BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,91
ALTIN 2.437,61
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan idam telefonu

Başbakan Erdoğan Cemaat-i İslami liderlerinden Molla’nın idam cezasının infazına engel olunması için Bangladeş Başbakanı ile görüştü.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, Cemaat-i İslami liderlerinden Abdulkadir Molla'ya veilen idam cezasının infazını durdurmak için devreye girdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bangladeş’te Cemaat-i İslami liderlerinden Abdulkadir Molla’nın idam cezasına çarptırılmasıyla ilgili Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ile telefonda görüştü ve Molla hakkındaki idam cezasının infazına engel olunmasını istedi.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bangladeş Başbakanı Hasina’yla yaptığı görüşmede, Türkiye’nin Bangladeş’in istikrar ve iç barışına verdiği önemi vurguladığı bildirildi.

Türkiye ve Bangladeş’in tarih boyunca hep dayanışma içinde olduklarını, iki ülke halklarının birbirlerini çok iyi anladıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan’ın, Bangladeş’in huzur ve birlik içinde geleceğe ilerlemesinden Türkiye olarak büyük memnuniyet duyduklarını vurguladığı belirtildi. Başbakan Erdoğan’ın, Cemaat-i İslami liderlerinden Abdulkadir Molla’nın idamının ülkede yeni yaralara ve yeni sorunlara yol açabileceğine dikkat çektiği kaydedildi. Türkiye'nin idam cezasını kaldırmış bir ülke olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan’ın, Bangladeş'in bugün yeni sorunlara değil istikrara ve gelişme çizgisini sürdürmeye ihtiyacı olduğuna işaret ederek, Bangladeş Başbakanı Hasina'dan Abdulkadir Molla hakkındaki idam cezasının infazına engel olunmasını istediği bildirildi.

YÜKSEK MAHKEME İDAM CEZASINI ONAMIŞTI

Bilindiği gibi Bangladeş'te Yüksek Mahkemesi, bu sabah Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'ya verilen idam cezasını onamıştı. Mahkeme heyeti, Molla'nın avukatlarının, müvekkillerine verilen idam cezasının yeniden gözden geçirilmesi talebini geri çevirdi.

ABDÜLKADİR MOLLA KİMDİR?

Bangladeş'te 1971 yılındaki bağımsızlık mücadelesi sırasında savaş suçu işlediği iftirasıyla hakkında idam cezası kararı çıkan Cemaat-i İslâmi Partisi liderlerinden biri olan Abdülkadir Molla, partinin genel sekreter yardımcılığı görevini yürütüyordu. Geçmişte The Daily Sangram gazetesinin yayın yönetmenliğini de yapan Abdülkadir Molla, 1986 ve 1996 yıllarında iki kez parlamentoya girebilmek için aday oldu.

Bangladeş'te 2009 yılında kurulan Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nde yargılanan, 5 Şubat 2013'te savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla bağlantılı 6 iftiranın 5'inden mahkûm olan Abdülkadir Molla, bağımsızlık savaşı sırasında El Bedr milis gücünün üyesiydi.

Kararın açıklanmasının ardından savaş suçlarından yargılananların idamla cezalandırılmasını isteyen Şahbag protestoları başladı. Dakka'da başlayan protestolar, ülkenin diğer kesimlerine sıçradı. Protestocuların talepleri arasında Cemaat-i İslâmi Partisi'nin yasaklanması da bulunuyordu. Bunun üzerine Cemaat-i İslâmi Partisi, mahkûm olan ve suçlanan liderlerinin serbest bırakılması talebiyle karşı gösteriler başlattı. Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 17 Eylül 2013 tarihinde Abdülkadir Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idam cezasına çevirdi.

abdulkadir-molla.jpg

molla.jpg