BIST 10.167
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.400,33
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Urfa'da kelaynak nüfusu artıyor

Şanlıurfa Birecik'te üreme dönemi için doğaya bırakılan kelaynaklara 20 yavru biray daha katıldı.

Abone ol

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde koruma altında bulunan ve şubat ayı sonlarında üreme dönemi için doğaya bırakılan kelaynak kuşlarına, 20 yavru bireyin katıldığı tespit edildi.

Doğa Derneği Birecik Sorumlusu Turan Çetin, bir süre önce üreme sezonu için doğaya bırakılan kelaynak kuşlarına 20 yeni yavrunun daha katıldığını tespit ettiklerini bildirdi.

Bu sezon toplam 24-26 civarında yavru beklediklerini dile getiren Çetin, daha önce 97 olan koruma altında tutulan kelaynak sayısının yeni yavrularla beraber 117'ye çıktığını, üreme dönemi sonunda sayının 120'yi aşmasının beklendiği dile getirdi.

Çetin, kelaynak kuşlarından bir kaçının bu yıl da göçe bırakılmasının düşünülüğünü ifade etti.



-KELAYNAK KUŞLARI-



Dünyada nesli tükenme tehlike altında olan kelaynakların sayıları, 1950 yılından itibaren tarım ilaçlarının aşırı kullanılması ve yaşam alanlarının sınırlı hale gelmesi nedeniyle giderek azaldı.

Türkiye'de sadece Birecik'te yaşayan ve 1997'ye kadar göç etmesine izin verilen kelaynakların çoğunluğunun göçten geri dönmemeleri nedeniyle 1998 yılından itibaren göç dönemi başlangıcında Birecik'teki kelaynak üretme istasyonunda kafeslere alınmaya başlandı.

Bu sayede doğal kanyonlarda serbestçe üreyebilen ve kışı üretme istasyonundaki kafeslerde geçiren ''yarı-yabani'' bir popülasyon oluşturuldu.

Her yıl şubat ayının sonlarında doğaya bırakılan ve mart-mayıs aylarında üremelerini tamamlayan kelaynaklar, yılda bir defa 1 ila 3 arası yumurtluyor, kuluçka dönemleri de 4 hafta sürüyor.

Son yıllarda sayıları zaman zaman 100'ün üzerine çıkan kelaynaklardan bir kaç tanesinin tekrar göç etmesine izin verilmeye başlandı.