BIST 10.197
DOLAR 32,34
EURO 34,89
ALTIN 2.394,14
HABER /  DÜNYA

Yemen'den Türkiye sesleri yükseliyor!

Libya'nın gölgesinde kalan Yemen'de olaylar gün geçtikçe daha karmaşık bir hal alıyor. Ancak onlar Libya olmamak konusunda kararlı.

Abone ol

Libya'da yaşananların gölgesinde kalsa da Yemen'de kanlı bir ayaklanma yaşanıyor. Muhalif liderlerden Abdullah Zindani birkaç gün içinde devlet başkanının devrileceğini iddia etti ve ekledi: Libya gibi olmayız çünkü Türklerden çok şey öğrendik.

Tunus'ta başlayıp Mısır'a sıçrayan isyan dalgasının son durağı olarak Libya gösteriliyor. Kaddafi yönetimine karşı başlatılan operasyon nedeniyle tüm gözler bu ülkenin üzerinde Oysa, Libya'ya düzenlenen harekatın gölgesinde kalan bir başka isyan ateşi de Arap Yarımadası'nın en güneyinde haftalardır yanıyor, hem de son günlerde kanlı çatışmaların gölgesinde. Henüz Mısır'da Mübarek iktidarını korumaya çalıştığı günlerde Yemen'de üniversite öğrencilerinin başlattığı gösteriler 30 yıldan fazladır ülkenin başında bulunan Ali Abdullah Salih'in koltuğunu sallıyor. Geçtiğimiz Cuma günü başlayan çatışmalarsa artık Yemen'de kritik viraja girildiği yorumlarına neden oluyor. ntvmsnbc, Libya'nın gölgesinde kalmış Yemen'deki isyanını, muhalif liderlerden Abdullah Zidani'yle konuştu.

Abdullah Salih'in günlerinin sayılı olduğunu iddia eden Zidani, Yemen'in yeni bir Libya olmayacağında ısrarlı. ntvmsnbc'ye konuşan Zidani, "Çünkü" diyor ve ekliyor: "biz Türkler'den çokşey öğrendik."

'SALİH'İN GÜNLERİ SAYILI'

"Salih'in kontrol ettiği bir bölge yok. Sadece cumhuriyet muhafızları onun denetiminde. Bugün gelen haberlere göre onlar arasında da görüş ayrılıkları başladı. Zaten öteden beri Abdullah Salih'in yönetimde sadece şehir merkezleri vardı. Taşrada kabilelerin kuralları geçer. Ve şu an şehirler de onun kontrolünden çıktı. Bugün sadece başkanlık sarayı denetiminde. Yemen halkı çıkmasına izin vermiyor. Bir kaç gün içinde Yemen'de kesin bir değişim olacak. Ordu kuvvetlerinin isyancılara katıldıklarını açıklaması Yemen'de değişimin yüzde yüz olduğunu delilidir."

YA SUUDİ ARABİSTAN MÜDAHALE EDERSE?

Suudi Arabistan'ın Bahreyn'e verdiği askeri desteğin hatırlatılması ve benzer bir durumun Yemen'in de başına gelebileceği sözleri üzerine ise Zindani şunları söyledi:

"Kesinlike Suudi Arabistan, böyle bir talebi kabul etmez çünlü Salih'in yalancının biri olduğunu çok iyi biliyorlar. Ben hiç bir ülkenin Salih'e yardım edeceğini düşünmüyorum. Çünkü Yemen'in coğrafiözelliği bir dış müdahaleye izin vermez. Coğrafya son derece sarp ve Yemen'in insanları da Türkler'den çok şey öğrendiler. Osmanlı zamanında onları Türk kuvvetleri eğitmişti. Dağ savaşlarının nasıl yapıldığını çok iyi biliyorlar. İngilizler Yemen'i ele geçirmeye çelıştılar ancak sadece kıyıdaki Aden'i ele geçirebildiler, iç bölgelerde tutunamadılar. Ayrıca Yemen halkı silahlı bir halktır."

LİBYA OLMAYIZ, ÇÜNKÜ TÜRKLERDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK'

Batılı güçlerin Yemen'e askeri müdahale düzenleme olasılığıyla ilgili isi Zindani net konuştu:

"Öncelikle böyle birşeye gerek kalacağına inanmıyorum, Abdullah Salih'in günleri sayılı. Velev ki böyle bir durum oldu, bu durumda bile Yemen halkı bir dış müdahaleye izin vermez. Yemen'in dini otoriteleri ülkeye yabancı bir gücün girmesi halinde buna karşı cihad edilmesinin farz olduğunu ilan etti.Bu önemli bir nokta. Çok net söylebilirim ki, biz kendi sorunumuzu kendimiz çözmeye muktediriz.

Ayrıca İngilizler Yemen halkının direncini daha önce tecrübe ettiler. Daha önce ABD, El kaide nedeniyle Yemen'e girmek istedi ama İngilizler ABD'ye Yemen'e girmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Aynı zamanda şu an Libya'yla uğraşırken bir de Yemen'de cephe açacaklarını düşünmüyorum."