BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,71
ALTIN 2.445,10
HABER /  GÜNCEL

Esnafa faiz affı çıktı!

2000 ve 2001'de yaşanan ekonomik krizlerden sonra zor duruma düşen 100 bin küçük esnafa faiz affı getirildi. 600 trilyon lirayı bulan kredi borçlarına çare bulundu.

Abone ol 100 bin esnafa faiz affı

Sanayi Bakanlığı ile TESKOMB'un birlikte yürüttüğü projeye göre, 100 bin civarındaki küçük esnafın 600 trilyon lirayı bulan kredi borçları için bileşik değil basit faiz oranı uygulanacak.

Sanayi Bakanlığı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkar Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB), 100 bin civarındaki küçük esnafın 600 trilyon lirayı bulan kredi borçlarının yeni bir ödeme planına bağlanması için ortak bir proje hazırladı. Bugün basın toplantısıyla açıklanması planlanan projeye göre, esnafın kredi borçları için bileşik değil basit faiz oranı uygulanacak.

1 milyarlık borç 19 milyar oldu

2000 ve 2001 yıllarında yaşanan ekonomik krizlerden sonra zor duruma düşen esnafın Halkbank'tan aldığı kredilerini ödeyememesi üzerine devreye giren TESKOMB'un o tarihteki çabaları küçük esnafı kurtaramadı. Küçük esnaf, aldığı kredileri geri ödemekte zorlukla karşılaştı. Küçük esnafın aldığı kredileri, üyeleri adına bankaya TESKOMB ödedi. TESKOMB'un ödediği kredi borçları arasında, anaparası 1 milyar lira olan ve faiziyle birlikte 19 milyar liraya ulaşan kredi borçları da var.

Küçük esnaf adına bankalardan alınan kredileri ödeyen TESKOMB, ödediği kredilerin esnaftan geri dönüşü konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı. Alınan bilgiye göre, küçük esnaftan TESKOMB'un alacağı faizlerle birlikte 600 trilyon lira civarında. Bu paranın büyük kısmının faiz borçları olduğu belirtilerek, ödemekte zorlanan esnafın daha fazla sıkıntıya girmemesi için çözüm arayışı içine giren kurum, çareyi bileşik faizi basit faize döndürmekte buldu.

Borçlar 2 milyar liraya düşecek

Buna göre 1 milyar lira kredi alan küçük esnaf bileşik faizle borcu 19 milyar liraya çıkmış olmasına rağmen, borcuna basit faiz uygulandığında borcu 2-2.5 milyar liraya düşecek. TESKOMB'un bu çözüm önerisine Sanayi Bakanlığı da destek verdi. Bakan Ali Coşkun, esnafın kredi borç faizinin bileşik değil basit faiz oranına göre hesaplanmasını öngören kararı imzaladı. 100 bin civarındaki küçük esnafın yararlanması beklenen bu yeni ödeme planı, bugün düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacak.

Yeni Şafak