BIST 10.159
DOLAR 32,19
EURO 35,13
ALTIN 2.468,70
HABER /  GÜNCEL

Uludere'de sınır kapısına sanal açılış

İçişleri Bakanlığı, sınır kapısının açılış işlemlerini kağıt üzerinde tamamlayarak Dışişleri Bakanlığı'na gönderdi.

Abone ol

Uludere'de yaşanan ve 34 köylünün yaşamını yitirdiği hava operasyonunun ardından hükümetin bölgede sınır kapısı açılması için başlattığı çalışmanın ilk aşaması tamamlandı.

İçişleri Bakanlığı, sınır kapısının açılış işlemlerini kağıt üzerinde tamamlayarak Dışişleri Bakanlığı'na gönderdi.

Kamuoyunda büyük tartışma yaratan olayın ardından hükümet, bölgede kaçakçılığın önlenmesini sağlamak ve sınır ticaretinin yasal hale getirilmesi amacıyla Uludere sınırları içinde yeni bir sınır kapısının açılması için çalışma başlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, özellikle bölge halkının Kuzey Irak'la bağlantısını sağlayacak yeni sınır kapısının faaliyete geçirilmesi yönündeki talimatı sonrasında, İçişleri Bakanlığı hazırlık yaptı.

Şırnak Valiliği ile yapılan görüşmeler sonrasında, sınır kapısının Uludere mülki idare sınırları kapsamında Gülyazı beldesinde açılması planlandı. Gülyazı Sınır Kapısı adıyla açılması öngörülen yeni sınır kapısının kağıt üzerindeki açılış kararı İçişleri Bakanlığı'nca onaylandı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, geçen hafta içinde karara imza koyarak sınır kapısının açılışını "resmi" olarak gerçekleştirdi. Karar, gerek Bağdat yönetimi, gerekse Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile yapılacak diplomatik görüşmelere başlanması için Dışişleri Bakanlığı'na gönderildi.

ORTAK HEYET OLUŞTURULACAK

Bu aşamadan sonra, Türkiye ile Irak arasında, sınır kapısına ilişkin yerleşim bölgesi ve tesisleşmenin belirlenmesi amacıyla ortak çalışma grubu oluşturulması gerekecek. Oluşturulacak heyet, sınır kapısının fiziki olarak açılmasını sağlamak amacıyla sınır hattında arazi belirlemesi yapacak. Türkiye ile Irak toprakları arasındaki alt yapı çalışmaları da yine iki ülke arasında birlikte yürütülecek, ancak taraflar kendi topraklarındaki alt yapı çalışmalarını belirlenen projeye göre kendisi gerçekleştirecek.

Daha önce Hakkâri Valiliği sorumluluk alanında Çukurca ve Şemdinli ilçesi sınırları içinde Derecik ve Üzümlü Sınır kapılarının açılışı kağıt üzerinde gerçekleştirilmişti. Buna karşın, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin sınır kapısı açılmasına sıcak bakmaması nedeniyle halen fiziki olarak bir çalışma yapılmazken, Hakkâri Valisi Muammer Türker, konunun çözümü için kısa süre önce Mesud Barzani ile görüşme yapmıştı.