BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Esnafı isyan ettiren uygulama

Anayasa Mahkemesi’nin işgaliye ücretlerinin belirlenmesini belediyelerden alıp Bakanlar Kurulu’na vermesiyle, Çanakkale’de işgaliye vergisi ...

Abone ol

Anayasa Mahkemesi’nin işgaliye ücretlerinin belirlenmesini belediyelerden alıp Bakanlar Kurulu’na vermesiyle, Çanakkale’de işgaliye vergisi oranları astronomik şekilde arttı. Geçen yıl 12 bin TL vergi ödediği iş yerine bu yıl 90 bin lira vergi kesilen fast food işletmecisi isyan etti.
Anayasa Mahkemesi, işgaliye ücreti tarifesini belediyelerden alıp Bakanlar Kurulu yetkisine verdi. Kurul, nüfusu 100 bini geçen illeri, aynı grupta vergilendirdi. Böyle olunca, nüfusu 104 bin olan Çanakkale’deki esnaflar, nüfusu 13 milyon olan İstanbul’daki işletmelerle aynı vergiyi ödemek zorunda kaldı. Çanakkale’de, Bombacı Fast-Food adlı işletmeye, 100 metrekarelik işgaliye için 90 bin TL vergi çıkarıldı. Geçen yıl aynı iş yeri için 12 bin TL ödeyen işletmeci Abdurrahman Atalay, “Bu yıl 90 bin lira vergi çıkınca şok olduk. Hiçbir babayiğit bu iş kapasitesiyle, bu şartlarda bu vergiyi ödeyemez. Ödeyecek birisi varsa, buyursun gelsin çalıştırsın. 90 bin lirayı ödemek için günlük çok yüksek cirolar yapmamız lazım. Ama Çanakkale’de bu müğmkün değil. Ben isterim ki, daha çok kazanalım, yanımızda 5 kişi daha fazla çalıştıralım. Elektriği bir taraftan, vergisi bir taraftan, kirası bir taraftan. Esnafın bu şartlarda ayakta durması imkansız. İstanbul’la Çanakkale’yi bir tutmak hiç mantıklı değil. Bu 90 bin lirayı ödeyeceksin derlerse, kapatır giderim” dedi.
İşletmecilerden Yasin Gök, bu haberleri gazetelerde okuduğunu, ancak pek ihtimal vermediğini belirterek, “90 bin liralık makbuzu görünce şok oldum. Çanakkale’de hiçbir esnaf bu paraları ödeyemez” dedi.
Eskiden 6 bin lira ödediği yer için 38 bin lira vergi çıkarılan kafe işletmecisi Yunus Yılmaz, “Bırakın işgaliyeyi, millet kirasını zor ödüyor. Belediye bu paraları tahsil edemez” dedi.
41 bin lira vergi çıkarılan pastane işletmecisi Murat Tehçi, “Oldukça yüksek bir meblağ bu. Çanakkale’nin İstanbul ile Bodrum ile eş tutulması son derece yanlış. Bu hatadan bir an önce dönülmeli. Kararın geri alınacağını umuyoruz. Yoksa esnafın hali perişan” diye konuştu.
(İHA)