BIST 10.456
DOLAR 32,20
EURO 34,93
ALTIN 2.413,37
HABER /  GÜNCEL

Sendikalar ek zam istedi

Türk-İş ve KESK, yaptıkları ayrı ayrı açıklamalarda enflasyon karşısında ek zam istedi

Abone ol

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, "Çalışanların ücretlerinde enflasyon karşısında yaşanan reel aşınma telafi edilmelidir" dedi.

Kılıç, kamuda görevli işçiler adına yapılan toplu sözleşmenin 2. yıl zamlarının, enflasyon rakamları dikkate alınarak belirlendiğini söyledi. Buna göre, belirlenen artış oranının, enflasyonun altında kalması halinde 2. yıl zamlarının enflasyon rakamları dikkate alınarak revize edilmesi gerektiğine işaret eden Kılıç, enflasyon karşısında şu anda çalışanların ücretlerinde yüzde 1.5'luk bir kayıp olduğuna dikkati çekti.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın "enflasyonla mücadele kapsamında çalışanların ücretlerinde reel olarak gerileme yaşandığını, ekonomideki büyümenin de çalışanların fedakarlığıyla gerçekleştiğini" söylediğini anlatan Kılıç, "Çalışanların ücretlerinde enflasyon karşısında yaşanan reel aşınma telafi edilmelidir" diye konuştu.

Salih Kılıç, bu konudaki tüm veriler değerlendirildikten sonra yaşanan kayıpların, önümüzdeki toplu sözleşme döneminde ele alınması gerektiğini kaydetti.

Kılıç, "Enflasyonun zaten Hükümet tarafından revize edilmesi düşünülüyor. Enflasyon revize ediliyorsa çalışanların kayıpları da göz önüne alınmalı ve bu konuda yeni bir düzenlemeye gidilmelidir" şeklinde konuştu.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da yaptığı yazılı açıklamada, "Kamu emekçileri oluşan reel kayıplarının karşılanmasını talep etmektedir. Hükümetin verdiği yüzde 5'lik zam (yüzde 2.5'i daha verilmedi) yılın ilk 5 ayında buharlaşmıştır. Geride kalan 7 ay için gerçekleşecek enflasyonun üzerinde acilen bir ek zam verilmelidir" dedi.