BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.418,15
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın YAŞ'taki 2013 hesabı

Başbakan Erdoğan Sincan'da tank yürüten paşaya neden evet dedi? İşte Erdoğan'ın 2013 hesabı...

Abone ol

Nefes kesen pazarlıkta orta yol bulundu. Hükümet Sincan’a tank yürüten Orgeneral Ceylanoğlu’nun 2 numaraya terfisine evet dedi. Bu adım Orgeneral Özel’e zirve yolunu açtı.

Gece yarısı Gül’e gönderilen liste

8 gündür süren atama krizi aşıldı. YAŞ’tan sonra boşalan Genelkurmay Başkanlığı’na ışık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Erdal Ceylanoğlu atandı. ‘Sincan’da tank yürüten komutan’ olarak ünlenen Ceylanoğlu’na AKP mesafeli. Ancak kritik atamanın ardında bir çok ince hesap var.

Ceylanoğlu hamlesiyle 2013 garantiye alınmış oldu

Akşam'ın haberine göre Ceylanoğlu’nun görev süresi bir yıl. 2011 de emekliye ayrılacak. Kritik terfi, Orgeneral Necdet Özel’e Genelkurmay Başkanlığı’nın yolu açılmış oldu. Özel, Kara Kuvvetleri’ne getirilmiş olsaydı 2 yıl sonra emekli olacaktı. Bu formül sayesinde, gelecek yıl Kara Kuvvetleri’ne atanacak. 2013’te 4 yıllığına Genelkurmay Başkanı olacak.

YAŞ’taki en büyük kavga

Başbakan Erdoğan Hasan Iğsız’ın Kara Kuvvetleri’nin başına geçmemesini istiyordu. Erdoğan ve Başbuğ’un en büyük kavgası da bu noktadaydı. Başbakan Erdoğan, demokrat ve hükümete yakın bir isim olan Necdet Özel’in önünü açmak için onu Jandarma Genel Komutanlığı’na istedi. İlker Başbuğ ise Özel'in önünü kesmek istiyordu. YAŞ’taki bu en büyük kavganın galibi ise Başbakan Erdoğan oldu.

“OR’LARIN SAYISI 14’E DÜŞTÜ

Üç orgeneralin emekli olmasıyla birlikte TSK’daki orgeneral sayısı 15’ten 14’e düşecek. Ordunun zirvesindeki atama krizini bitiren bu gelişmelerle birlikte TSK’nın komutan kademsi şöyle olacak :

Genel Kurmay başkanı Orgeneral Işık Koşaner
Kara Kuvvetler Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu
Deniz Kuvvetler Komutanı Orgeneral Eşref Uğur Yiğit
Hava Kuvvetler Komutanı Orgeneral Hasan Aksay
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel
1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu
2’inci Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük
3’inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalcın Ataman
Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler
KKK Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu
Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel
Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Saldıray Berk
Genel Kurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner
Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı.

ONLAR ŞİMDİ EMEKLİ

Yapılan atamalarla birlikte Türk Silahlı kuvvetleri’nin Komuta kademesi de şekillenmiş oldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 30 Ağustos’ta emekli olacak. 1!inci Ordu Komutanlığı’nda kara kuvvetleri komutanlığı’na ataması yapılmayan Orgeneral Hasan Iğsız da emekliye ayrılacak isimlerden biri oldu.