BIST 10.377
DOLAR 32,28
EURO 34,70
ALTIN 2.400,22
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erdoğan'dan müjde üstüne müjde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında şehit yakınlarına ve gazilere müjdeli haberler verdi.

Abone ol

Evladı askerde olup muhtaç olan ailelere çocuğu askerde olduğu süre boyunca düzenli olarak ayda 250 lira ödeme yapılacak.

Başbakan Erdoğan, çözüm sürecinde şehitlerin hatırasına asla gölge düşürmeyeceklerini, şehit yakını ve gazilerin başlarını asla öne eğdirmeyeceklerini yineledi. Erdoğan AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

''Şehit yakını ve gazilerin ne kadar hassas olduklarını biliyoruz. Muhalefetin sıkça yaptığı gibi o hassasiyeti istismar etmiyor, duygu yüklü iklimi çirkin bir şekilde kullanmak gibi bir çıkarcılığa asla tevessül etmeyeceğiz'' diyen Erdoğan, şehit yakınları ve gaziler için yeni bir düzenlemeyi anlattı.

Geçen yıl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı kurduklarını dile getiren Erdoğan, 43 ayrı mevzuata dağılmış şehit yakınları ve gazileri ile ilgili düzenlemeleri gözden geçirdiklerini söyledi.

Erdoğan, şehit yakınları ve gaziler ile görüşmeler yaparak,, onlardan gelen talepleri dikkatle ele alarak, geçen yılın temmuz ayında bir dizi düzenlemeyi kanunlaştırdıklarını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, 12 Şubat 2013 tarihli grup toplantısında şehit yakınları ve gaziler ile 65 yaşın üzerindeki yaşlılar ve engelliler için önemli düzenlemelerin müjdesini vererek çalışmaları başlattıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"İhtiyaçları, talepleri, imkanları gözden geçirerek, şehit yakınları ve gazilerimiz için yeni bir düzenlemeyi de bugünden itibaren başlatıyoruz. Bu düzenleme ile bilhassa vazife ve harp malullerine sağlanan hakların kapsamını da genişletiyoruz. 12 Şubat'ta grup toplantımızda açıkladığımız düzenlemeleri maalesef CHP Genel Başkanı anlayamamış ve haftalarca gaf üstüne gaf yapmıştır. Meseleyi tam olarak idrak edemediği, inceleme zahmetine katlanmadığı için, bizi var olan hakları tekrar vermekle itham etmiştir. Kendisine yapılan düzenlemeleri iyi incelemesini, anlamasını ve bir zahmet anlayarak açıklama yapmasını tavsiye ediyorum. Gerçi böyle bir şeye de girmez, böyle bir derdi yok, zaten o çark sıfatını onun için koydular, boşuna değil.

TSK MENSUBU VE POLİSLERDEN HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARINA İKİ, MALUL OLANLAR BİR İSTİHDAM HAKKI

Terörle mücadele sırasında şehit olanların yakınları ile malul gazilerimizin kendilerinin birer istihdam hakkı bulunuyor. Temmuz ayında yaptığımız düzenlemeyle bu kapsamdaki şehit yakınlarına verilen istihdam hakkını biliyorsunuz ikiye çıkardık. Şimdi ise vazife ve harp malulü kapsamında olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara ise bir istihdam hakkı getiriyoruz. Böylece silah altında iken veya asayiş ve güvenlik hizmeti sırasında hayatını kaybedenlerin yakınlarını veya malul olan evlatlarımızın yararlanacağı istihdam imkanını eşitlemiş olduk.

TERÖRDEN ÖLENLERİN YAKINLARINA BİR İSTİHDAM HAKKI

Ayrıca vazife malullüğü kapsamında bulunan, diğer kamu görevlilerine de bir istihdam hakkı getiriyoruz, bu yoktu. Buna ek olarak, terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya malul olanlara da bir istihdam hakkı getiriyoruz. Ayrıca bunlardan sosyal güvencesi olanların da maaş hakkından yararlanmasına imkan sağlıyoruz. 

Örneğin Güngören saldırısında hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına veya malul olanlara bir istihdam hakkı geliyor, aynı şekilde Bingöl'deki kardeşimize böyle bir hak geliyor.

MAAŞ ARTI İSTİHDAM HAKKI

Bu vatandaşlarımız sosyal güvencesi olsun ya da olmasın, ayırım yapılmaksızın maaş hakkına kavuşuyor. Vazife ve harp malullüğü kapsamında olup, daha önce istihdam hakkı bulunmayanlara istihdam hakkı tanıyoruz. Örneğin Afyonkarahisar'daki o talihsiz patlamada şehit olan askerlerimizin yakınlarına, sadece maaş veriliyordu şimdi maaş artı iki istihdam hakkını bu düzenleme ile o şehit yakınlarımızın yakınlarına getiriyoruz."

MAAŞ ARTIŞ İMKANI TÜM VAZİFE MALÜLLERİNE SAĞLANACAK

Başbakan Erdoğan, daha önce Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olanlar ile asayiş ve güvenlik hizmeti sırasında hayatını kaybeden veya malul olanlara tanınmış olan sanal intibak suretiyle maaş artış imkanını şimdi tüm vazife malullerine sağlayacaklarını belirtti.

EĞİTİM YARDIMI

Vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımı alamayanlar olduğunu belirten Erdoğan, "Şimdi yeni düzenlemeyle, vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımını bu kardeşlerimiz için de tesis ediyoruz" dedi.

FATURADA İNDİRİM

Erdoğan, şehit yakını ve gazilerden su ve elektrik ücretlerinden indirim imkanından yararlanamayanların tamamı, artık bu haktan yararlanma imkanına kavuşacaklarını ifade ederek, ayırım yapmadan tüm şehit yakını ve gazileri bu kapsama aldıklarını söyledi.

KONUT KREDİSİNDEN SIFIR FAİZ İMKANI

Başbakan Erdoğan, vazife ve harp malulü kapsamında olup, faizsiz konut kredisinden yararlanamayanlara da faizsiz konut kredisi imkanı getirdiklerini bildirerek, bu çerçevede hak sahiplerinin 73 bin TL, 20 yıl vadeli faizsiz konut kredisi kullanabileceklerini kaydetti.

MUHTAÇ ASKER AİLELERİNE AYDA 250 TL

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"1942 yılında çıkarılan bir kanunla, oğul askerde olan muhtaç ailelere belediye ve köy bütçelerinden yardım yapılması şartı getirilmişti. Ancak bu kanun amacı doğrultusunda işletilemedi, bir standart ve süreklilik de ne yazık ki sağlanamadı. Kimi belediyeler bu yardımı yaparken, kimi belediyeler yapmadı veya yapamadı. Köylerde zaten bu imkan hiç kullanılmadı. Şimdi yapacağımız yeni düzenlemeyle, evladı askerde olan, kendisi de ihtiyaç sahibi olan ailelere, çocuğu askerde olduğu süre boyunca düzenli olarak ayda 250 TL ödemeye başlıyoruz. Bir aile düşünün, çocuk askere gidiyor, aile belirlenen kriterlere göre yoksulluk içinde. Düzenlemeyi yaptığımız andan itibaren, bu aileler başvurduklarında ayda 250 lirayı annenin ya da evli ise eşinin hesabını yatırıyoruz. Belediyelerin yardım yapması yolunu da açık bırakıyoruz, ayrıca belediyeler yapacaksa yapsın o bizi ilgilendirmiyor.

MAAŞ UYGULAMASI GENİŞLETİLİYOR

Son olarak, bu yeni düzenleme ile 65 yaşını aşmış muhtaç vatandaşlarımıza ve muhtaç engellilerimize yönelik maaş uygulamasının kapsamını da  belli kriterler çerçevesinde genişletiyoruz. Tüm bu düzenlemelerin, bize emanet olan şehit yakınlarımıza, gazilerimize, kendilerine hürmetle bağlı olduğumuz yaşlılarımıza hayır olmasını diliyorum. Bu düzenlemeler emanete sahip çıkmanın, ahde vefa göstermenin gereğidir. Her bir hakkın şehit yakınlarımız, gazilerimiz ve yaşlılarımız için, annelerinin ak sütü gibi helaldir."

Bu arada, geçen ay yanan Altındağ'daki Yunus Emre Çarşısı'nın esnafı, AK Parti Grubu'na katıldı. Esnaf, çarşının yeniden yapılmasına verdiği destekten dolayı Başbakan Erdoğan'a teşekkür ederek, çiçek verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da çarşı esnafına maddi yardım yapıldığını, vergi borçlarının ertelenmesi imkanı getirildiğini dile getirerek, yeni çarşının Temmuz ayında tamamlanacağını söyledi.

BAHÇELİ'YE NASIL ÇATTI? NEDEN HODRİ MEYDAN DEDİ? AYRINTILAR SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

MYANMAR İÇİN BM DEVREYE SOKULACAK

Başbakan Erdoğan, Myanmar'daki gelişmelerin kendilerini derinden üzdüğünü dile getirerek, bu gelişmelerle ilgili dün İslam Konferansı'nı biraraya getirip, Myanmar konusuna nasıl müdahale edileceğine yönelik çalışmaların Suudi Arabistan'da başladığını anımsattı. Erdoğan, konuyla ilgili olarak atılması gereken adımları uluslararası platformda atacaklarını, insani olarak yardım konusunda ne gerekiyorsa yapacaklarını vurguladı. Myanmar'ın böyle yardımlara kapalı olması nedeniyle de sıkıntı yaşandığını ifade eden Erdoğan, BM'yi devreye sokarak, bu adımları süratle atacaklarını, konunun takipçisi olduklarını bildirdi.

BAHÇELİ'YE İTHAF OLUNUR

Erdoğan, grup konuşmasında, geçen hafta Kırgızistan ve Moğolistan'a yaptığı ziyaretlere de yer verdi.

 Bişkek'te, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ile Ulan Batur'da Meclis Başkanı, Başbakan ile görüştüğünü anlatan Erdoğan, TİKA ve Ankara Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla düzenlenen Ankara Caddesi'ni, Moğolistan ziyaretleri sırasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açtığını anlattı. Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in, Orhun Abideleri'ne giderek, çalışmaları incelediklerini belirtti.

Ecdatlarından önemli izler, eserler taşıyan Tonyukuk Abideleri'nin bulunduğu bölgeye gittiklerini, buraya ulaşımın zor olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yolun, hiçbir işaretin olmadığı bozkırda, arazi araçlarıyla anıtlara ulaştık. Çünkü bizim için bu konularda zor yoktu. Ama ben milliyetçiyim diyenlerin, iktidarda oldukları dönemde bir kere ulaşmadıkları, uğramadıkları yere, biz geldiğimizden bu yana defaatle ulaştık, ulaşıyoruz, bir taraftan imar, inşa ediyoruz. Orhun Abideleri'nin 46 km'lik yolunu biz yaptık. Orası da adeta bir bozkır, çöl gibiydi. Orada müzesini yaptık, şimdi Tonyukuk'un da aynı şekilde yolunu yapacağız, müze haline getirerek, gidilebilir konuma getireceğiz.

TİKA eliyle Moğolistan'da çok sayıda projeyi tamamladık. Tüm vatandaşlarıma, 76 milyona sesleniyorum, Türkiye'nin, AK Parti iktidarının sadece 780 bin kilometre kareye tıkanıp kalmadığını, tüm dünyada, nerede, neyimiz var, oraya ulaştığını, ulaşmaya gayret ettiğini ortaya koymak bakımından bunları anlatıyorum. Zira çok milliyetçi olduğunu savunan, esip gürleyen, bağırıp, çağıran, her türlü hakareti yapan Bahçeli'ye ithaf olunur. Bunları gayet iyi bilmesi lazım ama işine gelmez. Sadece hakaretle bu süreci geçiştirmek ister. Bağırmakla, çağırmakla haklılık elde edilmiyor. Ortaya eser olarak ne koydun, bunu söyle. 3,5 yıl da olsa bu ülkede sen iktidar ortağı oldun. Bunun hesabını vermek durumundasın, millete anlatmak durumundasın. Zaten milletin sana ne kadar değer verdiği, oy oranlarıyla ortada. Bu konuda değerlendirmeyi en güzel şekilde yapan milletin ta kendisidir.''

MOGOLİSTAN'DAKİ ÇALIŞMALAR

Başbakan Erdoğan, TİKA eliyle Moğolistan'da çok sayıda proje tamamladıklarını, bazı projelerin halen devam ettiğini, bazılarının da talimatlarını vererek, girişimleri başlattıklarını ifade etti.

Moğolistan'da tamamlanan projeleri anlatan Erdoğan, Moğolistan'da eğitime, aile içi şiddetle mücadeleye, tıbba, tarım ve hayvancılığa ilişkin projeler de yürüttüklerini kaydetti. Erdoğan, Moğolistan'daki en küçük etnik grup olan Duha Türkleri'ne yönelik acil yardım projesi uyguladıklarını bildirdi. Erdoğan, Moğolistan'da 14 ayrı proje ve faaliyeti planladıklarını ifade ederek, Tonyukuk Anıtı'nın çevre düzenlemesi, Orhun Müzesi tamirat ve tadilatı, Türkoloji Bölümü'nün açılması dahil olmak üzere Moğolistan makamlarıyla işbirliğiyle bu projeleri hayata geçireceklerini kaydetti.

Erdoğan, son ziyarette TİKA'ya, Tonyukuk Abideleri'ne giden yolun iyileştirilmesi, Türk anıtlarıyla ilgili kazı çalışmalarının başlatılması, Ulan Batur'da su ihtiyacı olan bölgelere su sağlanması, Ulan Batur'da ihtişamlı bir caminin inşa edilmesi ya da mevcut caminin iyileştirilmesi için çalışmalara başlanması talimatını verdiğini söyledi.

YİNE ESİP GÜRLÜYORSUN

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Milliyetçilik slogan atmak değildir. Milliyetçilik, gençleri birbirine kırdıracak çağrılar yapmak değildir. Milliyetçilik, devletin kasasını, hazinesini boşaltmak, ülkeye, millete milyarlarca dolar fatura ödetmek hiç değildir. Milliyetçilik, tarihine, ecdadına, ecdadından kalma yadigarlara sahip çıkmaktır. Milliyetçilik ta Moğolistan'da ecdadın izlerini bulmak, onları dünya mirasına kazandırmaktır. Milliyetçilik dünyanın her tarafına ulaşmak, her tarafına barış mesajları iletmek, dünyanın her tarafıyla işbirliği tesis etmektir. En önemlisi milliyetçilik, 'milliyetçiyim' diyenlerin boşalttığı devlet kasasını doldurmaktır.

Bugün burada yeni bir rekoru daha açıklıyorum. 'Milliyetçiyim' diyenler, bunun istismarını yapanlar, milli bankamız Merkez Bankası'nın kasasını bize 27,5 milyar dolarla teslim ettiler. Şu anda milli bankamızın kasası, tarihinin en yüksek rezervine ulaştı. Merkez Bankası'nın, döviz rezervi 127 milyar dolara çıktı. İşte asıl milliyetçilik budur. Bugün yine esip gürlüyorsun Bahçeli, söylenmedik laf bırakmadın, hakaret mi hakaret, her türlü şeyi yaptın.''

TAMAM MADEM HODRİ MEYDAN

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugünkü grup toplantısında yine ''esip gürlediğini'' söyleyen Erdoğan, ''Hodri meydan dedin. Tamam, madem hodri meydan, tüm hesabı kitabı ortaya çıkaracağız. Millete bunları takdim edeceğiz. Sen gittin IMF'ten borç aldın, senin borçlarını biz tamamladık ve şu anda önümüzdeki ay son taksidi ödemek suretiyle IMF ile bizim borç ilişkimiz bitmiş olacak. MHP'ye gönül veren kardeşlerime sesleniyorum; bu mudur milliyetçilik yoksa bizim yaptığımız mı milliyetçilik? Tehditlerle vesairelerle dolduruşa gelen bir topluluk değil bu millet. Bu millet kimin hayırlı yolda olduğunu görüyor'' diye konuştu. 

Erdoğan, Merkez Bankası döviz rezervini 127 milyar dolara çıkardıklarını belirterek, yatırımlara girmediğini, bunun nakit olduğunu kaydetti. 'Enflasyonda ülkeyi getirdiğiniz yer ortada. Bize teslim ettiğinizde enflasyon neydi, şu anda ne?'' diyen Erdoğan,  yüzde 63 olan devletin borçlanma faizinin şu anda tek haneli rakamda olduğunu anlattı.

HER ŞEY ORTAYA ÇIKAR

Bütün bunların yanında, bir gecede bankaların kasalarının boşaltıldığını, yüzde 7500 faizle birilerine rantlar sağlandığını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bunların hesabını vermeyecek misin Bahçeli? Bunun için ne diyeceksin? 'Hayır olmadı' mı diyeceksin veya 'benim partili bakanım değil' miydi diyeceksin? O Hükümetin ortağı olduğuna göre, bunun hesabını sormalıydın. Sormadın, dolayısıyla sen de mesulsün. Bu gerçekler ortada, bunları görmek durumundayız. Eğer bunları bir kenara koyacak olursak, o zaman işte iki kere bağırıp çağırmakla kalkıp vatandaş da 'ya böyleymiş, hakikaten bunlar herhangi bir şey yapmamış' der. İşte böyle tertemiz, onun için bugünlere gelmişler' diye bir oyunun tuzağın içine düşer. Büyük yalanı ortaya koymak durumundayız. Madem 'hodri meydan' dedin, merak etme bununla ilgili çalışmalar başlar ve her şey ortaya çıkar. Burada başka hukuki boşluklardan istifade etmek gibi bir derdin varsa,  o ayrı bir mesele. Ama bizim için hukuki boşluğu olmayan bir şey vardır; o  da milletin iradesidir. O da seçimler geldiğinde zaten ortaya çıkar.''