BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,23
ALTIN 2.447,59
HABER /  GÜNCEL

Türkiye için geri sayım başlıyor

Avrupa Birliği'nin Brüksel'deki daimi temsilcileri, Türkiye konusunda uzlaşma sağlamak amacıyla bugün, 3 ekimden önceki son toplantısını yapacak.

Abone ol

Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık önerilmesini isteyen Avusturya'nın bugünkü toplantıda bu tutumunu sürdürmesi bekleniyor.

Avusturya, Türkiye'yle ilgili karar için 2 ekimde Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının olağanüstü toplanmasını istiyor.

Avusturya'nın Türkiye'yle ilgili kararın hafta sonuna bırakılmasını istemesinin ardındaki neden ise Hırvatistan.

Avrupa Birliği, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’yle işbirliği yapmadığı gerekçesiyle Hırvatistan'la müzakereleri başlatma kararını askıya almıştı.

Yarın mahkemenin başsavcısı Carla Del Ponte'nin Hırvatistan'ın işbirliği düzeyiyle ilgili raporunu sunması bekleniyor.

Raporun olumlu çıkması durumunda, Avusturya'nın, pazar günü yapılacak dışişleri bakanları toplantısında Türkiye'nin yanı sıra Hırvatistan konusunda da karar çıkartmayı hedeflediği belirtiliyor.

Diplomatik kaynaklar, AB Daimi Temsilciler Komitesi'nde (COREPER), Avusturya'nın ikna edilmesi ve bu 'son engel'in aşılması gerektiğine değiniyor.

Toplantıda Müzakere Çerçeve Belgesi'nde anlaşma sağlanacağı ve belgenin 'yazılı onay' sürecine sokularak 3 ekim sabahına hazır olunabileceği de vurgulanıyor.

COREPER'de uzlaşma sağlanamaması halinde belgeye ilişkin tartışmaların 3 ekimdeki dışişleri bakanları düzeyindeki AB Konseyi'ne taşınması olasılığı, AB dönem başkanı İngiltere tarafından şiddetle reddediliyor.

İngilizler, onay sürecinin 3 ekim sabahına kadar uzatılması halinde, 'Türk dışişleri bakanının, elinde valiz ile Ankara havaalanında bekletilemeyeceğini, bunun Türkler açısından kabul edilemez, aşağılayıcı bir tavır olacağını' belirtiyor.

AP'den Türkiye'yi üzen karar

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu dün yaptığı oturumunda, Ek Protokol'ün oylamasını erteledi. Ertelemenin nedeni ise, Gümrük Birliği Anlaşması'nın sınırlarını genişleten ve Gümrük Birliği'ne Kıbrıs Rum kesimini de dahil eden Ek Protokol'ün TBMM'de onaylanmaması olarak açıklandı.

Tasarıda, Türkiye'nin bir an önce Güney Kıbrıs'ı tanıması öngörülüyor. Türkiye'nin havaalanı ve limanlarını Rum uçak ve gemilerine açmamasının, Ankara Anlaşması'na ihlal teşkil ettiği vurgulandı.

Tasarıda, Ek Protokol'ün uygulanıp uygulanmadığının da 2006'da gözden geçirileceği belirtildi. AB Konseyi'nde KKTC'ye yönelik ekonomik izolasyonun kaldırılması konusunda verilen sözlerin yerine getirilmesi de istendi.

Parlamento, müzakerelerin 3 ekimde başlamasını öngören tasarıya 'evet' dedi, ancak bu tasarı için verilen değişiklik önergesiyle, Türkiye'nin AB üyesi olmadan önce Ermeni soykırımını tanıması bir ön koşul olarak kabul edildi.

Parlamentoya sunulan değişiklik önergesiyle, Türkiye'nin Ermeni soykırımı iddiasını tanıması çağrısında bulunuldu ve bu tanımanın Avrupa Birliği üyeliği için önkoşul olması istendi.

Yazar Orhan Pamuk aleyhine açılan davanın da, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal teşkil ettiği görüşü savunuldu. İmtiyazlı ortaklık konusunda ise, parlamento Türkiye lehine tavır aldı.

kaynak: