BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,97
ALTIN 2.448,33
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon sanığından Erdoğan itirafı

Biz Kaç Kişiyiz Derneği Kurucu Genel Başkanı ve Ergenekon Sanığı Selim Utku Gümrükçü, Cumhuriyet Mitingleri ile ilgili itirafta bulundu.

Abone ol

Gümrükçü, Cumhuriyet Mitingleri'nin amacının dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasını engellemek olduğunu belirtti.

Sosyal Demokrasi Derneği ile Memleket Sevdalıları Derneği tarafından Eskişehir’de ‘Türkiye Nereye Gidiyor’ konulu panel düzenlendi. Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde yapılan panele CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ve CHP Gençlik Kolları Başkanı Emre Doğan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Eskişehir İl Başkanı Erman Gölet katıldı.

Panelde konuşan Biz Kaç Kişiyiz Derneği Kurucu Genel Başkanı Selim Utku Gümrükçü, 2003 yılında Ankara’da yapılan yürüyüşte açılan ‘Ordu Göreve’ pankartının provokasyon amaçlı yapıldığını iddia ederek, bunu yapanları deşifre ettiklerini, ancak arkadaşlarını ve çevresindekilere bunu inandıramadıklarını ileri sürdü.

2001’de 25 civarında üniversitede Atatürkçü Düşünce Topluluğu olduğunu, kendisinin de o dönem 9 Eylül Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı olduğunu hatırlatan Gümrükçü, bu süreçte 13 üniversitede Kemalist Üniversiteler Birliği’ni kurduklarını kaydetti. Bu birliğin amacının, üniversitelerde Atatürkçü gençleri, Atatürkçü düşünce çatısı altında birleştirerek sokak ve siyaset arasında bir yerde tutup, bunların Atatürkçülüğü anlama şekillerini çağdaş normlara uygun olarak geliştirmek ve anladıkları Kemalizmi hayatlarına uygulamalarını sağlamak olduğunun altını çizen Gümrükçü, “Amacımız, Kemalist doktorlar, mühendisler, hukukçular yetiştirmekti. Önemli ölçüde başarılı olduk. Biz bu süreçte ‘onlar sokakta kuvvetli, bizim arkadaşımızla da meslekleri üniversite okumaları sayesinde devlet bürokrasisinde etkili olurlarsa üniversiteler ve diğer memuriyetlerde, bizde gelecek nesillerin şekillendirmekte önemli bir görev yapmış oluruz’ diyorduk.” diye konuştu.

Ancak bu süreçte bir yerden çıkan ne olduğu belli olmayan ve hala çözemedikleri Atatürkçü Düşünce Kulüpleri Federasyonu diye bir yapıyla karşılaştıklarını vurgulayan Gümrükçü, buna hemen tepki verdiklerini, geçmişlerini incelediklerini ve bunların kendilerinin savunduğu görüşlere uygun olmadığını anladıklarını iddia etti.

Gümrükçü, şöyle konuştu: “Konuyu o dönem Yekta Güngör Özden’e aktardık. Çünkü onların dergisinde yazıyordu. İnanmadı bize. ADD Genel Başkanı Halil İbrahim Şahin’e, Vural Savaş’a ilettik onlarda bize inanmadı. Sonra bunlar ‘İleri’ diye bir dergi çıkarmaya başladılar ve bizim camiada herkes orada yazmaya başladı. ‘Yazmayın, Onlar Atatürkçü değil’ dedik. Kimse inanmadı.”

2003’de Ankara’da yapılan yürüyüşte deşifre ettikleri fakat kimseyi inandıramadıkları o arkadaşların ‘Ordu Göreve’ diye bir pankart açtığını ileri süren Gümrükçü, “Bu arkadaşlara bu pankarttan dava açıldı ve aklandılar. Ama ben, 2 CHP Milletvekili, bir MHP’li vekil, gazeteciler, yazarlar, profesörler, darbecilik suçlamasıyla karşı karşıya kaldı bu pankart yüzünden.” dedi.

Ergenekon terör örgütü davası sanığı da olan Gümrükçü, konuşmasının sonunda 2003 yılında yapılan Cumhuriyet Mitingleri ile ilgili de itirafta bulundu. Cumhuriyet Mitingleri'nin amacının dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasını engellemek olduğunu anlatan Gümrükçü, “Sonrasında Cumhuriyet mitinglerini yaşadık. 4 Kasım 2006’da Ankara Tandoğan’da CHP otobüsü üzerinde başladı Cumhuriyet Mitingleri. Daha sonra 23 Aralık’ta İzmir Menemen’de ‘Menemen’den Çankaya’ya Kubilay’la Yürüyoruz’ başlığı altında bir miting düzenledik. O dönemdeki amacımız; mevcut başbakanın Cumhurbaşkanı olmasını engellemekti. Ankara’daki mitingde 20 bin kişi vardı. Menemen’de 5 bin kişi vardı. Yılmadık, devam ettik.” şeklinde konuştu.

Program sonunda panele katılanlara 8 Nisan’da Silivri’deki eyleme katılmaları istendi. Silivri’ye gitmek isteyenlerin kiralanan otobüslerle ücretsiz götürüleceği, masraflarının da sponsorlar tarafından karşılanacağı aktarıldı.