BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,94
ALTIN 2.426,76
HABER /  GÜNCEL

Afganistan'da yabancı birliklerin çekilmesi için ilk adım

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Temmuz'da sorumluluğun Afgan askerlerine geçeceği bölgeleri açıkladı. Bu bölgeler arasında Kabil de var.

Abone ol

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Temmuz ayında yabancı birliklerin sorumluluğu Afgan askerlerine devredeceği yedi bölgeyi açıkladı.

Karzai, nispeten sakin olan Kabil, Pençşir ve Bamiyan vilayetleriyle Herat, Mezar-ı Şerif ve Mehterlam kentlerinin ve yoğun çatışmaların yaşandığı Helmand vilayetinin yönetim merkezi Laşkergah'ın Afgan askerlerinin denetimine geçeceğini duyurdu.

Ülkedeki yabancı birliklerin muharip rolü 2014'te sona erecek. Bu açıdan sorumluluğun Afgan güçlerine devri, geçiş dönemi açısından kritik bir aşama olarak kabul ediliyor.

Hamid Karzai açıklamasında, "Afgan halkı, güvenlikten artık yabancıların sorumlu olmasını istemiyor" dedi.

Sorumluluk devriyle birlikte, Temmuz ayında yabancı askerlerin çekilme süreci de başlayacak

'Afganistan 32 yıldır yanıyor'

Bu bölgelerde yabancı birliklerin asıl rolü Afgan güçlerini eğitmek ve donatmak olacak. NATO birlikleri bu bölgelerde askeri operasyonlara katılmayacak.

Karzai, Kabil'deki Ulusal Askeri Akademi'de yaptığı konuşmada, aşamalı olarak, adını saymadığı bölgelerde de sorumluluğun Afgan güçlerine geçeceğini belirtti, "Afganistan 32 yıldır yanıyor" diye konuştu.

Hamid Karzai, ülkedeki silahlı grupları, saldırılarına son vererek barış sürecine katılmaya çağırdı.

Helmand'da bulunan BBC muhabiri Quentin Sommerville'e göre, ülkede birçok kişi, son dönemde nispeten güçlenmesine karşın Afgan güvenlik birimlerinin Taliban'ın yazla birlikte başlatması beklenen yeni saldırılarına karşı koyamayacağı endişesini taşıyor.