BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,77
ALTIN 2.434,76
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erdoğan'ın biri HDP'li 3 koalisyon fikri müthiş kulis

AK Parti - MHP koalisyonu olursa MHP hangi bakanlıkları istiyor. Erdoğan - Baykal zirvesinden sızan müthiş kulis. HDP'li koalisyon fikri senaryosu ne?

Abone ol

ANKARA 'da Deniz Baykal - Erdoğan zirvesiyle birlikte koalisyon kulisleri zirve yaptı.
Abdülkadir Selvi herkesin merak ettiği Baykal - Erdoğan zirvesinden bilinmeyenleri aktarıyor. Erdoğan'ın 3 seçenek var olmazsa erken seçim dediği formüller içinde HDP destekli koalisyon olduğu da ortaya çıktı.

Erdoğan - Baykal zirvesinde görüşme talebi Cumhurbaşkanı'ndan gitmiş. Deniz Baykal görüşmeyi Saray'da istemeyince Erdoğan Dışişleri konutuna tamam demiş.

Peki dün Ankara'da herkesin gözünü çevirdiği o görüşmede neler konuşuldu. Abdülkadir Selvi'den o görüşmeye dair müthiş kulisler var. İşte aktardıkları;

ERDOĞAN VE BAYKAL NE KONUŞTU?
Görüşme talebi Cumhurbaşkanlığı'ndan geliyor. Baykal, Görüşmenin kamuoyuna açıklanmasını istiyor. Saray için yapılan davete hassasiyet gösterince bu kez Erdoğan, görüşmeyi Dışişleri konutuna alıyor.

2 saat 15 dakika süren görüşme boyunca seçim sonuçları, muhtemel koalisyon senaryoları ve erken seçim konusu ele alınıyor.

BAYKAL NE DİYOR?
Erdoğan görüşmenin başında Baykal'a, tecrübeli bir isim olduğunu belirterek seçimlerden sonra oluşan tablo hakkında görüşlerini almak istediğini söylüyor.recep-tayyip-erdoğan-ve-deniz-baykal.jpg

Baykal, ”Türkiye'de seçimler yapıldı. Bu tablo karşısında biran önce istikrar getirecek bir çözümün bulunması gerekiyor. Bu konuda gayret göstermek herkesin görevidir” diye konuşuyor.

ERDOĞAN'IN İSTEDİĞİ KOALİSYON
Erdoğan, AK Parti-MHP, AK Parti-CHP ve HDP'in dışarıdan desteklediği CHP-MHP hükümetini gerçekleşme şansı yüksek olan modeller olarak görüyor.

Baykal, bu tabloyu, ”Cumhurbaşkanı nezdinde koalisyon seçeneklerinin saygıdeğer olduğunu ve her birisinin denenmesi gerektiği” şeklinde yorumluyor.

3 SEÇENEK OLMAZSA ERKEN SEÇİM
Ama koalisyon ihtimalleri sıralandıktan sonra Cumhurbaşkanı,” Üç seçenek var. O üç seçenek gerçekleşmezse erken seçime gidilir” diyor.

Erken seçim gündeme gelince Baykal itiraz ediyor. Erken seçimin doğru olmayacağını savunuyor. “Erken seçim derseniz 2015'in tümü gider” diyor. Ama yetinmiyor. ”Seçimden çıkacak tablonun istikrar açısından bir güvencesi mi var” diye soruyor. “Erken seçim yiğitlik meselesi değildir. Ciddi olalım, ciddi bir şekilde koalisyonu deneyelim” diyor.

ERDOĞAN BUNU HİÇ İSTEMİYOR

İlk aşamada koalisyon hükümetleri üzerinde duruluyor. Sıra Azınlık hükümetine gelince Cumhurbaşkanı'nın sıcak bakmadığı ortaya çıkıyor. Cumhurbaşkanı seçim gecesi, AK Parti'nin erken seçimi zorlamaktan ziyade hükümet kuruluşuna öncülük etmesi düşüncesindeydi.
Ancak birkaç gün içinde ortaya çıkan eğilimler, erken seçim silahını eline almasını sağlamış.