BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,94
ALTIN 2.448,30
HABER /  GÜNCEL

Atakan, Aköz'ü topa tuttu

Emre Aköz'ün Orhan Pamuk'u entellektüel olarak görmesi Hürriyet yazarlarından Yurtsan Atakan'ın sert tepkisine neden oldu. Atakan, Aköz'e ağır eleştiriler yöneltti...

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarlarından Yurtsan Atakan, Emre Aköz'ün Orhan Pamuk'a 'entellektüel' sıfatını yakıştırmasına sert tepki gösterdi. Atakan, Pamuk'un entellektüel olmadığını söyleyerek, Aköz'e "Yapma Emre, Orhan Pamuk’un nesi aydın" yazısında tamamen karşı çıkıyor. Atakan, Aköz'e şu eleştirileri yöneltiyor...

Emre Aköz, Orhan Pamuk’un entelektüel olduğunu söylüyor.

Aköz’e göre Pamuk, ‘1 milyon Ermeni’yi öldürmedik mi’ diye sorarak kendi milletini rencide ettiği için entelektüelliğin şartını yerine getirmiş. Emre, Umberto Eco’nun sözünü örnek vermiş; ‘Entelektüelin görevi kriz çıkartmaktır, krize çözüm bulmak değil’.

Yapma Emre, her kriz çıkartana entelektüel demek mümkün mü? entelektüelin görevlerinden biri de kriz çıkartmak olabilir ama milleti rencide etmeyi başaran herkese aydın denir mi?

Sahi entelektüel kime denir? Her üniversite mezununa entelektüel denir mi? Her ünlüye?.. Her sanatçıya?.. Her kitap yazarına?..

Atıyorum üniversite mezunu Selami Karapençeli entelektüel midir mesela? Ya da kendisinden sanatçı diye bahsedilen Hülya Avşar’a entelektüel diyebilir miyiz? Orhan Pamuk, kitapları çok satıyor diye mi entelektüelden sayılıyor. O halde Metal Fırtına’nın yazarı Orkun Uçar’da mı entelektüel?

Diyorlar ki Orhan Pamuk fikrini söylediği için linç edilmeye kalkışılıyor. Orhan Pamuk’un, 1 milyon Ermeni’yi öldürdük demesinde bir fikir yok ki. Türkler 1 milyon Ermeni öldürdü demenin nesi fikir? Bu bir iddia, o kadar. İçinde en ufak bir fikir kırıntısı yok ki, fikrini söyledi diye eleştiriliyor olsun.

İşte entelektüeli sıradan sanatçıdan, sıradan siyasetçiden, sıradan ünlüden ayıran bir kriter bu noktada ortaya çıkıyor. Gerçek bir entelektüel ortaya fikir içermeyen bir iddia atıyorsa, bir olguyu gerçek olarak sunuyorsa, bu söylediklerinin gerçekliğini ispat etmek zorundadır.

Gerçek bir entelektüel fikirlerini, gerçekliğini kanıtlayamadığı olgularla desteklemeye kalkışmaz. Dünya nüfusunun dörtte üçü aç diyorsa, bu bilgiyi bilimsel bir araştırmaya dayandırması gerekir. Kafadan atılan rakamlarla entelektüellik yapılmaz.

Orhan Pamuk’un 1 milyon Ermeni’yi öldürdük demesi ve sonra ispatla denilince ortalıktan tüymesi entelektüellik değildir.

Entelektüelin fikir özgürlüğü elbette vardır. Ama yalan söyleme özgürlüğü yoktur. Entelektüel ortaya fikre değil olguya dayalı bir iddia atıyorsa, bu olgunun gerçek olmadığını iddia edenlere karşı gerçek olduğunu ispat etmek zorundadır. Yoksa yalancı durumuna düşer.

Orhan Pamuk iyi, çok iyi bir yazar. Üstelik dünya markası olmayı başarmış, övünmemiz gereken bir yazar. Ama iyi bir yazarı, ne kadar iyi bir yazar olursa olsun, gerçekliğini kanıtlayamadığı bir iddiayla insanları rencide etmeyi başardı diye entelektüel olarak yutturmak, gerçek entelektüellere haksızlık olur.

Yazı:Yurtsan ATAKAN
HÜRRİYET