BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.422,48
HABER /  GÜNCEL

11 Haziran İngiltere basın özeti

Financial Times gazetesine göre, Türkiye'de seçim sonrası Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın sert şekilde eleştirildiği dönem son buldu. Guardian'a konuşan El Kaide'nin ruhani liderlerinden ikisi ise "IŞİD örgütü parçalayıp imha etti" diyor.

Abone ol

İngiliz Financial Times gazetesinin internet sitesinde, Türkiye'de Pazar günü yapılan genel seçimin ekonomiye etkileriyle ilgili bir yazı var.

Dan Bogler imzalı yazıda, seçimin ardından Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı'nın sert şekilde eleştirildiği dönemin son bulduğu yorumu yapılıyor.

Bogler'a göre Türkiye'de iktidardaki AKP'nin gerileyişi Merkez Bankası'nın, enflasyonla mücadele azmini göstermesine imkan verecek.

AKP'nin 13 yıl sonra Meclis'te çoğunluğunu yitirdiğini hatırlatan Bogler, yazısını şöyle sürdürüyor:

"Piyasalar AKP'nin Meclis'te çoğunluğunu kaybetmemesinden memnun olurdu. 1980 ve 1990'lı yılların istikrarsız koalisyonlarına ve azınlık hükümetlerine dönülecek olmasından korkan piyasalar bu nedenle net bir şekilde satış pozisyonu aldı.

"Ancak her işte bir hayır vardır. En azından para politikası açısından...Zira zayıf bir hükümetin Merkez Bankası'nın güçlenmesine yol açması gerekir."

"Merkez Bankası ve Başkanı Erdem Başcı mevcut yönetimde zorlu bir dönemden geçti" diyen Bogler; yüzde 5'lik enflasyon hedefinin Başçı'nın 4 önce göreve gelmesinden bu yana ıskalandığını, enflasyonun geçen ay yüzde 8'e çıktığını, büyümenin yüzde 3'te kaldığını, gecelik faiz oranının mevcut faiz koridorunun üzerinde bir oranla yüzde 11 olduğunu, Türk Lirası'nın bu yıl Amerikan Doları karşısında yüzde 15 değer kaybettiğini ve gelişmekte olan ülkeler arasında para birimi en çok değer kaybeden ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirtiyor.

Merkez Bankası'nın Ocak ayından bu yana mevcut koşullarda faiz artırması gerekirken bir hafta vadeli repo faizini Ocak ayından bu yana yüzde 8,25'ten yüzde 7,5'a indirdiğini vurguluyor Borger...Bunun nedeninin siyasi baskılar olduğunu, Başçı'nın "korkaklıkla" ve "vatana ihanetle" suçlandığını da ekliyor.

Dan Bogler, Financial Times'taki yazısını şu satırlarla noktalıyor:

"Ancak Sayın Erdoğan ve dalkavuklarının aniden köşeye sıkıştırılmalarıyla, belki Sayın Başçı da faizleri artırma cesareti bulacaktır.

"Financial Times'ın sahibi olduğu araştırma şirketi Medley Global Advisors, para politikasının sıkılaştırılması ve büyümeyi olumsuz etkilemeden enflasyon ile mücadele edilmesi için faiz oranlarının en az 100-150 baz puan artırılması gerektiğini gösteriyor. Ancak bankanın yapabilecekleri açısından, 50 baz puanlık bir artış daha gerçekçi olur.

"Sayın Başcı göreve enflasyonla mücadele azmi ile geldi. Gerçek anlamda bir miras bırakabilmek için sadece 9 ayı kaldı." (Başçı'nın görev süresi Nisan 2016'da doluyor)

'Türkiye halkı otokratik kabusu engelledi'

Guardian gazetesinin internet sitesinde ise gazeteci Yavuz Baydar'ın kaleme aldığı bir yazı var.

Yazının başlığı, "Türkiye halkı otokratik bir kabusu engellemek için tavır aldı".

Yavuz Baydar, Cumhurbaşkanı Reecp Tayyip Erdoğan'ın seçimde başarısız olduğunu ve esasında kendisini yaraladığını belirtiyor.

Baydar'a göre Erdoğan arka arkaya dengesiz davranışları ile "sessiz ve ahlaki çoğunluğu" kaybetti.

Guardian'ın internet sitesindeki yazı şöyle noktalanıyor:

"İktidar partisinin planının, Türkiye'yi muhtemelen sonsuza dek Batı'nın demokratik değerlerinden koparmak olduğu açıktı

"Olumlu olan ise seçmenlerin gösterdiği reaksiyon. Bu süreci şimdilik sadece frene basarak yavaşlatmış olabilirler. Ancak her halükarda dünyaya, bir seçimle uçurumun ve ve Mısır gibi ülkelerin başına bela olan otokratik kabusun kenarından dönülebileceğini gösterdiler.

"Türkiye halkı, demokrasi kanallarının sıkıca kapalı olmuş olabileceği bir dönemde harekete geçti ve bu kanalları açtı. Bu, stratejik düşüncenin tarihi bir örneği olacak."

Fatih Zengin'e verilen ceza Guardian'da

Guardian'ın internet sitesindeki bir diğer haber ise 2 yıl önce Gezi protestolarında "Kırmızı Kadın" olarak tanınan Ceyda Sungur'a biber gazı sıkan polis memuru Fatih Zengin'e verilen ceza.

İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi, Zengin'e verilen 20 ay hapis cezasını ertelemiş ve polis memuruna 600 ağaç dikme cezası vermişti.

Fatih Zengin, Orman İdaresi'nice temin olunacak ve gösterilecek alana dikeceği fidanların 6 ay süreyle de bakım ve gözetimini de üstlenecek.

Guardian, polisin biber gazı sıktığı Ceyda Sungur'un, hükümet karşıtı gösterilerin sembolü olduğun belirtiyor haberde. Kırmızı elbise giymiş Sungur'un yüzüne biber gazı sıkılırken çekilmiş fotoğrafın 2 yıl önce defalarca paylaşıldığını da ekleyerek.

'IŞİD, El Kaide'yi parçalayıp imha etti'

Guardian'ın bugünkü manşeti ise "IŞİD, El Kaide'yi parçalayıp imha etti".

Gazete, istihbarat kaynaklarına da dayandırdığı haberinde, ABD'nin de birbirleriyle savaşan cihatçı gruplar arasındaki güç dengesinin değişmesi karşısında hazırlıksız yakalandığını belirtiyor.

Guardian'ın manşetindeki haber, gazetenin muhabirleri Spencer Ackerman, Shiv Malik, Ali Younes ve Mustafa Khalili'nin imzasını taşıyor.

Gazetenin muhabirleri özel haberleri için El Kaide'nin önde gelen ruhani liderlerinden ikisi ile görüşmüş.

Gerek 2013'te İngiltere'den sınırdışı edilen Ürdünlü din adamı Ebu Katada, gerekse de Guardian'ın "en etkin cihatçı din adamı" olarak nitelendirdiği Muhammed el Makdisi, IŞİD'in paramparça ettiği El Kaide'nin artık faal bir örgüt olmadığını söylüyor.

Ebu Katada ve Muhammed el Makdisi, El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'nin komutanlarıyla bağının koptuğunu belirtiyor.

El Makdisi'ye göre, El Kaide'nin artık herhangi bir organizasyon yapısı yok ve örgütle ilgili olarak sadece bazı iletişim kanallarından ve El-Zevahiri'ye sadık bazı kişilerden söz edilebiliyor.

Ebu Katada ise iki yıldır El Kaide'ye karşı saldırıya geçen IŞİD'İ bir "kanser" olarak nitelendirmiş ve "örgütün kimseye saygı göstermemesinden şikayetçi".

Guardian'daki haberde haberde IŞİD'in esasında Orta Doğu'nun kalbinde El Kaide'nin bir kolu olarak ortaya çıktığı, 2014'ten itibaren ise El Kaide ile bağlarını koparıp öldürücü bir savaşa giriştiği hatırlatılıyor.

Haberden bazı satırlar şöyle:

"IŞİD liderleri, resmi İngilizce yayın organları Dabiq'in altıncı sayısında El Kaide'yi 'boğulmuş bir birim' olarak nitelendirdi. Ayrıca faaliyet gösterdikleri topraklarda cihatçı başka hiçbir gruba müsamaha göstermeyeceklerini bildirdiler...

"IŞİD'in Afganistan'daki savaşçıları geçen hafta 10 Taliban mensubunu başlarını keserek öldürdükleri bildirildi. Dün de El Kaide'nin Libya'daki kolu liderlerinden birinin ölümünden IŞİD'i sorumlu tuttu ve misilleme sözü verdi."

Gazetelerinin manşet haberinin sahibi Guardian muhabirleri gazetenin bugünkü sayısında ayrıca 3 sayfalık bir analize imza atmışlar.

"Darbe. IŞİD nasıl El Kaide'yi içten çökertti?" başlıklı analizde iki örgüt arasındaki mücadele ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.

Eski Mossad Başkanı: Hamas'la müzakere zamanı

Independent gazetesindeki bir haberin başlığı ise "İsrail'in Hamas'la müzakereler yapmasının zamanı geldi". Bu görüşü dile getiren kişi, Kudüs'te gazeteye özel bir mülakat veren İsrail Dış İstihbarat Servisi'nin (MOSSAD) eski başkanı Efraim Halevy.

Efraim Halevy, İsrail'in ezeli düşmanı ile doğrudan diyalog kurmasının sonuçta tarafların karşıklı bir arada yaşamasına yol açabileceğini düşünüyor.

Halevy'e göre böylesi bir diyalog Hamas'ı, İsrail'e daha pragmatik yaklaşması ve ülkesine karşı daha az saldırgan bir tavır geliştirmesi yolunda cesaretlendirebilir.

Eski MOSSAD Başkanı, Hamas'la uzun süreli bir ateşkesten yana olduğunu söylüyor.

Independent'a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen İsrail hükümetinden bir yetkili "terör örgütü" olarak gördükleri Hamas'a yönelik tavırlarında bir değişiklik olmadığını belirtiyor.

Gazete ise aynı yetkilinin, İsrail'in Katarlı bir arabulucu aracılığıyla Hamas'la dolaylı olarak temas kurduğu ve uzun vadeli bir ateşkesin mümkün olup olmadığı yolunda görüşmelerde bulunduğuna yönelik haberleri yalanlamadığına dikkat çekiyor.