BIST 10.180
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.454,23
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon Uludere'de aklandı!

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ 4 koldan yürütülen ve kısa zamanda sonuçlanması beklenen Uludere olayıyla ilgili görüşünü açıkladı

Abone ol

Hükümet üyelerinin de aralarında bulunduğu birçok siyasetçinin, Uludere'de 34 köylünün yaşamını yitirdiği bombalamanın ardında Ergenekon örgütünün olduğu yönündeki görüşü iflas etti.

Hükümetin etkili isimlerinden Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ "Olayda kasıt yok. Terörle mücadelede zaman zaman kazalar olabilir. Kaza olduğu çok açık. Ben kişisel olarak kaza olduğu yönünde ikna oldum" açıklaması yaptı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ 4 koldan yürütülen ve kısa zamanda sonuçlanması beklenen Uludere soruşturmasıyla ilgili Habertürk'e konuştu.

Uludere'de 34 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili "Kasıt yok. Böyle bir şey olabilirmi? Devlet bile bile vatandaşını öldürebilirmi" diyen Bozdağ şöyle devam etti: "Terörlemücadelede zaman zaman kazalar olabilir. Kaza olduğu çok açık. BDP yaşananlara seviniyor. Kişisel olarak ben olayda kasıt olmadığı konusunda ikna oldum."

KÜRT IRKÇILIĞI

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Doğu ve Güneydoğu'daki çalışmalarını da anlatan Bakan Bozdağ terör örgütünün "Camilerde devletin imamları arkasında saf tutmayın" propagandasının tutmadığını söyledi. Bozdağ, "Bölgedeki vatandaşın din bilgisi yüksek, orada âlimler de çok. İslam'ın kurallarına aykırı olan böyle bir şeyi başaramadılar. İslam teröre karşıdır; ölmek veya öldürmek diye bir anlayış yok. Kürt ırkçılığı için birMüslüman hayatını veremez" dedi.

Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesine ilişkin "Bir statü verilebilir; bu inanç ve kültür merkezi olabilir ancak ibadethane olmaz. İslam'ın ortakmabedi camidir" yorumunu yapan Bozdağ Alevilik inancının veya diğermezheplerin Diyanet'te temsili konusunda şunları söyledi:

"Diyanet, Türkiye'yi kucaklayan bir kurum. Yapılanmayı, mezheplere, cemaatlere, tarikatlara göre yaparsanız, en büyük kötülük olur. Atatürk'ün kurduğu en değerli kurumlardan biridir. Pek çok ülkeden gelip, 'Diyanet yapılanmasını örnek almak istiyoruz' diyorlar. Rusya'dan Balkanlar'dan, Türk cumhuriyetlerden geliyorlar."

KAÇAKÇILIK ULUDERE'NİN ALIN YAZISI

Şırnak Uludere'de 34 vatandaşın hava operasyonu sonucu ölümünün ardından bölgeye giden Habertürk TV ekibi Gül yazı Köyü'nde ölenlerin aileleriyle görüştü. Kaçakçılık için "Alın yazısı gibi " diyen vatandaşlar "Babalarımız yaptı, biz yapıyoruz, çocuklarımız da yapacak" diyor. Köylüler "Mazot, pirinç, şeker getiriliyor. Silah, eroin değil" diyor ve "Doğduğumuzdan beri bu işi yapıyoruz. Bazen 03.30'da herkes görülecek şekilde katırları yüklüyor. Bütün askeri yetkililerin haberi var. Ticaret değil sınır ameleliği. 50 lira için ticaret diyemeyiz. Başka bir iş yok. Sınır da yok. Tel yok, mayınlı arazi yok" diyerek durum tespiti yapıyor. Uludere'de can verenlerin yakınları valilik hesabına yatırılan tazminatla ilgili ise net konuşuyor. Zeki Tosun, "Oğlumu kaybettim. Tazminat söz konusu olunca yaram kanıyor. İlk önce failler bulunsun. Kim yalan bilgi verdiyse devlet bilsin" diyor. Lezgin Alma ise failler açıklanmadığı sürece tazminat istemediklerini söylüyor. Bombardımanın ardından olay yerine koşan Hikmet Alma kardeşinin cesedini nasıl bulduğunu anlatırken gözyaşlarına hâkim olamıyor: Kardeşimle amca oğlu el ele tutuşmuştu. Amca oğlu küçüktü, ona sığınmıştı. Sıkı sıkı elini tutmuş."