BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,75
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Ortadoğu'ya tarihi çağrı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Arap Bankalar Birliği tarafından ''2010 Liderlik Ödülü'' verildi.

Abone ol

Başbakan Erdoğan Ortadoğu ülkelerine AB'nin uyguladığı Schengen vizesinin benzerini yapmaya çağırdı. Erdoğan Beyrut'ta 150 km ötedeki İsrail'e de mesaj vermeyi ihmal etmedi:

İsrail'in bölgedeki saldırgan tutumunu eleştirmeye devam edeceğini de" kaydetti. "Susmayacağız, var gücümüzle gerçekleri söylemeye devam edeceğiz."

Başbakan Erdoğan, Arap Bankalar Birliğinin Phoenicia İntercontinental Otel'de düzenlediği ''2010 Liderlik Ödülü'' törenine katıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada ekonomik, sosyal ve gündeme ilişkini önemli değerlendirmelerde bulundu.

NİYE KENDİ ARAMIZDA YAPMIYORUZ

Erdoğan, Türkiye'nin arka arkaya Suriye, Lübnan, Libya ve Ürdün ile vizeleri karşılıklı olarak kaldırdığını anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

''İnsanlar akın akın birbirlerini ziyaret ediyor. İşadamlarımız serbestçe gidip geliyor, işbirliği imkanlarını geliştiriyor. Sadece bir ülke değil, bütün bir bölge, bütün bir bölgenin insanları hep birlikte kazanıyor, hep birlikte bu yeni dönemden istifade ediyor. AB 'Schengen' diyor. Peki biz niye kendi aramazda bir benzerini rahatlıkla yapamıyoruz. Nedir bu anlamsızlık nedir, bu korku, nedir bu çekince? Bunu anlamak mümkün değil. Şimdi bütün bunlardan kimse gocunmasın rahatsızlık duymasın.  Hiç kimse, bu yakınlaşmayı, bu kucaklaşmayı, bu hasret gidermeyi farklı yerlere çekmeye kalkışmasın. Bizim bölgede yegane hedefimiz var. Biz, sadece ve sadece, bölgede barış istiyoruz, huzur istiyoruz, refah ve istikrar istiyoruz. Biz, Türkiye olarak, komşularla sıfır problem diyor, bunu tesis etmenin samimi mücadelesini veriyoruz."

ARAP İŞ ADAMLARINA TÜRKİYE'DE YATIRIM ÇAĞRISI

Arap iş adamlarını Türkiye'ye yatırım yapmaya davet eden Erdoğan, Başbakanlık'a bağlı olarak faaliyet gösteren Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın iş adamlarına her aşamada rehberlik etmekten çekinmeyeceğini ifade etti.

Küresel krizin başladığı andan itibaren G-20 zirvelerinde Türkiye olarak bir hususun altını önemle çizdiklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

KOMŞUSU AÇ İKEN SEN TOK YATMAYACAKSIN

''Diyoruz ki adaletin olmadığı bir dünyada, adalet duygusunun yüreklerde tesis edilmediği bir sistemde, bu krizler kaçınılmaz olacaktır. Zenginin daha zengin, yoksulun daha yoksul olduğu bir dünyada küresel krizler yaşanacak ve bu uçurum kapatılmadıkça bedeller de daha ağır olacaktır diyoruz. Yani 'hırs' karşısında, biz 'kanaat' kavramına dikkatleri çekiyoruz. Esasen bizim medeniyetimizin bize emrettiği de tam olarak budur. 'Komşun aç iken, sen tok yatmayacaksın'.

BENCİLLİK BİZİM KİTABIMIZDA YER BULAMAZ

Bencillik, yani enaniyet, bizim kitabımızda kendisine yer bulamaz. Küresel krizi elbette aşacağız ve aşıyoruz. Küresel finans krizi Lübnan'da çıkmadı, küresel finans krizi Türkiye'de çıkmadı veya bu bölgenin bir eseri değil. Küresel finans krizinin kaynağı neresi, Amerika. Oradan çıktı, dünyaya yayıldı. Gerçek bu mu, bu. İşte Arap Bankalar Birliğinin yetkilileri burada. Durum çok daha iyi biliyorlar. Fakat kimler adeta bir iflasa gitti? Dünyanın devleri, o dev bankalar çöktü. Dev sigorta şirketleri, kurumları çöktü. Niye engellenemedi, niye durdurulamadı?

TEĞET GEÇER DEMEK BU

Kriz başladığı zaman bu kardeşinizin bir ifadesi oldu. 'Küresel finans krizi Türkiye'yi teğet geçecektir' dedim. O zaman finans sektörü olsun, reel sektör olsun adeta bu ifademle dalga geçtiler. Nasıl olacak da teğet geçecekmiş? Teğet geçecek derken, yine zararımız olacak ama en az zararla bu işi atlatacağız, teğet geçer demek bu. Şimdi teğet geçtiği ortaya çıkınca 'Başbakan haklı çıktı' demeye başladılar. Gerçek ortadaydı. Eğer siz güven ve istikrarı ekonomide hedef alırsanız, mali disiplinden taviz vermezseniz tabii bunu yakalarsınız. Ama 'bu benim akrabamdır, bu benim adamımdır' diye siz bankanın kaynaklarını bir yerlere hortumlarsanız o zaman çökersiniz. İşte bunlar yaşandı.''