BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.411,95
HABER /  SAĞLIK

Erken ölümlerin nedeni bulundu!

Annelerin emzirme süresi ile erken ölüm arasında bir ilişki olduğu ileri sürüldü.

Abone ol

Uzmanlara göre emzirme oranının düşüklüğü kadın sağlığını olumsuz etkiliyor.

ABD'de yapılan bir araştırmada düşük emzirme oranının kadın sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği belirtildi. Uzmanlara göre bu aynı zamanda ülkenin ekonomisine de olumsuz etki yapıyor.

Uzmanlara göre düşük emzirme oranının ABD'de 5 bin meme kanseri ile ilgisi var. Her yıl yaklaşık 54 bin yüksek tansiyon ve 14 bin kalp krizi ile düşük emzirme arasında ilişki olduğu ileri sürüldü.

Ama bazı uzmanlar bu çalışmadaki metedolojiye itiraz ediyor. Uzmanlar bu sonuçların teyit edilmesi için çok fazkla çalışmaya ihtiyaç olduğunun altı çizildi.

Uzmanlar bu sonuca varmak için simülasyon yöntemi kullandı. Düşük emzirme nedeniyle oluşan erken ölümün maliyetinin yılda 17.4 milyar dolar olduğu ileri sürüldü. Obstetrics & Gynecology dergisinde yayımlanan araştırmada 70 yaş öncesi ölümler veya ABD'deki ortalama kadın ölüm yaşının 10 veya daha altındaki ölümler erken ölüm olarak tanımlandı.

Harvard Tıp Okulu'ndan Dr. Melissa Bartick "Binlerce kadın lüzumsuz hastalıklarla boğuşuyor ve erken ölüyor. Çünkü bebeklerini istedikleri kadar emziremiyorlar" dedi.

Bazı uzmanlar ise bu çalışmaya şüpheli bakıyor. New York City'deki Lenox Hill Hospital'den Dr. Stephanie Bernik "Emzirmenin genel olarak anne ve bebeğe yararlı olduğu biliniyor. Ancak bu simülasyon modelini kullanmak riskli" açıklamasını yaptı.