BIST 10.083
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.436,24
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan o iddialara cehalet cevabı

Başbakan Erdoğan, Millete Hizmet Yolu'nda konuştu, başörtüsü için siyasi simge ifadesini kullanmanın cehalet olduğunu savundu.

Abone ol
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başı açık olan da örtülü olanda bu ülkenin vatandaşı olduğunu söyledi. Bu ülkede herkesin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğunu anlatan Erdoğan, başörtüsü için siyasi simge ifadesini kullanmanın cehalet olduğunu savundu. 
 
Başbakan Erdoğan, Ekim ayı 'Millete Hizmet Yolu' konuşmasında Cumhuriyet’in kuruluş sürecine ve ilk Meclis’in açılışına değindi. Meclis'in açılış tarihinin Cuma gününe denk getirildiğini ifade eden Erdoğan, Meclis'in o dönemde tam bir Türkiye fotoğrafı verdiğini söyledi. Hiç kimsenin dışarıda bırakılmadığını, hiç kimseye ikinci sınıf muamelesi yapılmadığını kaydeden Erdoğan, birilerinin Cumhuriyetin tek sahibi olarak kendilerini göstermelerinin Cumhuriyet'e zarar verdiğini ifade etti. Erdoğan şöyle konuştu:

"Şunu bilmenizi isterim ki, Cumhuriyetimiz, belli bir zümrenin, belli bir çevrenin, elit bir kesimin değil, bu topraklar üzerinde yaşayan istisnasız herkesin eseridir. Cumhuriyetin sahibi, herkestir, Cumhuriyetin sahibi, cumhurdur; istisnasız olarak sizlersiniz. Biz bu Cumhuriyeti hep birlikte kurduk, birlikte yücelttik ve bu Cumhuriyetin eşit sahipleri olarak da geleceğe hep birlikte yürüyeceğiz."
 
"BAŞI AÇIK OLAN DA, BAŞI ÖRTÜLÜ OLAN DA, BU ÜLKENİN VATANDAŞIDIR"
 
Erdoğan, konuşmasında 30 Eylül’de, bir dizi reform paketini açıkladıklarını belirterek Demokratikleşme Paketi’ne de değindi. Yapılan reformun 11 yıllık sürecin halkası olduğunu ifade eden Erdoğan, paketle toplumun çeşitli tesimlerinde rahatsızlık oluşturan, özgürlükleri kısıtlayan bazı dayatmaların ortadan kaldırıldığını söyledi. Erdoğan konuşmasında şunları ifade etti:

"Başı açık olan da, başı örtülü olan da, bu ülkenin vatandaşıdır, bu cumhuriyetin sahibidir, bu ülke üzerinde eşit hak ve özgürlüklere sahiptir. Birini diğerine tercih etmek, eşitlik ve adalet ilkesine tamamen terstir. Birini makbul vatandaş olarak görüp, diğerini horlamak, en başta vicdana, en başta insani değerlere aykırıdır. Yıllarca, insanımızı, vatandaşımızı, gençlerimizi, öğrencilerimizi, kılık kıyafetlerine göre ayrıştırmak, tasnif etmek, kutuplaştırmak, hiç kimseye yarar sağlamamış, tam tersine ülkemizin birliğine ve kardeşliğine açık şekilde zarar vermiştir."
 
"SİYASİ SİMGE DEMEK CEHALETTİR"
 
Başörtüsü için siyasi simgedir ifadesini kullanmanın cehalet olduğunu savunan Erdoğan, inancının gereğini yerine getirenlerin çok ağır mağduriyetler yaşadığını söyledi. Demokratikleşme Paketi ile ayrımcılığa son verildiğini ifade eden Erdoğan, kılık kıyafetlerle ilgili ayrımcılığı ortadan kaldırdıklarını söyledi. Geçmiş dönemde halka yönelik baskıları tek tek ortadan kaydıracaklarını kaydeden Erdoğan, atılacak her adımda Türkiye'nin birliğinin ve bütünlüğünün daha da güçlü hale geleceğini söyledi.
 
"MARMARAY, 100’ÜNCÜ YIL KUTLAMALARIMIZ ÖNCESİ BİR PROVA OLDU"
 
MARMARAY ile Asya ve Avrupa yakalarının deniz altından tüp geçitle birleştirildiğini anlatan Erdoğan, projeyle 122 yıllık bir devlet hayalinin gerçekleştirildiğini anlattı. Erdoğan şöyle konuştu:

"Böyle bir hayali, böyle bir projeyi gerçekleştirdiğimiz için, millet olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları olarak gururluyuz. Milletimize, Cumhur ve Cumhuriyet’e böyle bir hizmeti kazandırdığımız için gerçekten bahtiyarız. Tekrar etmeliyim ki, MARMARAY, 100’üncü yıl kutlamalarımız öncesinde sadece bir prova olmuştur. Buna benzer nice büyük yatırımı tamamlayarak, yenilerine başlayıp bitirerek, 100’üncü kuruluş yıldönümünde, Cumhuriyetimize çok daha büyük bir gururu inşallah yaşatacağız. Ben bu vesileyle, Marmaray Projesi’nin hayata geçirilmesinde ilk aşamasından bugüne kadar emeği geçen bakan, bakanlık mensubu arkadaşlarımı yüklenici firmaları, huzurlarınızda ayrı ayrı kutluyorum, tebrik ediyorum ve kendilerine şahsım milletim adına şükranlarımı sunuyorum."