BIST 10.456
DOLAR 32,20
EURO 34,93
ALTIN 2.413,37
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın KERKÜK rüyası

Başbakan Erdoğan, Irak Başbakan Yardımcısı Salih ile yaptığı görüşmede, Kerkük'e özel statü istedi

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakan Yardımcısı Behram Salih ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin Kerkük'ün statüsüne ilişkin görüşlerini aktararak, "Kerkük, özel statüye kavuşturulmalı" dedi.

Edinilen bilgiye göre, Ceylan Intercontinental Otel'de gerçekleşen görüşmede Başbakan Erdoğan, yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte Irak'ta istikrar ve güven ortamının tesisine yönelik Türkiye'nin beklentilerini ileterek, özellikle Kerkük'ün statüsüne ilişkin Türkiye'nin bilinen görüşlerini tekrarladı.

Başbakan Erdoğan, "Kerkük, özel statüye kavuşturulmalıdır" dedi.

Görüşmede ayrıca, Irak'ta mezhepsel ya da etnik yapılanmaların oluşturduğu risklere işaret eden Erdoğan, Irak'ın toprak bütünlüğünün, birlik ve beraberliğinin Türkiye için çok önemli olduğunu kaydetti.

Görüşmede, Irak ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için neler yapılacağı ve sınır kapılarında yaşanan sorunlar da ele alındı.

Behram Salih de Irak'ın toprak bütünlüğünün mutlaka korunacağını ve çalışmalarının da bu istikamette olduğunu dile getirerek, "Kerkük, Irak'ın da sorunu. Mutlaka adil, kabul edilebilir bir çözüme kavuşturulacak" dedi.

Başbakan Erdoğan, Behram Salih'e, PKK konusunda Türkiye'nin rahatsızlığını da iletti.

Salih, bunun üzerine, "PKK, bizim için de bir tehdit oluşturuyor. Türkiye'nin güvenliği bizim güvenliğimizdir. Bu konuda gerekli önlemler alınacak" dedi.

Behram Salih'in ayrıca, Ebu Musab Zerkavi'nin öldürüldüğünü resmi olarak Başbakan Erdoğan'a ilettiği öğrenildi.

Bu arada, Başbakan Erdoğan, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş ile yaptığı görüşmede ise izolasyonun kaldırılması için Türkiye'nin yaptığı çalışmaları anlattı.

Limanların açılması konusunun da gündeme geldiği görüşmede Erdoğan, "İzolasyonlar kalkmadıkça Türkiye'nin bu konuda atacağı başka bir adım yok. Türkiye ve KKTC çözüm sürecinde kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdi" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ayrıca, KKTC'nın kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenecek törene bu yıl katılacağını bildirdi.