BIST 10.254
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.394,06
HABER /  GÜNCEL

Ergenekonda saygı duruşu...

2. Ergenekon davasının 25. duruşmasında sanıklardan bazıları intihar eden Ali Tatar için saygı duruşında bulundu.

Abone ol

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde görülen davanın bugünkü duruşmasına, gazeteci Tuncay Özkan, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu tutuklu 43 sanık katıldı.

Tutuklu yargılanan, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Mustafa Dönmez ve Mehmet Ali Çelebi ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, tutuksuz yargılanan Selim Utku Gümrükçü ve Emin Şirin de hazır bulundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, geçtiğimiz cuma günü yapılan oturumda saatin geç olması ve elverişsiz hava koşulları nedeniyle taleplerin alınmasına ara verilerek duruşmayı ertelediklerini hatırlattı. Şengün, duruşmaya taleplerin alınmasıyla devam edileceğini bildirdi.

Bunun üzerine söz alan tutuklu sanık Tuncay Özkan, tutukluluğunda 16 aya girdiğini belirterek, bu duruşmada taleplerin alınmasına devam edilmesinin sorgu ve savunması açısından kendisini mağdur edeceğini dile getirdi.

''Taleplerin alınmasının 11 Ocak 2010'a kadar sürecek olan savunmasını parçalayacağını'' söyleyen Özkan, taleplerin uygulamaya göre cuma günü alınmasını, savunmasına başlanılmasını istedi.

Tutuklu sanık Emcet Olcaytu da, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Poyrazköy'de ele geçirilen belgelere ilişkin gözaltına alınıp tutuklanan ve itiraz üzerine serbest bırakılan Deniz Yarbay Ali Tatar'ın, ''uğradığı haksızlık karşısında onuruna yediremeyerek intihar ettiğini'' savundu. Olcaytu, ''yeni bir delil bulunmamasına rağmen Tatar hakkında yakalama kararı çıkarıldığını'' öne sürdü.

''Ergenekon'' sürecinde 5 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Olcaytu, Ceza Muhakemesi Kanunu'na aykırı eylemlere son verilmesini, son verildiğine dair kanaat getirene kadar da tahliye talebinin geri alınmasını talep etti. Olcaytu, Yarbay Tatar'ın anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunmak istediğini de ifade etti. Olcaytu ile birkaç sanık ve duruşma salonundaki bazı izleyiciler saygı duruşuna devam ederken, Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün, ''Düşüncenize saygı duyuyorum, ancak oturabilirsiniz'' dedi. Ardından saygı duruşunda bulunanlar yerlerine oturdu.

BAZI MİLLETVEKİLLERİ DE İZLİYOR

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel de bazı şahısların avukatlara ayrılan bölümlere oturduğunu belirterek, bunların kim olduklarını söylemelerini istedi.

Bunun üzerine bu bölümde oturan CHP Milletvekili Şahin Mengü, partileri adına duruşmaya gözlemci olarak katıldıklarını söyledi. Mengü ile CHP'li milletvekilleri Ali Rıza Öztürk, Malik Ecder Özdemir ve Bülent Baratalı ayağa kalkarak kendilerini tanıttı.

Başkan Şengün de, taleplerin alınmasına devam ederek, tutuklu sanık Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın avukatı Aydın Metin'e söz verdi.