BIST 10.219
DOLAR 32,20
EURO 34,71
ALTIN 2.451,75
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Ergenekoncular mahkeme kuracaktı

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 'Ergenekon' sanıkları için ilginç açıklamalarda bulundu. Yazıcı, bakın neler söyledi?

Abone ol

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin Mehmet Haberal'ı tahliye etmeyen hakimlerle ilgili tazminat kararı ve 'Ergenekon' sanıkları için ilginç açıklamalarda bulundu.

Yazıcı, Haberal'la ilgili yürütülen işlemlerde, tazminat doğuracak bir değerlendirme yapılmasını yadırgadığını belirterek, 'Böyle bir aşamada hakim ve savcıların işlemlerinin ayrıca dava konusu yapılıyor olması, bundan böyle onlara yoğun baskı yapılmasına yol açacağı gibi, doğrudan doğruya bu savcı ve hakimlere müdahaledir. Kesinleşmesi halinde bundan böyle sanıkların çoğu ceza hakimlerini, savcıların işlemlerini, tazminat davalarına konu alacaklar' dedi.

TUTUKLANMALARININ NEDENİ VAR

Ergenekon'da tutuklananlarla ilgili eleştirileri de değerlendiren Yazıcı şöyle devam etti: 'Yargı önünde herkes eşit. Camideki insanlar nasıl eşit pozisyonda saf tutuyorlarsa, onlar gibi eşittir. Yargı da insanların sıfatlarına bakılmaz. Hakimlerin vicdanları yok mu yani?  Hiçbir hakim, vicdanının kabul etmediği bir sonucun savunucusu olamaz. Bu insanların tutukluluk sürelerinin 18 aydır devam etmesi, 'haksızlığa uğradılar tahliye edilsinler' gerekçesini haklı kılmaz. Mutlaka onların orada tutulmasının gerekçesi var'

TEŞEBBÜS BAŞLI BAŞINA SUÇ

Darbe teşebbüsü başlı başına suç. 'Bunların hiç eylemi yok.  Bunları oturup konuştular' demek olmaz. Zaten bunların eylemi olsaydı yargılamayı onlar yapacaktı, mahkemeleri onlar kuracaktı. O zaman iş işten geçmiş olacaktı. Siz bunları yargılayabiliyorsanız, teşebbüs aşamasında kaldıkları için yargılayabiliyorsunuz. Zaten başarıya ulaştıktan sonra, kendi hukuklarını kendileri kurarlardı.

KİMSE KRALDAN ÇOK KRALCI OLMASIN

Onun için bunları yadırgamamak lazım. Bunlar zihinsel olarak gelişen suçlardır. Ortada bir plan var. Bu planın içerisinde yer almanın da bir cezası var. Soruşturma bu kapsamda yürüyor. Yani hiç kimsenin kraldan daha fazla kralcı olmaması gerekiyor diye düşünüyorum. Bu soruşturmayı yürüten insanlar önemli bir görev yürütüyorlar. İnsanların şevkini kıracak şeylerden de uzak durmak gerekiyor.