BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.519,80
HABER /  DÜNYA

KKTC çözüme hazır!

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Türkleri olarak adada çözüme hazır olduklarını söyledi

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türkleri olarak adada çözüme hazır olduklarını ve kendilerine güvendiklerini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmek üzere Berlin'de bulunan Talat, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından Türkevi'nde düzenlenen "KKTC'nin Bugünü ve Yakın Vadede Geleceği" konulu toplantıya katıldı.

Talat burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türklerinin adada çözüm peşinde olduklarını belirterek, "Kıbrıs Türkleri olarak çözüme hazırız, kendimize güveniyoruz" dedi.

Kıbrıs'taki sorunun Kıbrıs Rum kesiminin güç ve yetkilerini Kıbrıslı Türkler ile paylaşmak istememesinden kaynaklandığını kaydeden Talat, "İzolasyonun kalkması demek Kıbrıslı Türklerin de ekonomik olarak güçlenmesi demek. Rum kesimi buna yanaşmıyor. Türklerin günün birinde güçsüzleşerek asimile olmasını istiyorlar" şeklinde konuştu.

Kıbrıslı Rumlar ve Türkler arasında sorunları çözmek amacıyla BM tarafından kurulması önerilen teknik komiteleri kendilerinin kabul ettiğini belirten Talat, "Burada uluslararası camiaya, AB'ye, ABD'ye ve Kıbrıs Rum kesimine sesleniyorum. Teknik komitelerin yarın işe başlamasına hazırız. Hiçbir ön şartımız yok. Ancak teknik komitelerin başlaması adı altında bizimle yeteri kadar alay edildiğini düşünüyoruz. Bunun artık sona ermesi gerek" dedi.

Adada çözüme yönelik girişimleri engelleyip bunu kamufle ettiği gerekçesiyle Rum tarafını eleştiren Talat, "Ya teknik komiteler kurulur, ya da bu komitelerin kurulmasının engellendiği anlatılır. Bıktık usandık artık. Her şeyi kamufle etme politikasına taviz verme niyetimiz yok" diye konuştu.

Kıbrıslı Türklerin haklı davalarının dünyada yavaş yavaş kabul gördüğünü ifade eden Talat, "İki kez ABD dışişleri bakanlarıyla görüştüm. İngiltere'de görüşmelerim oldu. ABD'den temsilciler, meclisi üyeleri KKTC'yi Ercan havaalanına inerek doğrudan ziyaret ettiler. Önümüzdeki aylarda İngiltere Başbakanı'nın beni davet etmesi söz konusu" şeklinde konuştu.

Talat, Steinmeier ile yapacağı görüşmenin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Tüm bunlar Kıbrıs Rum kesimini izolasyon tavrından uzaklaşmaya itecek tutumlardır" dedi.