BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Erzurum'da Hayvancılık Fuarı açılda

Erzurum'da organize edilen Tarım ve Hayvancılık fuarı törenle ziyarete açıldı

Abone ol

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Uluslararası Atlas Fuarcılık tarafından organize edilen, ''Tarım ve Hayvancılık Fuarı'' törenle açıldı.

Tarım ve hayvancılığın daha iyi seviyelere gelmesini sağlamak, yaygınlaştırılması ve tarımla uğraşan çiftçilerin son teknolojiden haberdar olması için İstasyon Meydanı'nda açılışı yapılan fuara, 160 yerli ve yabancı firma yetkilileri katıldı.

Makine ve teçhizat, Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğal ortamda yetiştirilen sebze ve meyvelerin, kuru baklagillerin, süt, peynir, yoğurt gibi süt mamüllerinin, arı ürünlerinin sergilendiği fuarda, üreticiler doğal ortamlarda yetiştirdikleri ürünlerini tanıttı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Altun, açılış töreninde yaptığı konuşmada, fuarların yeni teknolojileri üretenlerle, tüketenleri buluşturduğunu belirterek, yeni teknolojileri insanlarla buluşturmada köprü görevi yaptığını belirtti.

Bu sebeple fuarların öneminin büyük olduğunu vurgulayan Altun, ''Bölgemizin tarım ve hayvancılık adına ülkede büyük bir öneme sahip. Buranın fuar merkezi olarak seçilmesi ve fuarın gerçekleştirilmesi inşallah ilimiz için güzelliklere, hayırlı sonuçlara vesile olacağını temenni ediyorum'' dedi.

Erzurum'un Türkiye hayvancılığında ilk sırada yer aldığını belirten Altun, şunları kaydetti:

''540 bin büyükbaş hayvan varlığımız 2011 yılında sayı itibariyle çok daha fazla. Aynı şekilde küçükbaş hayvancılığımız da gelişti. Dünyadaki gelişen tarım sektörünün, ülkemizde de çok önemli sonuçlarını görüyoruz. Dünyanın Gayri Safi Milli Hasıla'da yedinci tarım ülkesi konumundayız. İlimiz de tarım ve hayvancılık potansiyelini büyük ölçüde korumakta. İlimizin özellikle genç besi hayvancılığında, ülkemizin ihtiyacını karşılamada da önemli yeri var. Erzurum başta olmak üzere, Kars, Ardahan, Van illerimiz küçükbaşta da büyükbaşta da ülkemizin hayvancılık adına geleceğini oluşturmakta.''

Bakanlığın bu manada teşvik ve desteklerini, Türkiye hayvancılığının hizmetine sunduğunu vurgulayan Altun, 2000 yılında yüzde 30 olan kültür ve kültür melezi varlığının şu anda yüzde 73 konumuna geldiğine dikkati çekti.

Et Balık Kurum ve mezbaha kayıtlarına göre, son hayvan kesim karkas ağırlıklarında ortalama 295 kilogram ağırlığı yakaladıklarının altını çizen Altun, ''120 kilogramlardan bu rakama gelmek, ülkemiz hayvancılığının et ve süt verimi yönüyle, kalitesinin artırılmasında büyük önem taşımakta'' şeklinde konuştu.

Altun, son yıllarda bölgede ilk kez düzenlenen fuara yaklaşık 160 firmanın katıldığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Erzurum Vali Vekili Alper Tanrısever, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Samih Diyarbakır, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Altun kurdele keserek, fuarın açılışını yaptı.

Stantları gezen Vali Vekili Tanrısever, bölgede yetiştirilen ürünlerden tadarak, bilgi aldı.

EN GÜZEL BUZAĞI YARIŞMASI

Fuarın gezilmesinin ardından düzenlenen buzağı güzellik yarışmasına, 23 besici, 32 buzağı ile katıldı. Üç kategoride yapılan yarışmada, jüri tarafından değerlendirme yapılarak, en güzel buzağı seçildi.

Yarışmada, Holstein kategorisinde Bülent Yıkmış, Montofon kategorisinde Mevlüt Karasaç, Simental, Şarole ve Angus kategorisinde ise Abdullah Büçge'nin buzağıları birinci oldu.

Yarışmada dereceye giren buzağıların sahiplerine çeyrek altın ve süt sağım makinesi hediye edildi. Yarışmaya katılan tüm besicilere ise yem desteği sağlandı.

Fuar, 9 Ekim'e kadar gezilebilecek.