BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın uzlaşmadan kastı

Erdoğan Köşk için uzlaşma arayacağım demişti. Peki Başbakan'ın kastı ne idi?

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden hemen sonra, Parlamento çalışmaya başladığında, ilk ele alınması gereken konunun cumhurbaşkanlığı konusu olacağını kaydederek, ''Önce tabloyu görmemiz lazım, ama bizim Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik herhangi bir ön yargımız yok, bir ön kabulümüz de yok'' dedi.

ERDOĞAN'IN UZLAŞMADAN KASTI NE İDİ?

Erdoğan TRT 2'de canlı yayınlanan ''Seçim 2007'' programında soruları yanıtladı. ''Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir uzlaşmadan bahsettiniz, bu uzlaşmadan amaçladığınız neydi? Bu konu Bugünkü Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldi mi?'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, konunun bugün Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelmediğini belirterek, şunları söyledi:

ÖNCE TABLOYU GÖRMEMİZ GEREK

''Önce tabloyu görmemiz lazım, ama bizim Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik herhangi bir ön yargımız yok, bir ön kabulümüz de yok. Gönlümüz şunu arzu ediyor; Cumhurbaşkanı adaylarının zaten nasıl seçileceği? Hangi vasıflara sahip olması gerektiği Anayasamızda belli. Anayasamızda belli olduğuna göre bu Parlamento ister kendi içinden Cumhurbaşkanını çıkarır, isterse parti gurupları dışardan bir aday sunacaklarsa dışardan sunar.''

DAYATMA OLURSA DOĞRU OLMAZ

Erdoğan, her partinin bu konuda kendi düşüncelerini ortaya koyacağı gibi, iktidar partisi, ana muhalefet ve muhalefet partilerinin de görüşlerini ortaya koyabileceğini ifade ederek şunları kaydetti: ''Bir partiye, muhalefet bir dayatma içine girerse bu da doğru olmaz, uzlaşma arayalım. Uzlaşmadan ne anladığımız da çok önemli. Uzlaşma, 'benim dediğimi kabul ederseniz olur' mantığı ise bu uzlaşma olmaz. "

"Düşünün ki 352 oyunuz olacak, ama öbür tarafta 15 tane oyu olan bir parti diyecek ki 'eğer benim istediğim şu ismi kabul edersen olur, eğer istemezsem olmaz.' Bu azınlığın, çoğunluğa tahakkümü olmaz mı? Demokrasi; azınlığın çoğunluğa tahakkümünü kabul etmediği gibi, çoğunluğun azınlığa tahakkümünü de kabul etmez."

"Burada bir şey atlanıyor gibi geliyor bana, 'iktidar olarak şimdiden belli bir hazırlığı yapıyormuşuz' havasındalar. Biz, zaten şu anda geçtiğimiz süreçte ciddi bir hazırlığı yaşadık.''