BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın yol haritası Baykalda!

Başbakan Erdoğan dün Baykal'a bir mektup gönderdi. Şimdi onun cevabını bekliyor. Çünkü o cevaba göre yol haritası belirlenecek.

Abone ol

Başbakan Recep Erdoğan, "demokratik açılım" sürecine ilişkin, dün akşam itibariyle ana muhalefet partisine bir mektup yazdığını belirterek, bu mektuba nasıl bir cevap geleceğini bilemediğini söyledi.

Gazetecilerin soruların yanıtlayan Erdoğan, "demokratik açılım" süreciyle ilgili sorular üzerine "demokratik açılım" çalışmalarının içeriğini, parlamentodaki görüşmelere esnasında açıklamaya başlayacaklarını belirtti.

ÖNCE BAYKAL'DAN CEVAP GELSİN

Erdoğan, "Dün akşam itibariyle ana muhalefet partisi liderine bir mektup yazdım ve bu mektubuma nasıl bir cevap geleceğini bilemiyorum. Bu mektuba gelecek cevaptan sonra parlamentodaki demokratik açılımla ilgili görüşmenin tarihini belirlemek istiyoruz" diye konuştu.

"Milletin de bu projeye sahip olduğu inancıyla milletvekilleriyle görüşmek ve azami bir mutabakatla parlamentodan çıkarmak ve Türkiye genelinde halka bütün incelikleriyle anlatmak istediklerini" ifade eden Erdoğan, "Bu konuyu tek bir başlığa indirgeme gayretleri de var. Bunun bir milli birlik süreci, milli birlik projesi, hatta bunun bir paket olmadığını ısrarla, defaatle söyledim. Farklı yere çekmek isteyenler var. Bu demokratik açılım sürecinde en önemli konumuz terör sorununun çözüme kavuşturmak. Burada mücadelemizi şu ana kadar sürdürdüğümüz gibi aynı kararlılıkla devam ettireceğiz" diye konuştu.

AZINLIKLARIN DA SORUNLARI VAR

Başbakan Erdoğan, genelde bakıldığında Türkiye'nin birçok sorun alanı bulunduğunu, bunları asgariye indirmenin gayreti içinde bulunduklarını ifade ederek, "nasıl Kürt kökenli vatandaşların sorunları varsa, Türkiye'de yaşayan azınlıkların ve mezheplerin de kendilerine göre sorunları olduğunu" kaydetti.

HEPİMİZ BAĞCIYIZ ÜZÜMÜ BİRLİKTE YİYELİM

Türkiye'de ekonomik alanda da sorunu bulunduğunu dile getiren Erdoğan, bütün bunları birlikte ele alıp, bu sorun alanlarını asgariye indirmenin gayreti içinde olacaklarını bildirdi.

Bunu azami bir toplumsal mutabakatı sağlayarak gerçekleştirmek istediklerini anlatan Erdoğan, "Burada herkesin elini taşın altına koyması lazım. Bunu farklı yerlere çekme gayreti içerisinde olmak samimiyetten uzak bir yaklaşım tarzı olur. 'Biz bu işin sahibiyiz' böyle iddia içerisinde olmadık. Biz diyoruz ki, 'gelin hep beraber bağcıyla uğraşmayalım, bu üzümü hep beraber yiyelim'. Çünkü bu ülkede dertli olan varsa, hepimiz bağcıyız. O zaman bu üzüm bağını da gayet güzel işlememiz lazım. Milletçe bu üzümü beraber yiyelim" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Buradan siyasi rant devşirmek için bunu farklı yerlere çekmenin anlamı yok. Biz, tabii, AK Parti iktidarı olarak; AK Parti olarak böyle bir derdin içerisinde değiliz. Kimseye, bir ihanet, bir hıyanet, böyle bir suçlamanın gayreti içinde olmadık. Birileri bizi böyle bir suçlamanın içine sokabilir. Ve birileri bizi kalkıp çok farklı konuma yakışıksız konuma, yerleştirmek isteyebilir. Ve bunu zaten milletimiz çok iyi biliyor. Bizim bunları anlatmamaza da gerek yok. Biz şimdi bütün hazırlığımızı Meclisteki görüşmelere göre yapacağız" şeklinde konuştu.

DAHA CEVAP GELMEDİ

Erdoğan, şu ana kadar koordinatör bakanın en geniş çapta görüşmelerini yaptığını, siyasi partilerle, sivil toplum örgütleriyle ve yazılı ve görsel medyanın temsilcileriyle ve akademisyenlerle görüştüğünü ifade ederek, yani derdi olan herkesle bu görüşmelerin yapıldığını, yapılmaya devam edildiğini söyledi. Bundan sonra da bu konuda katkısı olanlardan istifade etmeye gayret edeceklerini dile getiren Erdoğan, "Yeter ki en ideale ulaşalım" dedi. Erdoğan, bir gazetecinin "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan cevap geldi mi?" sorusu üzerine, "Hayır, daha gelmedi. Daha dün akşam gitti. Tabii, onlar da, herhalde kurullarında falan değerlendirirler..." diye konuştu.