BIST 9.719
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.422,88
HABER /  GÜNCEL

Eşcinsellerle namaz kılanlar aynı yerde

Diyarbakır'dan Nevruz izlenimlerini yazan Oral Çalışlar, namaz kılanlarla eşcinsellerin aynı bayramı kutladığını aktardı

Abone ol

Nevruz kutlamalarını izlemek için önceki gün Diyarbakır'a giden Radikal yazarı Oral Çalışlar, izlenimlerini kaleme aldı. Çalışlar, namaz kılan vatandaşlarla eşcinsellerin aynı bayramı kutladığını aktardı:

- Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarında gökkuşağı rengi bayraklarıyla yüz binlerin arasında eşcinseller de dikkat çekiyordu.

Kürtler, geleneksel kültürün, erkek egemen anlayışın damga vurduğu bir halk olarak bilinirler. Kürtler arasında, gerçekten de çok yakın bir geçmişe kadar, kadınlar ve erkeklerin aynı ortamda bile bulunamadığı katılıkta bir sosyolojik atmosfer vardı. “Kaç çocuğun var?” diye sorduğunuz bir Kürt erkeği yalnızca erkek çocuklarının sayısını söylerdi. Eşcinsellik ise düşünülebilecek en büyük günah ve tabuydu.

Diyarbakır’ın Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Newroz kutlamaları için Bingöl’e gitmişti. Bingöl, belki de yörenin en muhafazakâr kentlerinin başında geliyor. Kahvaltıda buluştuğumuz Başkan Demirbaş, Bingöl’deki Newroz alanında yer alan 10 bin civarındaki katılımcının yüzde 60’ının kadın olduğunu, bunun Bingöl için inanılmaz bir tablo olduğunu ifade etti.

Diyarbakır’ın Bağlar Belediyesi sınırları içindeki Newroz meydanı, içerdiği farklı renklerle sosyolojik açıdan son derece özgün bir manzara sunuyordu. Bir tarafta başı örtülü, kapalı genç kız, öbür tarafta dekolte giyimli bir başka genç kız, ortalarında bir genç oğlan halay çekerken hemen onların yanı başında bir erkek seccadesini açmış namaz kılıyordu. Yalnızca BDP’liler değil, solun bazı değişik grupları, değişik Kürt siyasi örgütleri de bayraklarıyla bayramı kutlamak için oradaydılar.

Oral Çalışlar'ın Radikal Gazetesi'nde yayınlanan bugünkü yazısının tam metnini okumak için tıklayınız