BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,67
ALTIN 2.392,04
HABER /  GÜNCEL

Esrarengiz kuzu ölümleri

Afyonkarahisar'da 400'e yakın kuzu telef oldu. Kuzuların neden öldüğü ise hala anlaşılamıyor.

Abone ol

Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesine bağlı Taşköprü Köyü’nde yaklaşık 40 gündür devam eden kuzu ölümlerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri müdahale edilirken, geçen süreç içerisinde 400 yakın kuzunun telef olduğu bildirildi.

Sultandağı ilçesinde bir süredir devam eden kuzu ölümlerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, tarafından el konularak, kuzu ölümlerinin önüne geçilebilmesi için, Taşköprü Köyü’ndeki bütün kuzular aşılandı.

Kuzu ölümlerini yerinde incelemek için Taşköprü Köyü’ne giden Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, besiciler ile görüşerek olayla ilgili bilgiler aldı. Köydeki incelemelerini ardındanaçıklama yapan Hüseyin Arap, olayla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne ilk olarak 14 Şubat’ta başvuru yapıldığını söyledi.

EKİPLER KÖYE GİDEREK İNCELEMELERDE BULUNDU

Başvuru üzerine harekete geçtiklerini belirten Arap, “Ekiplerimiz ölümler üzerine köye gelerek ilk incelemelerini yaptılar. Ekiplerimiz, ardından kuzularının ölüm nedeninin belirlenmesi içinKonya Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü ile irtibata geçti. Oradan gelen uzmanlar hayvanlara otopsi yaparak, belli numuneler alıp incelediler.

HAYVANLAR ÜZERİNDE HERHANGİ BİR HASTALIK BULUNAMADI 

Yapılan inceleme sonucunda hayvanlarda herhangi bir hastalığa rastlanmadı. Daha sonra biz Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi ile görüşerek, uzman talebinde bulunduk. Patolog, virolog ve mikrobiyolog olmak üzere üç uzman, yaptıkları incelemelerde herhangi bir hastalık bulgusu tespit etmediklerini belirttiler.”

TEDAVİNİN SONUÇ VERMESİNİ BEKLİYORUZ

Yapılan incelemelerin ardından kuzu ölümlerinin kalsiyum, vitamin ve mineral eksikliğinden dolayı yaşanmış olabileceği sonucunun belirgin bir şekilde açığa çıktığını vurgulayan Arap, “Ölüm sebebi olarak uzmanlarımız yetersiz besin ve mineral eksikliği olarak bir değerlendirme yaptılar.

ANNE KARNINDA YETERLİ BESİN ALAMAMALARI ÖLÜME NEDEN OLABİLİR

Ölümlerde, kuzuların ikiz, ya da üçüz doğduklarından dolayı anne karnında yeterli besin öğeleri alamamalarının da bir etken olabileceğini belirten uzmanlar, hayvanlar için bir reçete hazırladılar. Ancak köylülerin ilaçları temin edememeleri üzerine, müdürlük olarak bir ecza deposu ile görüşerek ilaçları temin ettik. Bugün hayvanlara yapılan aşılar ile antibiyotik tedavisini başlattık. Ayrıca uzmanlar, hayvanların vitamin, mineral ve özellikle de bakır yönünden desteklenmeleri gerektiği vurgusunu yaptılar. Bizde bunun için gerekli çalışmayı başlattık, tedavinin olumlu sonuç vermesini bekliyoruz” diye konuştu.

Taşköprü Köy Muhtarı Cemal Somuncular ise, daha önce köyde böyle bir olaya rastlanmadığını kaydederek, hayvanların birçoğunun destekleme kredisiyle alındığını söyledi. Somuncular, ayrıca gerekli aşı ve ilaçların temin edilerek tedaviye başlanıldığını da belirtti.