BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,55
ALTIN 2.382,09
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın söylediği mankurt kimdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayrağa karşı olanlar için mankurt benzetmesi yaptı. Peki bu mankurtlar kim? İşte cevabı;

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yenikapı'da düzenlenen "Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses" mitinginde HDP'ye çattı. Demirtaş'ın "Bayrağa saldırı mı var?" sözlerine cevap veren Erdoğan, Türk bayrağına karşı yan gözle bakanlar için mankurt benzetmesi yaptı. Erdoğan'ın bu benzetmesi Türk, Altay ve Kırgız efsanelerine uzanıyor. Mankurtlar, bilinçsiz köle anlamı taşıyor.

DEV MİTİNGDEN ÇARPICI FOTOĞRAFLAR

Erdoğan'ın mankurt benzetmesi çok eski Türk efsanelerine dayanıyor. Türk, Altay ve Kırgız efsanelerinde yer alan mankurtlar, bilinçsiz köleler olarak tanımlanıyor.

İşte efsanelerdeki o mankurtlar;

"Türk, Altay ve Kırgız efsanelerinde bahsedilen bilinçsiz köle. Mankurt haline getirilmek istenen kişinin başı kazınır, başına ıslak deve derisi sarılır ve böylece elleri kolları bağlı olarak Güneş altında bırakılır. Deve derisi kurudukça gerilir. Gerilen deri başı mengene gibi sıkar ve inanılmaz acılar vererek aklını yitirmesine neden olur. Böyle bir kişi bilinçsiz ve her istenen şeyi sorgusuzca yapan bir köleye dönüşür.
mankurt.jpg Cengiz Aytmatov'un 1980 yılında yazdığı Gün Olur Asra Bedel adlı eserinde, Orkun Uçar'ın ise Metal Fırtına 2 / Kayıp Naaş adlı eserinde Kırgız destanlarından yararlanarak güncelleştirdikleri bir kişiliktir. Mankurt bazı işlemler sonucu öz benliğini yitirerek kendisini kimliksizleştiren düşmanının kuklası haline gelmiş bir zavallı insan tipidir.

Aytmatov'un "Gün Olur Asra Bedel" adlı eseri pek çok Batı diline ve Türk lehçelerine çevrilip yaygınlaşırken "mankurt" kavramı da kabul görerek literatüre girmiş ve “mankurt” ve “mankurtlaştırma” temaları yaygınlaşmıştır.

Çağdaş Sovyet Kazak şairlerinden Muhtar Şahanov "Ye­nilen Galip ya da Cengiz Hanın Halası" konulu Otrar manzumesi’nin doğuşunu anlatırken şunları söylemekte­dir: "Eserimizde kültür tarihimize derin kökler salmanın bizler için pek önemli olduğunu anlatmak istiyordum. Her insanın doğduğu yere sıkı sıkıya bağlı olması gere­kir. Bunsuz büyük çaplı yazar olmaz. Köksüz insanlar ortaya çıkınca "mankurtizm" hali olur." (Kaynak: Wikipedia)