BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,83
ALTIN 2.416,58
HABER /  GÜNCEL

Eski validen çarpıcı PKK analizi

Müsteşar Muammer Güler, PKK'nın sonlanmasının çok zor olduğunu ancak dönüşebileceğini söyledi.

Abone ol

Müsteşar Muammer Güler, PKK gibi etnik kökenli terör örgütlerinin sonlanmasının çok zor olduğunu ancak dönüşebileceğini söyledi. Güler’in bu sözleri, Orgeneral Başbuğ’un ‘sıfırlanmaz’ sözünü hatırlattı...

Milliyet'ten Serpil Çevikcan'a konuşan Güler, terörün sonlanmasının iki yolu var. Ya örgüt tamamen ortadan kaldırılacak ya da silahlı mücadeleden vazgeçirilecek. Güler, 2800 terör örgütü üzerinde yaptırılan araştırmalardan çıkan sonucu şöyle anlatıyor:

“Bu işin sadece güvenlik terbirleriyle çözülmeyeceği açık. Bu örgütlerin yüzde 50’si bir şekilde dönüşmüş. Dönüşmesi en zor olanı ise etnik kökenli terör örgütleri. Bu gerçekten hareket etmek gerekiyor. Her terör olayının ardından bir yeri başarısız göstermek ve ‘yine sonlandırılamadı’ demek işin kolayına kaçmak oluyor. Kamuoyundaki algı bu. Şunu unutmamak lazım. Sonlanmaz ama dönüşebilir.”

Güler, PKK gibi etnik kökenli terör örgütlerinin sonlanmasının çok zor olduğunu ancak dönüşebileceğini düşünüyor. Bu konudaki her türlü bilimsel veri ve çalışmaya yoğunlaşmış görünüyor. Güler’in yaklaşımı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, bu tür örgütlerin sıfırlanamayacağı yolundaki sözlerini hatırlatıyor.

İngiltere yolcusu

Güler, son anda bir değişiklik olmazsa İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile birlikte bu hafta İngiltere’ye gidecek.     

İngiltere’de bizdeki İçişleri Bakanlığı’na karşılık gelen Home Office’de incelemeler yapacak, temaslarda bulunacak. İç ve dış istihbaratın ayrı olduğu bir modeli işleten İngiltere’de Home Office, terörle mücadelenin istihbarata dayalı sivil ayağı konusunda kritik bir işlev görüyor.
Güler, Türkiye’nin Kürt sorunu konusunda geçirdiği evrimi anlatırken, “Eskiden Kürt, Kürtçü dendiğinde kıyamet kopardı. Şimdi bunlar rahatlıkla kullanılıyor. Şimdi bütün mesele ‘ayrılıkçı’lık. Bunu önlemenin yollarını arıyoruz” diyor. Güler şöyle devam ediyor:

“26 yıldır operasyonlar yapılıyor. İddianameler var. Bu kurum olayı çok yönlü ele alacak. Uzmanlar etnisite konusunda çalışacak. Hem ileşitim, hem istihbarat uzmanları. Görevlerimizden biri de kamuoyunu bilgilendirip halkla iletişimi sağlamak. Psikolojik harekat mücadele için hayati. Üniformayla psikolojik harekat olmaz.”

KCK iddianamesi Müsteşarlık’ta

Türkiye’nin terör hafızasını oluşturacaklarını söyleyen Güler, “Hangi sloganlarla ne yapmışız bakacağız. İddianameler sonucunda cezalar infaz edilmiş. Hepsini toplayacağız. KCK iddianamesini hemen istedik” diyor.

Güler, Müsteşar sıfatıyla Milli Güvenlik Kurulu toplantılarına da katılacak. Elinde önemli yetkiler var. “Şu bölgede şöyle yapılmalı” talimatı verebilecek. Mevzuat değişikliği talep edebilecek. Bu nedenle siyasi otoriteden alacağı destek çok önemli. Bu desteği almış görünüyor. Hem askerlerin, hem MİT’in yer aldığı son güvenlik zirvesinde Başbakan Erdoğan’ın müsteşarlığın mesaisine verdiği önemi üzerine basa basa vurguladığı anlaşılıyor.