BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Ergenekon cezaevi doldurdu

Ergenekon soruşturmasında tutuklu sayısı 53’e çıktı. Henüz iddianame yok ama tutuklular için neredeyse bir cezaevi gerek…

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Henüz iddianamesi bile hazır olmayan Ergenekon soruşturmasında tutuklu sayısı 53’e çıktı. Aranan ve gözaltında bulunanlar ile bu sayı daha da artabilir. Neredeyse bir cezaevi dolduracak kadar tutuklu sayısı bulunan Ergenekon operasyonunda tutuklananlar arasında 1 yılı aşkın süredir cezaevinde yatanlar bulunuyor.

DALGA DALGA
İlk tututlama sonrasında ikinci dalga ve üçüncü dalga gibi isimlerle yapılan operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı son dalga öncesinde 48’e çıkmıştı. Bu isimlerlerin sorgusu tamamlandıktan sonra aylar geçti ve artık iddianamenin verilmesi bekleniyordu. Üstelik hükümet içinden bazı bakanlar ve milletvekilleri de iddianamenin hazır olduğu bilgisine sahipti. Tam iddianame gelecek derken; 1 Temmuz’da son dalga geldi ve 21 kişi gözaltına alındı.

48'E EKLENDİ
Son dalgada gözaltına alınanlardan bazıları tahliye edilirken; tutuklananlar ile birlikte: aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de bulunduğu 48 kişiye 5 kişi daha katıldı ve tutuklu sayısı 53’e çıktı.

Ergenekon operasyonuna, son dalga gözaltılar; 1 Temmuz sabahı eşzamanlı düzenlenen operasyonla Ankara, İstanbul, Antalya, Trabzon ve Erzurum’da düzenlenmiş, aralarında Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı ve eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ün de bulunduğu 21 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında eski AKP milletvekili Turhan Çömez ile emekli tuğgeneral Levent Ersöz’ün de bulunduğu bazı isimler ise aranıyor.

YENİ İSİMLER
Soruşturma çerçevesinde son olarak gözaltına alınan 21 kişiden 3 Temmuz perşembe günü Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine çıkartılan 6 kişiden Barbaros Hayrettin Altıntaş tutuklandı. Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, İşçi Partisi Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç, Siyami Yalçın, Muhammet Murat Avar ve Hamza Demir mahkemeden tahliye edildi.

Bu kişiler dışında dün adliyeye getirilen ATO Başkanı Sinan Aygün, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, İbrahim Özcan ve Birol Başaran tutuklandı; Prof Dr. Ercüment Ovalı ise kefaletle salıverildi.

KRİTİK AŞAMA
Bugün savcılıkta süren yeni ifade almalar sonrasında yeni tutuklamalar çıkması halinde; 53 olan tutuklu sayısı daha da artacak. Ancak ifadesi alınan Tolon ve Eruygur hakkında tutuklama kararı çıkması; bugüne kadar yapılan tutuklamalardan farklı olacağı için: dava daha da ilginç bir hal alacak. Çünkü emekli de olsa en üst düzey bir TSK mensubunun tutuklanması, bir ilk olacak...