BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,74
ALTIN 2.408,31
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Beyşehir'den tatlısu projesine destek

Konya'nın Beyşehir İlçe Belediyesi, Beyşehir Gölü için hazırlanan Tatlı Su Ekosistem Projesi'ne tam destek verdi.

Abone ol

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoloji Bölümü Tatlı Su Ekosistemleri Araştırma Birimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu Yerli, Beyşehir Belediyesi'ni ziyaret etti.

Belediye Başkanı İzzet Taşcı'ya makamında, Beyşehir Gölü için hazırlanan proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Meryem Beklioğlu Yerli, "Proje ile tatlı su ekosistemlerini küresel ısınmanın etkilerine karşı koruyacak önlemleri geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu, Avrupa'nın kuzeyinden güneyine Akdeniz yarı kurak iklim kuşağına kadar tatlı su ekosistemlerinde küresel ısınmasın etkilerine karşı uyum ve azalma önlemleri geliştirme projesidir. Avrupa Birliği destekli bu projeyi ODTÜ de destekledi. Bilindiği gibi Beyşehir Gölü yarı kurak iklim kuşağını gösteren konuma sahip olması nedeniyle Avrupa Birliği'nin pilot alanlarından sayılmıştır. Beyşehir Gölü için bir havza modeli yapılacak.

Gölün yapısını, canlılarını, azot-fosfor tuzlarını ve göle karışan derelerden gelen minarelleri 2 yıl boyunca takip edeceğiz. İki yılın sonunda gölün hidrodinamik ve ekolojik dengesi havza modeli ile eşleştirilecek. Bu aşamadan sonra Beyşehir Gölü'nün hem ekosisteminin işlev değerlerini koruyarak, hem de sosyo ekonomisinin gelişine izin vererek en uygun dengede nasıl koruyabileceğimizi öğrenebileceğiz. Bu çalışmalar yapılırken gölün en taban noktasından alınacak karlotlar sayesinde su yapısının 150 yıllık geçmişini de öğrenebileceğiz. Yapacağımız bu bilimsel çalışmaların akabinde elde ettiğimiz gerçek verileri çamurdan alacağımız belirteçlerle net olarak doğrulayarak iyi bir model geliştirip ekosistemin geçmişten günümüze nasıl değiştiğini söyleyebileceğiz” dedi.

Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı ise, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü'nde yapılacak olan tatlı su ekosistemlerini küresel ısınmanın etkilerine karşı koruyacak önlemleri geliştirmeyi hedefleyen projenin bugüne kadar Beyşehir Gölü üzerinde yapılmış en kapsamlı ve en büyük proje olduğunu ifade etti. Projeye Belediye olarak tam destek verdiklerini anlatan Başkan Taşcı şunları kaydetti: “Bugüne kadar Beyşehir Gölü üzerinde yapılmış projelerin en kapsamlısı olan Avrupa'nın kuzeyinden güneyine Akdeniz yarı kurak iklim kuşağına kadar tatlı su ekosistemlerinde küresel ısınmasın etkilerine karşı uyum ve azalma önlemleri geliştirme projesinin Beyşehir gölüne büyük katkı yapacağı şüphesiz.

Beyşehir Belediyesi olarak bu projeye bizde tam destek vereceğiz. Bu çalışmayı yürüten başta Prof. Dr. Meryem Beklioğlu Yerli olmak üzere tüm ekip arkadaşlarına teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum.”