BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,85
ALTIN 2.415,43
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan Zirve çağrısı

Daha önce Irak'a komşu ülkelerin dışişleri bakanlarını biraraya getiren Türkiye, şimdi de bölge ülkelerinin liderlerini zirve için toplantıya çağırdı.

Abone ol

Erdoğan, "Irak'a komşu ülkeler olarak üzerimizde yük var" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM zirvesi için gittiği New York'ta bölge ülkelerinin liderlerini Irak'la ilgili olarak bir zirvede toplanmaya çağırdığını açıkladı.

Umman ziyaretinde iki ülkenin işadamlarına hitaben bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, 15 Ekim'de anayasa oylamasına gidecek olan Irak'ta, anayasanın sadece Kürtler ve Şiileri değil, Türkmen, Asuri, Keldani bütün etnik unsurları kapsayacak şekilde olmasının öneminin altını çizdi. Başbakan, "Bu anayasada bütün Irak halkı kendini bulabilmelidir. Aksi takdirde geleceğe dönük kırılmalar devam eder. Sadece Kürtler ile Şiiler arasında değil, Kürt, Şii, Türkmen, Sünni ve Arap'ı da kapsayan bir anayasa olması lazım" diye konuştu.

Zirve toplansın

New York'ta BM Zirvesi'nde bölge ülkelerinin liderler düzeyinde bir toplantı yapmasını teklif ettiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, bu çağrısını, "Irak'a komşu ülkeler olarak üzerimizde bir yük var" diyerek Umman'da da tekrarladı. Erdoğan, "İnşallah, liderler arasında da gerçekleşen toplantıyla Irak'ın geleceğini çok daha farklı kılmak istiyoruz. Irak'ta şu anki durum, pek de arzu edildiği gibi gelişmiyor" diye konuştu.

Yatırım çağrısı

Umman Sultanı Kabus Ebu Said ile Muskat'taki sarayında görüşen Erdoğan, Sultan'a, Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'nin şirketi Oger'i hatırlatarak, "Lübnanlılar gelip bize Telekom'u aldılar, sizi de böyle büyük bir özelleştirme projesi için Türkiye'ye bekliyoruz" dedi.

Ummanlı ve Türk işadamlarına hitabeden Başbakan, iki ülke arasındaki 30-31 milyon dolarlık ticaret hacmi için, "Çok komik, hatta utanılacak bir rakam" dedi. Ummanlı işadamlarının Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'ye yapacakları yatırımlardan kârlı çıkacağını söyleyen Başbakan, enerji, turizm, müteahhitlik ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşların satışıyla ilgililenmelerini önerdi. AB ile Türkiye'nin daha güçleneceğini belirten Erdoğan, "hızlı davranırsanız kazançlı çıkarsınız" mesajı verdi.

Görüşmelere OGER katkısı

Bu arada Başbakan Erdoğan ve Türk heyeti, cep telefonu görüşmelerini GSM operatörü Etisalat vasıtasıyla yaptılar. Telekom'u alan Oger Grubu'nun Birleşik Arap Emirlikleri'nin de telefonlarını işlettiği ortaya çıktı.

Haber: Erhan Karadağ
Kaynak: