BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,79
ALTIN 2.442,77
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın kaç danışmanı var ne kadar maaş alıyorlar?

Cumhurbaşkanlığı 2018 bütçesi ne kadar oldu, Erdoğan'ın başdanışmanları kimler ve ne kadar maaş alıyorlar. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Beştepe Külliyesi'nin kaç lira yapıldığından Erdoğan'ın danışmanları kaç tane sorusuna kadar herşeye yanıt verdi.

Abone ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmelerinde Genel Sekreteri Fahri Kasırga, komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı. Kasırga Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaç tane başdanışmanı olduğu sorusundan, külliyenin kaça mal olduğuna kadar merak edilen her soruya yanıt verdi. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı bütçesi 845.365.000 TL oldu.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, "Bütçenin neredeyse yüzde 60'lık kısmı (491.000.000 TL) yatırım kaleminden oluşmaktadır" dedi. Cumhurbaşkanlığı 'na bağlanan Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 2018 yılı bütçesi ise 2017 yılına kıyasla yüzde 17 oranında artırılarak, 2.335.535.000 TL olarak kabul edildi. MİT'in bütçesinin yüzde 47'lik bölümü diğer deyişle 1 milyar 96 milyon TL'si yatırıma ayrıldı. Bu tutar, yapımı devam eden yeni kampus için 2018 yılında harcanacak.

İşte Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın merak edilen sorulara verdiği yanıtlar:

ERDOĞAN'IN KAÇ BAŞDANIŞMANI VAR? : “Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızın 36 başdanışmanı var. Danışman düzeyinde çok sayıda bürolarda hizmet eden arkadaş var. Başdanışman arkadaşlarımızın çoğunluk itibariyle hukuk, ekonomi ve kamu yönetimi mezunları olduklarını biliyorum.

DANIŞMANLAR NE KADAR MAAŞ ALIYORLAR?
: Aldıkları ücret ise 6 bin 400 ek göstergeye tabii devlet memurlarının aldıkları ücrettir. Özel bir ücret almazlar. Biz külliyede bu arkadaşlarımıza sadece yol-uçak gideri öderiz, harcırah ödemeyiz.”

erdoğan başdanışmanları kim, erdoğan danışmanları kimdir

BEŞTEPE KÜLLİYESİ KAÇ LİRAYA YAPILDI? : “Başbakanlık tarafından yapıldı Külliye. Geçen yıl Maliye Bakanımız bu rakamı 1 milyar 370 milyon olarak açıklamıştı. Biz Külliye’ye taşınırken bu rakamlar içerisinde ana tefriş malzemelerinin de olduğunu biliyoruz. Biz gittiğimizde Külliye’de koltuklar, masalar her şey vardı ve ihale kapsamında alınmıştı. Sonradan biz bir şeyler aldık mı? Aldık. İşte tanesi bin 500 dolar diye kamuoyuna deklare edilen esasında 70-80 liradan ibaret bardaklar aldık. Bu nevi harcamalar da yaptık.”

2018 CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇESİ : -"Cumhurbaşkanlığımızın bütçesi her yıl artıyor. Önümüzdeki yıl daha da katlanarak artacaktır. Bu asla savurganlık ifadesi değildir. 

Tanesi bir buçuk milyon denen ama 5 bin 400 liraya mal ettiğimiz masalardan aldık. Bu nevi harcamalar da yaptık. Külliye'nin devlete maliyeti 1 milyar 370 milyon liradır. Onun dışındaki harcamalarımız Sayıştay denetiminden geçen harcamalardır.

Bütçemizde yer alan her kuruşu, aziz milletimizin, şehitlerimizin, fakir fukara insanlarımızın bir emaneti bilincinde harcıyoruz. Bütçenin ve harcamaların artması, yapılan yatırımlarından, hizmetlerin çoğalmasından, ilgi alanlarımızın artmasından kaynaklanmaktadır" .

CUMHURBAŞKANLIĞI UÇAĞINI KİM ALDI? :- "Biz uçaklarla ilgilenmiyoruz. Uçaklar, devletin uçak havuzunda muhafaza ediliyor. Bu uçakların alımı, bakımları, onarımları, uçuşa hazır halde tutulmaları Başbakanlık tarafından koordine ediliyor. Uçuş planlamasıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın talep ve talimatıyla öncelikli olarak havuz sistemine göre devletin elinde bulunan uçaklar tarafından karşılanıyor. Bu uçaklardan iki tanesi cumhurbaşkanlığı envanterine aktarıldı. Ama yine onların da bütün harcamaları Başbakanlık bütçesi tarafından karşılanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı demirbaşına herhangi bir uçak almadık, kiralamadık."

'MARMARİS'TEKİ KONUKEVİ'NE NE KADAR HARCANDI? :  "12 milyon 125 bin lira harcadık. İnşaatla ilgili bütün işlemler TOKİ tarafından yapılacaktır. Projeler bittikten sonra ana ihale yapılacak. Ortaya çıkmış bir proje, yapılmış bir ihale olmadığından, yanıltıcı bir bilgi vermemek adına rakam telafuz edemiyorum" .

Erdoğan'ın maaşı ne kadar oldu?