BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.411,95
HABER /  GÜNCEL

Erol Aksoya piyango

İktisat Bankasının eski sahibi Erol Aksoy'un da aralarında bulunduğu 13 sanığın 2000 yılında başlayan davası, ''zaman aşımı'' nedeniyle ortadan kaldırıldı

Abone ol

İktisat Bankasının eski sahibi Erol Aksoy'un da aralarında bulunduğu ''gerçek mahiyetine uygun düşmeyen muhasebeleştirme yapmak'' suçlamasına ilişkin yargılanan 13 sanığın davası, ''zaman aşımı'' nedeniyle ortadan kaldırıldı. 2 sanık hakkında da beraat kararı verildi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz sanıklardan Halil Sönmezer hazır bulundu.

Duruşmada, müdahil Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) avukatlarınca, cumhuriyet savcısı tarafından bir önceki duruşmada açıklanan ve davayla ilgili ''zaman aşımı'' yönünde görüş belirtilen mütalaaya karşı ifadelerin yer aldığı dilekçenin incelendiği tutanağa geçirildi.

Duruşmada söz alan tutuksuz sanık Erol Aksoy'un avukatı Turgut Kazan, 4389 sayılı yasanın 24/7-a maddesine göre, ''bilirkişi incelemesinde geçen sürenin 'zaman aşımı'ndan sayılamayacağı'' hususundaki düzenlemenin suçlama tarihinden sonra yürürlüğe girdiği için dosyada uygulanamayacağını söyledi.

Kazan, iddianamedeki suçlama tarihi itibariyle ''zaman aşımı'' müddetinin dolduğu düşüncesinde olduğunu ifade etti.

Duruşmaya katılan tutuksuz sanık Halil Sönmezer ile diğer tutuksuz sanık avukatları da önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirtti.

-''ZAMAN AŞIMI'' VE BERAAT KARARI-

Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklara isnat edilen ''gerçek mahiyetine uygun düşmeyen muhasebeleştirme yapmak'' suçlamasının tarihinin, sanıklar bakımından 31 Aralık 2000 günü olarak kabul edilmesi gerektiğini ve 7 yıl 6 aylık ''zaman aşımı'' müddetinin, suç tarihinden itibaren dolduğunu belirtti.

12 Mayıs 2001'de yürürlüğe giren 4389 sayılı yasanın 24. maddesindeki, ''bilirkişi incelemesinde geçen sürenin davanın zaman aşımı süresini durdurmasına'' ilişkin düzenlemenin, suç tarihinden sonra yürürlüğe girdiğini hatırlatan heyet, düzenlemenin dosyada tatbik edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Mahkeme heyeti, Sanıklar Erol Aksoy, Cüneyt Sel, Cenap Önal, Ertuğrul Ihlamur, Ahmet Tanju Oğuz, Ufuk Fatma Altın, Mehmet Alıcı, Rıza Hamdi Onur Demirtaş, Halil Sönmezer, İsmail Mert, Derya Takır (Demir), Hanife Ateş ve Selim Yalçınkaya'nın haklarındaki kamu davasının ortadan kaldırılmasına karar verdi.

''Gerçek mahiyetine uygun düşmeyen muhasebeleştirme yapmak'' ve ''bu hesaplarla ilgili dönemin bilançosunu hesap uygunluğu sağlamadan kapatmak'' iddiasıyla yargılanan diğer sanıklar Tevfik Altınok ve Doğan Tunalı hakkında da karar veren heyet, bu sanıkların iddianamede belirtilen suçlama tarihlerinin 16 Ağustos 2001 olduğunu ifade etti.

''Kast unsurunun bulunmadığını'' kaydeden heyet, sanıklar Altınok ve Tunalı'nın beraatine karar verdi.

-DAVANIN GEÇMİŞİ-

Davaları ''zaman aşımı'' nedeniyle ortadan kaldırılan ve aralarında İktisat Bankasının eski sahibi Erol Aksoy'un da bulunduğu 13 sanık hakkında, 1 Ocak 2000 tarihinde, İktisat Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği ve diğer görev sıfatlarıyla Kıbrıs'ta bulunan ''Trade Deposit Bank''tan İktisat Bankasına devredilen mevduatı ''gerçek mahiyetine aykırı biçimde muhasebeleştirdikleri'' ve ''bu hesaplarla ilgili dönemin bilançosunu hesap uygunluğu sağlamadan kapattıkları'' iddiasıyla dava açılmıştı.

Diğer sanıklar Tevfik Altınok ve Doğan Tunalı hakkında da İktisat Bankasının Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür sıfatlarıyla aynı suçları 16 Ağustos 2001'de işledikleri iddiasıyla dava açılmıştı.