BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın odası neyi anlatıyor?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın evinde çektirdiği hatıra fotoğrafındaki detayları nasıl okumalı?

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERHABER.COM- Bu fotoğraf geçtiğimiz pazar günü Başbakan Erdoğan'ın evinde çekildi. Bilal Erdoğan, 59 yaşına giren babasına fasıllı doğum günü sürprizi yaptı. Tasavvuf musikisi ekibi Zuhurat ile çekilen hatıra fotoğrafı, bugün basında yer aldı.

Fotoğrafın çekildiği oda Erdoğan'ın özel hayatından ve düşünce dünyasından veriler sunması açısından önemli. Duvarda büyük çerçeve içinde Kur'an-ı Kerim ayeti var. Sağında "Allah" yazısı solunda ise hat sanatıyla işlenmiş "Muhammed" yazılı üçgen çerçeveler bulunuyor.

MADALYONUN BU YÜZÜNDE "TUTARLILIK" VAR

Fotoğrafa bakıp "Ne var bunda ortalama her ailede bu tür tablolar var" denilebilir. Ancak bu kişi Başbakan olunca işin renki değişiyor ister istemez. Hele ki son günlerde "dindar ve modern nesil" kelimesini hiç ağzından düşürmeyen Erdoğan varsa. Hayatı ve referans aldığı figürlere bakıldığında bu fotoğraf onu tamamlıyor. İnandığı bir ideali sıkça telaffuz ediyor.

Özel hayatına düşüncelerine aykırı bir tablo yansımadı bildiğimiz kadarıyla. Onun penceresinden bakanlar için "tutarsız" bir görüntü çıkmıyor. "Samimi ve sahici" bir portre çiziyor denilen Erdoğan için tezat bir görüntü yok kuşkusuz.

Üstad Necip Fazıl Kısakürek ve Mahmet Akif Ersoy Erdoğan'ın düşünce dünyasının temel taşlarını oluşturuyor. Konuşmalarında bu iki edebiyatçıdan sürekli alıntılar yapıyor, şiirler okuyor.

MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ İÇİN "ENDİŞE" VERİCİ

Ancak madolyona tersten bakanlar için "endişe" verici. İktidar partisi karşıtları ya da farklı hayat tarzını benimseyenleriçin kabul edilemez bir durum. "AK Parti'nin gizli gündemi var" diyenler, Erdoğan'ın bu yöndeki açıklamalarıyla kafalarındaki "kuşku" daha fazla büyüyor. Necip Fazıl'ın "uç" sayılabilecek sözleri öne çekiliyor. Bu çevreler Erdoğan'ın şairliklerine hayran olduğu için değil, görüşlerini beğendiği için alıntı yaptığını düşünüyor. Elbetteki bu kişi Başbakanlık makamında olduğu için tartışmalar hep gündemde kalıyor.

MANEVİ YÖNÜ GÜÇLÜ KENDİNİ YETİŞTİRMİŞ MODERN GENÇLİK

Peki bu korkular doğru mu? Erdoğan nasıl bir gençlik istiyor? Kendi ağzından 12 Şubat'ta AK Parti İl Gençlik Kolları toplantısında yaptığı konuşmada bakın neler diyordu:

"Dünya ile rekabet edebilen, dünyayı yakından takip eden, meselelere sahip çıkan, bir ayağı bu topraklarda, diğer ayağı ile alemleri gezen bir gençlik tahayyül ediyoruz. En önemlisi de milli, manevi değerlerine sahip çıkan, onları yaşatan, geleceğini geçmişinden aldığı güç, gurur ve ilhamla şekillendiren bir gençlik tasavvur ediyoruz. Altını çiziyorum; modern, dindar bir gençlikten bahsediyorum."

ASIM'IN NESLİ

Peki Erdoğan'ın dilinden düşürmediği Mehmet Akif nasıl birisiydi? Akif’in idealindeki genç olan Asım'ın "adaleti, hakkaniyeti, vicdanı, merhameti" temsil ediyor. Ünlü şairin tutuculara kızdığı gibi Batı'nın hayranlarına da karşı çıktığı söyleniyor. Kökleri ve değerlerini bozmadan toplumun gelişmesi ve değişmesine açık olduğunu dile getiriyor.

DIŞARIYA AÇILMA VAR

Erdoğan'ın verdiği mesajlar ve hükümetin eğitim alanındaki adımları da bu yönde paralelik gösteriyor. Hükümetin en büyük argümanı da okullaşma oranın yüzde 11'den yüzde 43'e çıkması. Kampanyalarla 350 bin kız çocuk okulla tanıştırıldı. Yine eğitim bütçesi bu iktidar döneminde ilk sıraya çıktı. Çığ gibi artan internete bağlı bilgisayarların yaygınlaştığı okullar, e-tabletli öğrencileri belli bir kalıba sokmanın mümkün değil. Dünyaya açık bir toplumda ileşitim halindeki gençler yeni ufuklara açık olacaktır.