BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Erkekler ilişki sonrası niye uyur?

Erkekler ilişki sonrasında hemen uykuya dalar! Nedeni net olarak saptanamamış bir muammadır bu...

Abone ol

Aslında olay geniş çaplı analiz edildiğinde seks ve uyku arasında güçlü bir bağlantı olduğu sonucuna ulaşılabilir. Erkekler doğası gereği birtakım gelişim süreçlerini bilinçsiz olarak yaşar. Mesela ilk orgazm deneyimini aniden ve bilinç dışı bir şekilde yaşar. Sabah ereksiyonları da bu sürecin bir parçasıdır. Bu deneyimler hormonların gelişiminin habercisidir.

Orgazm sonrasında hem kadınlar hem erkekler oksitosin, prolaktin, gamma amino butirik asit(GABA) ve endorfin gibi birtakım kimyasallar salgılar. Bütün bu hormon bileşenleri aslında aynı zamanda uyku ve mayışma hissi de yaratır. Mesela oksitosin hormonunun vücutta bilinen birçok etkisi vardır. Annelik içgüdüsü hissi yaratan hormon da oksitosindir. Aynı zamanda oksitosine 'sarılma hormonu'da diyebiliriz. İnsanda yakın olma ve bağlanma hissi uyandırır.

Tarla fareleri üzerinde yapılan bir araştırma oksitosinin cinsel davranışlar üzerinde birtakım olumlu ve olumsuz etkisinin olduğu kanıtlanmıştır. O zaman şöyle diyebilir miyiz? 'Erkekleri cinsel ilişki sonrasında uykuya yönelten en büyük etken oksitosindir.'

Tabi ki söyleyebiliriz. Ama devamı da var!

Prolaktin seks ve uyku arasında bağlantı sağlayan diğer bir unsur olabilir. Hipofiz bezlerinde üretilen bu salgının en bilinen özelliği vücutta süt üretmeye yardımcı olmasıdır. Bunun yanında prolaktinin de orgazm sonrasındaki rahatlama hissine yardımcı olduğu kanıtlanmış bir gerçek. Uyku sırasında insan vücudunda prolaktin seviyesi yükselir. Yani kısacası prolaktin de seks sonrasındaki uyku hissinin en büyük suçlularından biridir.

GABA ve endorfin de keza rahatlama hissine katkıda bulunan hormonlardır.

O halde kadınların ilişki sonrasında partnerlerini uyku konusunuda sıkboğaz etmesi haksız bir baskı olarak görülebilir.