BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,76
ALTIN 2.495,55
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na sert sözler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa konusunda CHP'nin getirdiği eleştirilere cevap verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa konusundaki OHAL eleştirilerine cevap verdi. Cumhurbaşkanının OHAL kararının mutlaka Meclis tarafından da onaylanması gerektiğini belirten Erdoğan, sınırsız başkan yardımcısı atayabilir eleştirilerine de AK Parti iktidarındaki bakan sayılarından örnekler verdi.

Recep Tayyip Erdoğan, Habertürk'te Veyis Ateş'in sorularını cevapladı. Ateş'in 27 Mart 1994'te İstanbul'da büyükşehir belediye başkanlığı görevine gelmiştiniz hatırlatması üzerine, göreve geldiği ilk günlerde yaşadıklarını anlatan Erdoğan, belediyeyi devraldıklarında 2,5 milyon dolarlık bir borçla karşılaştıklarını söyledi.

YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI

Erdoğan, yeni anayasayla ilgili konuşmasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu yalan söylemekle suçladı. Kılıçdaroğlu'nun 18 maddeden haberi olmadığını söyleyen Erdoğan, cumhurbaşkanının Meclis'i fesih yetkisinin olduğu yönündeki iddialara ise sert çıktı. Erdoğan, CHP'nin iddialarıyla ilgili şunları söyledi:

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun 18 maddeden haberi yok. Cumhurbaşkanı 5 artı 5 iki dönem seçilir. İkinci dönemde cumhurbaşkanı Meclis'i fesih eder dedi. Cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi yok. Dürüst ol, yalan söyleme. Dinleyenler de zannediyor ki cumhurbaşkanın fesih yetkisi var. Fesih edecek sonra da Meclis, üçüncü defa seçim kararı alacak ve kendisi için yeniden böyle bir şeyin yolunu açacak. Bir kere cumhurbaşkanının Meclis'i fesih yetkisi yoktur. Meclis'in erken seçim alma yetkisi var mı evet var. Ancak bunu Meclis alır. Bunu alması için de oranlar var. Meclis o oranı yakalayamadığı takdirde böyle bir yetkisi yok.

"HAYIR DEMENİN GEREKÇESİ YOK"

Ellerinde buna yönelik bir veri yok. Yani şunun için mi 'hayır' diyecekler? Kandil'deki teröristler 'hayır' çağrısında bulunuyor diye mi 'hayır' diyecekler veya İmralı'daki teröristbaşı 'hayır' diyor diye mi 'hayır' diyecekler veya Pensilvanya'daki FETÖ'nün başı 'hayır deyin' diye çağrıda bulunuyor diye mi 'hayır' diyecekler? Niye 'hayır' diyecekler? Bu önemli. 'Evet' demenin gerekçeleri var ama 'hayır' demenin gerekçesi yok. Ülkemizi bölmeye, milletimizi parçalamaya çalışan, 15 Temmuz'un faillerinin içinde olduğu bütün bu 'hayır' diyenlerle beraber hareket etmek, herhalde bu noktada 'hayır' ifadesini kavrama anlamına gelmez.

YENİ ANAYASA'DA OHAL YETKİSİ

OHAL'e gelirse, cumhurbaşkanı böyle bir kararı alabilir. Meclis'in bunu onaylaması gerekiyor. Onaması halinde OHAL devreye girer. Bunu onaylamazsa OHAL devreye girmez.

"KARARNAMEYİ MECLİS'İN ONAYLAMASI GEREKİR"

Bir defa cumhurbaşkanı kararnamelerinin yasanın üzerinde değildir. Böyle bir yasa varsa o konuda kararname çıkaramaz. Cumhurbaşkanı eğer yasanın olmadığı bir kararname çıkarırsa bunu tekrardan Meclis'e getirmesi gerekiyor.

"YALAN MAKİNESİ GİBİ ÇALIŞIYOR"

Bakın sınırsız başkan atamasından bahsediyor. Biz 36 bakanla devraldık ve bunu 25 kişilik bir kabineye düşürdük o zaman. Şu anda zannediyorum ya 27 ya da 28'dir. Yalan zaten makine gibi çalışıyor. Bizim anlattığımız örnekler hepsini yalanlıyor. İnşallah 16 Nisan bunu teyit edecektir. 16 Nisan'dan sonra mevcut hükümet 2019'un Kasım'ına kadar götürecektir. Hükümet kabinede değişiklik yapabilir bu onun tasarrufundadır. Ben hükümetle bazı görüşmeler yaparak bazı yeniliklere gidilir gidilmez bu yapılacak görüşmeyle alakalıdır.

ALMANYA'DAN GELEN 15 TEMMUZ YORUMU

Almanların yaklaşım tarzları, bakın binlerce teröristi kendi ülkesinde barındırıyor, bunlara mali kaynaklar da temin ediyorlar ve her türlü gösteri yapılıyor, daha ileri gidiyorum, polis araçlarının içinde terör örgütünün mensupları oturuyor ve terör örgütünün mensupları oradan teröristbaşının posterlerini sallıyorlar. Araç polis aracı... Elimizde belgeleri var. Kalkıp da BND'nin 'Biz onun arkasında onu görmüyoruz.' demesi, onu haklı çıkarmaz. Bunların belgeleri bizde var. Artık 15 Temmuz darbesini sağlıklı bir şekilde görmeyenin, biz sağlığından önce şüphe ederiz.

"İTHAL DEĞİL MİLLİ"

Daha büyük reformların yapılabilmesi, önümüzün tıkanmaması, çok daha rahat adımlar atılabilmesi için 16 Nisan, Türkiye'nin bana göre en büyük yerli ve milli reformu olacaktır. ithal değil. Onun için ben hep 'Türk tipi başkanlık' ifadesini kullandım ve bu yerli ve milli olacaktır. Bunu kanunlarla da besleyeceğiz, güçlendireceğiz."

Kemal Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı güldürdü

Erdoğan'dan Hakan Şükür yorumu