BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,69
ALTIN 2.404,09
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den camide konser!

CHP'li belediye tepkilere rağmen bu sene de cami avlusunda konser düzenledi.

Abone ol

CHP’li Alaçatı Belde Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Ot Festivali kapsamında cami avlusunda yapılan konsere izin vermesi hakkında konuşmaktan kaçındı.

Kanunlarda yasak olmasına rağmen, cami avlusunda klasik müzik konseri düzenlendi. Her sene Alaçatı’da bu yıl dördüncü kez düzenlenen Ot Festivali, bu sefer Alaçatı beldesindeki Pazaryeri Camii bahçesinde düzenlenmesine vatandaşlar tepki gösterdi.

“OT FESTİVALİ” NEDENİYLE CAMİ AVLUSUNDA KONSER DÜZENLENDİ!

Yeni Akit'in haberine göre İzmir in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı Beldesi Belediyesi’nin mülkiyetinde olan camii bahçesinde geçtiğimiz cumartesi ve pazar günü “Ot Festivali” düzenledi.

Festival her yaştan insanın katılımıyla kortej yürüyüşüyle Alaçatı Meydanı’nda başladı. Alaçatı Çarşısı’nın sonuna kadar süren kortej yürüşünün ardından vatandaşlar cami bahçesinde kurulan stantlara yönelerek otlu yemeklerin tadına baktı. Ardından, “Ot Festivali” kapsamında Pazaryeri Camii avlusunda klasik müzik konseri düzenlendi.

MÜFTÜ AKMAN: “MÜLKİYET BELEDİYENİN BİZ MANİ OLAMIYORUZ”

Mülkiyetin Alaçatı Belediyesi’ne ait olduğunu ifade eden Çeşme Müftüsü Yahya Akman, “Bize bu tür etkinliklerle ilgili olarak hiçbir müracaat yapılmıyor, bizden izin alınmıyor. Belediyenin mülkiyeti olduğu için de biz mani olamıyoruz. Caminin bahçesinde standlar öteden beri zaten var. Daha önceden çok daha vahimdi. Caminin etrafında meyhaneler vardı onları zor bela kaldırttık. Belediyenin Ot festivali vardı o bağlamda… Çeşme etkinlikleri yaparken caminin bahçesinde kendilerine göre bir müzik ziyafeti vermişler. Caminin arka kısmında yapılan bu müzik ziyafeti yapılmasa daha iyiydi. Mülkiyet belediyenin olduğu için bu tür etkinlikler caminin etrafında sürekli yapılıyor. Bizim müftülük olarak buraya müdahale etme gibi bir şansımız gözükmüyor” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI SUSKUN

CHP’li Alaçatı Belde Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Ot Festivali kapsamında cami avlusunda yapılan konsere izin vermesi hakkında gazetemize konuşmaktan kaçındı.

DİYANET: “CAMİ AVLUSU İBADET YERİ HÜKMÜNDE”

Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın Sultanahmet Camii’nde düzenlemek istediği konsere izin vermemişti. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Şakir Eczacıbaşı, 32. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde Sultanahmet Camii’nde konser düzenlenmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’na yazılı resmi başvuruda bulunmuştu. Şakir Eczacıbaşı’nın söz konusu başvurusunu inceleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın talebini reddetti ve cami avlusunun ibadet yeri hükmünde olduğunu açıkladı.

“MABETLER, İBADETHANE HARİCİNDE KULLANILAMAZ”

Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakit Gazetesi’ne yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer vermişti:
“İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün, 32. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde Sultanahmet Camii iç avlusunda sanatçı Ruhi Ayangil’in, “Camide Bir Gün” adlı projesini gerçekleştirme talebi, Başkanlığımızca incelenmiş ve ilgililere cevap verilmiştir.

Söz konusu talebe, projenin Sultanahmet Camii iç avlusunda gerçekleştirilmek istenmesi sebebiyle olumsuz cevap verilmiştir. Çünkü bu mekân, son cemaat mahalli olması ve cemaatin kalabalık olduğu zamanlarda özellikle de Cuma ve Bayram günlerinde burada namaz kılınması sebebiyle ibadet yeri hükmündedir. Bu mekânlarda yapılacak etkinliklerin cami adabına ve halkımızın cami anlayışına uygun olması gerekir. Ayrıca 6570 sayılı Kanun’un 1. maddesinin 2.nci fıkrasında, “Mabetler kiraya verilemez ve ibadethane haricinde hiçbir iş içinde kullanılamaz” hükmü bulunmaktadır.”