BIST 10.277
DOLAR 32,36
EURO 34,84
ALTIN 2.404,02
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan zenginlere kötü haber

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Zenginlere ek vergi' tartışmalarına noktayı koydu.

Abone ol

Başbakan Tayyip Erdoğan, birçok ülkede uygulanan zengine ek vergi uygulamasına geçilebileceğinin sinyalini verdi. Erdoğan, “Zenginlere ilave vergi düşünüyor musunuz? Sorusuna, “Niye olmasın. Beklediğimizi alamıyorsak bir şeylerin olması lazım” yanıtını verdi.

Erdoğan, ATV, A Haber ortak yayınında Gündem Özel programında gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi:

FARK KAPANDI

“Biz ihracata endeksliyiz. Ama şu anda bugün açıklanan rakamlara baktığınızda geçen yılın aynı dönemine ait yüzde 14’ler açıklaması geldi, artış var. İhracatta yine devam ediyoruz. Benim için önemli haber ithalat ihracat arasındaki farkta kapanma var. 5 küsüre düşmüş vaziyetteyiz.

YÜZDE 4'TE KARARLIYIZ

Bir diğer atmamız gereken adım da faiz noktasındaydı. Faizde biraz daha düşürülürse... Maalesef yetkili arkadaşlarımız görmüyor veya görmek istemiyorlar. Şu an dünyada sıfır faiz uygulayan ülkeler var. İleri ekonomilerde bunu görüyoruz. Biz yatırımlarda eğer iyi gidersek bu büyümeyi yakalayacağız. Yüzde 4’ü yakalamakta kararlıyız.

İDDİA'YI ÖZELLEŞTİRECEĞİZ

Özelleştirme ihalesine çıkıyoruz. Halk Bankası’yla ilgili atacağımız adım var. Bunların da bu sürece katkısı olacağına inanıyorum. İddia vesaire bu tür şeylerin ihalesi var. Kararlılıkla bizim büyümeye yönelik enstrümanları teşvik edeceğiz.

MÜTEAHHİTLER GELİYOR

Ne yazık ki finansı bilmiyorlar. Bir de bankalarla iş yapıyorlar. Bankalar vicdansız, gelir seni gırtlaklar, hiç acıması yok. Orda bu sefer müteahhit sıkışıyor. Geliyorlar bize: ‘Ne yapacağız?’ Diyoruz ‘kusura bakmayın yapacak bir şey yok.’ Bunların içinde büyükler de var. Ama geneli itibariyle gayrimenkul en önemli sektörlerden birisidir.

NİYE OLMASIN!

"Zenginlere ilave vergi düşünüyor musunuz?" sorusuna Erdoğan şöyle cevapverdi: Niye olmasın. Beklediğimizi alamıyorsak bir şeylerin olması lazım. Onlar zaten işi iyi bildikleri için finans yöneticileri işleri iyi götürdüğü için o parayı en çok kazanan finans. Yatırım matırım bunlarda hak getire. Bir kısmı yatırımdan elini eteğini çekiyor. En kısa yoldan en seri o para nasıl gelir ona bakıyorsun. Yatırım yap da seni hayırla yad etsinler. Ama finans sektöründeki olaydan kolay kolay hayır duası gelmez. Çünkü vatandaşın bedduası çok kötüdür.

2 YIL ZAM YOK

Başbakan "Elektriğe zam oranı belli mi?" sorusu için ise şunları söyledi:

Ben popülizm yapmayı sevmem. Gerçek neyse onu söylemem lazım. Doğalgaz elektrikle ilgili attığımız atacağımız adımlar hepsi bu dengeleri kurmak üzerine atılmıştır. Dünyada akaryakıt fiyatlarındaki zam ortada. Bu zam mesela doğalgazda 4-6 ay sonra neticesini veriyor. Bunu bizim üstlenmemiz mümkün değil. Doğalgaz maliyetlerinin ne olduğunu açıklayacağız ve bunu açıklarken ne kadarını sübvanse ederek halkımıza doğalgazı sattığımızı açıklayacağız. Devlet halkına doğalgazı ciddi oranda sübvansiyon yapmak suretiyle satıyor. Halkımıza Mümkün olduğunca en az sıkıntıyla. Doğalgazda yüzde 10 civarında bir şey düşünülüyor. Ama bundan sonra 1.5, 2 yıl daha belki doğalgaz konusuna zam olarak girmeyiz.

LOJMANLARI SATACAĞIZ

Gayrimenkullerle ilgili her şey bana geliyor. Ciddi sorunlar var. Öyle dönemler yaşandı ki ülkemizde, madenlerden tutun gayrimenkullere kadar çeşitli alavere dalavere. Yeni yakaladık. Ucuz imkanlarla elde ediyorlar sonra cüzi rakamlarla kiralıyorlar. Bunları görünce şok oldum. Belki birilerinin canı yanacak ama biz bu adımı atmak zorundayız. Önce devletin kendi gayrimenkullerinden başlıyoruz işe. Lojmandı vesaire hepsini satışa çıkarıyoruz. Kamuda tasarruf dediğimiz olayı daha da yaygınlaştıracağız.”