BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,55
ALTIN 2.384,78
HABER /  GÜNCEL

Eski rektörlerden yeni türban yorumları

Türbanı üniversitelerde serbest bırakacak girişim üzerine bir dönem Türkiye'yi ayağa kaldıran eski rektörler bugün için ne diyor?

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA-
AK Parti hükümeti döneminde YÖK Kanunu, türban yasağının kaldırılması ve imam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye girişini zorlaştıran katsayının değiştirilmesi gibi tartışmalı konularda verdikleri sert tepkilerle Türkiye’nin bir dönemine damga vuran eski rektörler bugün Türk üniversitelerini akademik performanslarıyla sıralayan bir araştırmayla gündemde.

ODTÜ Rektörü Ural Akbulut’un koordinatörlüğünde yapılan araştırmanın Danışma Kurulu’nda Ankara Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Hacettepe Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen, Anadolu Üniversitesi eski Rektörü ve YÖK eski Üyesi Prof. Dr. Engin Ataç gibi pek çok isim var.

Peki cüppelerini çıkardıktan sonra öğretim üyesi olarak bilimsel çalışmalarına geri dönen eski rektörler türbanı üniversitelerde serbest bırakmak için yeniden başlayan tartışmaları nasıl değerlendiriyor?

ODTÜ eski Rektörü Akbulut ve Ankara Üniversitesi eski Rektörü Aras’a bu soruyu yönelttik. Akbulut da, Aras da, görev yaptıkları dönemde üniversiteleri ilgilendiren bir kararda yönetici olarak sorumluluklarının gereğini yerine getirerek yapılan açıklamaların ve konulan tavırların arkasında duruyor. İki rektörün bugün için ise düşünceleri biraz farklı.

ODTÜ eski Rektörü Akbulut, ”O zaman işin içindeydik sorumluluğumuz vardı. Şimdi yönetici değiliz, dışarıdayız. Bu konuda konuşmak bize düşmez. YÖK, Üniversitelerarası Kurul ve üniversite senatoları var. Kendi dönemimizde ise yönetici olarak üniversitemizi direkt ilgilendiren konuları görmezlikten gelemezdik. Sorumluluk bilinciyle bizde görevlerimizi yaptık” diye kendi dönemini savundu.

Akbulut’a göre rektör olarak görev yaptıkları dönemle bugün arasında ise fark var. O dönemde Türkiye’nin bakışının ve gündeminin farklı olduğunu anlatan Akbulut, “Her şey koşullara bağlıdır. Hiçbir zaman 50 sene öncekini bugün yapmak mümkün değil. Ben her zaman üzerime düşeni yaptığımı düşünüyorum. Her zaman da yaparım. Beğenilen beğenilmeyen, hatamız sevabımızla üzerimize düşeni yaptık. Sorumluluklarımızı yerine getirdik” dedi.

Türban yasağını kaldırmak için başlatılan son girişimleri basından izlediklerini anlatan Akbulut bugün için çok konuşmak istemese de bir uyarıda bulunmadan geçemedi. Akbulut, “Ne yapılacaksa yasal çerçevede ve hukuk içinde yapılmalı. Şu an kargaşa yaratıldı. Yasal çerçeve olmadan olmaz” dedi.

Hükümetin üniversitelerdeki uygulamalarına sert sözlerle tepki gösteren isimlerden biri de Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras’dı. Rektörlük görevi bittikten sonra üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam eden Aras da, “Bugün yetkimiz yok. Yetkili olduğumuz dönemlerde de yasalar çerçevesinde yapmamız gerekenleri yaptık. Artık başka yönetimler var” dedi.