BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.438,38
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın sağ kolu sürpriz görüşmeyi yazdı

Başbakan Erdoğan'ın hafta sonu Diyarbakır'da Mesut Barzani ile buluşacak olması ne anlama geliyor?

Abone ol

Başbakan Erdogan'ın en yakınındaki isimlerden biri olan Yalçın Akdoğan, çözüm sürecinin tam destekçisi olarak gördüğü Barzani'ye övgüler yağdırdı. Akdoğan, sürecin seyrine katkı sağlayacağını düşündüğü ziyaret için BDP ve Kandil'e "problem olarak algılama" mesajı verdi.

Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorunun tam ortasında Barzani ile buluşması gündemi hareketlendirdi. Görüşme için Ankara yerine Diyarbakır'ın seçilmesi bazı çevrelerce manidar bulundu.

Peki bu ne anlama geliyor? Başbakan Erdoğan'ın "sır kutusu" siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Starsindeki köşesinde bu ziyaretin ayrıntılarını yazdı. 

Barzani görüşmesinin iki paralel gelişme açısından önemi olduğu düşünen Akdoğan, bunları "Birincisi Irak merkezi yönetimiyle Türkiye’nin ilişkilerinin normalleşmesi ikincisi PYD bağlamında örgütle KDP’nin ilişkilerinin gerginleşmesi..." sözleriyle açıklıyor. 

PKK VE PYD RAHATSIZ

PYD'nin Barzani'ni partisi KDP'yi "Kürt düşmanı ve Rojava devrimi karşıtı" olmakla suçlağını yazan, Akdoğan, Barzani'nin bölgede sevilmesinin ve etkinliğinin artmasını, PYD ve PKK'yı rahatsız ettiğini belirtiyor.

PROBLEM OLARAK GÖRMEK YERİNE

Barzani'ni bölge ülkelerinde yaşalan Kürtler tarafından sevildiğine dikkat çeken Akdoğan, sözü çözüm sürecine getirerek yazısına şöyle devam ediyor:

1997’de terörle mücadelemize müttefik olarak katılan Barzani, farklı dönemlerdeki açıklamalarıyla gündeme geldi. Barzani’nin Çözüm Süreci’ne tam destek verdiği de biliniyor. Barzani, “Türkiye’deki Kürt Sorunu Çözüm Süreci’nin barışçıl bir yol ile çözüme kavuşturulması için elimizden ne gelirse yapacağız” derken, bölgesel yönetimin başbakanı Neçirvan Barzani, “Biz Türkiye’deki Kürt sorununun barışçıl şekilde çözülmesi taraftarıyız. Bu sürecin iyi bir şekilde sonuçlanması için elimizden gelen bütün yardımları yapmaya hazırız. Bu projede Türkiye’nin içişlerine karışmadan yardım ediyoruz” şeklinde sözler sarfetti.

Neçirvan Barzani geçen hafta İstanbul’da Başbakan Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmişti. Çözüm sürecinde Barzani’nin vereceği pozitif mesajlar, sürece olumlu katkı yapacaktır. BDP veya Kandil’in bunu bir problem olarak algılamak yerine, sürecin seyri açısından bir katkı olarak görmesi daha doğru olacaktır. Başbakan 10 kadar bakan ve birçok milletvekiliyle hafta sonunda Diyarbakır’a adeta bir çıkarma yapacak. Temennimiz, bu ziyaretin devam etmekte olan sürece güç katmasıdır.

barzani.jpg