BIST 9.765
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,93
HABER /  SEÇİM

Erken seçim ne zaman YSK açıkladı!

YSK'dan erken seçim ne zaman yapılacak sorusunun yanıtı son dakika açıklamayla geldi. YSK Başkanı Sadi Güven 1 Kasım 2015'i seçim tarihi olarak verdi.

Abone ol

Erken seçim ne zaman yapılacak sorusunun yanıtı belli oldu. YSK tekrarlanacak olan seçimler için seçimlerin kesin tarihini açıkladı. Erken seçim 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak.

Erken seçim için daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 1 Kasım tarihini işaret etmişti. YSK Başkanı Sadi Güven bugün yaptığı son dakika açıklamada seçimin 1 Kasım 2015'de yapılacağının kesinleştiğini duyurdu.

YSK Başkanı Sadi Güven erken seçime ilişkin basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erken seçimin 1 Kasım 2015'te yapılacağını yenileyen Güven, "YSK kış mevsimimin yaklaşmasını da göz önüne alarak Anayasa hükümlerine dayanarak, 26. Dönem milletvekili genel seçimlerinin 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılmasına karar vermiştir" dedi.

CHP'NİN ADAY BELİRLEME YÖNETMELİĞİNDEKİ DEĞİŞİKLİK KABUL EDİLDİ

Güven, "Bugün CHP ile ilgili olarak aday belirleme yönetmeliğinde yapılan değişiklik uygulaması da değerlendirilmiş. Oyçokluğu ile uygulanmasına karar verilmiştir. Seçimlerin ülkemize hayır getirmesini diliyorum. Seçim takviminin detayları bir iki gün içinde yayınlanacak" diye konuştu.

SEÇİM TAKVİMİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YSK'nın ayrıntılı olarak 1 Kasım 2015 erken seçimine ilişkin takvimi duyurması bekleniyor.

"Seçim takviminin ne zaman açıklanacağı"na yönelik soru üzerine Güven, bir iki detay üzerinde çalıştıklarını, takvimi 2 gün içinde açıklayacaklarını söyledi.

PARTİLERE GÖNDERİLEN O TASLAK GEÇERLİ 

Siyasi partilere gönderdikleri taslak metnin geçerli olduğunu belirten Güven, bunun üzerinde oynamalar yapılabileceğini kaydetti. Sadi Güven, siyasi partilerden seçim takvimine yönelik doğrudan bir itiraz gelmediğini ifade ederek, "Bir parti, 1 Kasım'ın, 8 Kasım yapılması şeklinde bir teklifte bulundu. Ama Yüksek Kurulumuz Doğu ve Güneydoğu'daki mevsim şartlarını göz önüne alarak, 1 Kasım'ı uygun buldu. Anayasa'nın 79'uncu maddesinin bize verdiği seçimin düzen içinde yapılması yetkisini kullandık ve seçimlerin 1 Kasım'da yapılmasına karar verdik" dedi.

TÜRKİYE GEÇİCİ HÜKÜMETLE SEÇİME GİDİYOR

Türkiye'yi erken seçime geçici başbakan ve geçici hükümet götürecek. 30 Ağustos Cuma gününe kadar geçici başbakan olarak atanan Ahmet Davutoğlu 'nun hükümeti kurması gerekiyor.

ADAY LİSTESİ PARTİLERİN TERCİHİNE BAĞLI

YSK bugün CHP'nin erken seçimle ilgili başvurusunu da karara bağlamış ve 'ön seçimin tekrarına gerek olmadığına ve aynı milletvekili listesiyle' seçime gidebileceklerine hükmetmişti. Bu durumda partiler istedikleri taktirde 7 Haziran seçimlerindeki milletvekili aday listeleri ile 1 Kasım erken seçimine girebilecekler.

YSK 90 GÜNLÜK SÜREYİ BEKLEMİYOR

YSK daha önce seçimler için gereken 90 günlük yasal sürede değişiklik yapılmasını görüşmüş ve bu konuda yetkilenmişti. Bu yetkiye dayanılarak 90 gün beklenmeden yeni bir tarih belirlenebilmiş oldu.

BU YETKİYİ İLK KEZ ERDOĞAN KULLANDI

45 günlük süre boyunca Bakanlar Kurulu Kurulamadığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile istişare ederek seçim tarihine karar verdi. Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104'üncü ve 116'ncı maddelerinde yer alan seçimle ilgili yetkilerini kullanmış oldu.

Böylece Cumhurbaşkanı Erdoğan bir ilki de gerçekleştirerek, 1982 Anayasasından bu yana bu yasayı uygulayan ilk Cumhurbaşkanı oldu.

YSK BAŞKANI SADİ GÜVEN'İN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI: