BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.386,27
HABER /  GÜNCEL

Eşcinsellere Meclis kapalı

Eşcinceller, Meclis'e geldi. TBMM Başkanı ve başbakan ve bazı komisyon başkanlarından randevu istediler. Ama umduklarını bulamadılar.

Abone ol ZÜBEYİR KINDIRA / ÖZEL
İNTERNETHABER

ANKARA-
Eşit vatandaşlar” olduklarının anayasada güvence altına alınmasını isteyen eşcinseller, TBMM’ye geldiler. Kapıda durdurulan eşcinseller, ‘Meclis Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Erdoğan, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve bazı milletvekillerinden randevu’ istediler. Ancak bu talepleri kabul görmedi.

Eşcinsel vatandaşlar meclis içine girmek istediler. Ancak buna izin verilmedi. Bunun üzerine dilekçe haklarını kullanmak istediklerini belirttiler. Yasal haklarını yerine getirmeleri için aralarında üç temsilciyle izin verildi. Üç eşcinsel polis eşliğinde TBMM’ye girdi ve taleplerini içeren dilekçeleri Meclis Dilekçe Komisyonu’na iletti.

LGBT Hakları Platformu üyesi Eşcinseller, eşit vatandaşlar olduklarının anayasada güvence altına alınması yönündeki taleplerini ve bu yönde anayasa değişikliği taleplerini iletmek üzere Meclis’e gelmişlerdi ve taleplerini bizzat Meclis Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Erdoğan, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’ya iletmek istiyorlardı. Bazı milletvekilleri ile de görüşmek isteyen Eşcinseller, randevu taleplerine olumlu yanıt alamadı.

Meclis’in Dikmen kapısına gelen eşcinsellerin Meclis’e girmelerine de izin verilmedi. Eşcinsellere tek destek ise Meclis’in Dikmen kapısına gelen DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’den geldi. Eşcinseller, Meclis’in Dikmen kapısında bir bildiri okurken, bildiride, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları lezbiyen, gay, biseksüel, travesti ve transseksüel bireyler olarak, eşit vatandaşlar olduğumuzun Anayasa tarafından güvence altına alınmasını talep ediyoruz. Bizimle ilgili mahkeme kararlarının, hakimlerin insiyatifine kalmamasını, eğitim, ev, iş, barınma gibi insani konularda diğer vatandaşlarla eşit haklara sahip olmamızın sağlanmasını istiyoruz” denildi.

Bildiride, Murathan Mungan, Sezen Aksu, Küçük İskender, Baskın Oran gibi kamuoyunda tanınan kişilerin de imzalarının bulunduğu taleplerin pek çok kez gündeme getirildiği de kaydedilerek “Hükümetten gelen yanıtlar, ‘toplum buna hazır değil’ ile ‘eşcinseller sorun yaşamamaktadır, yasalarda eşitlik mevcut’ arasında gidip gelmektedir. Lambda İstanbul hakkında yerel mahkeme tarafından verilen kapatma kararı haklarımızın güvence altında olmadığının en somut kanıtıdır. Bu nedenle Anayasanın eşitliği düzenleyen maddesine ‘cinsel yönelim’ ve “cinsiyet kimliği’ kavramlarının eklenmesini talep ediyoruz” görüşü dile getirildi.

Bildirinin okunmasının ardından ise LGBT Hakları Platformu’ndan üç kişi taleplerini içeren 5 bin imzalı dilekçeyi Meclis Dilekçe Komisyonu’na sundular