BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İstersek Meclis’in herhangi bir yerinde yapabiliriz

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Ankara 6. İdare Mahkemesi’nin TBMM’deki cemevi ile ilgili kararını eleştirerek, “Aslında Meclis Başk...

Abone ol

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Ankara 6. İdare Mahkemesi’nin TBMM’deki cemevi ile ilgili kararını eleştirerek, “Aslında Meclis Başkanı’nın bile bir selahiyeti yok ki. Biz istersek her perşembe gecesi Meclis’in herhangi bir yerinde cem yapabiliriz. Hiç de Meclis Başkanı’na, mahkemeye ihtiyacımız yok” dedi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında uzun zamandır tartışmalara neden olan TBMM’deki cemevi ile ilgili Ankara 6. İdare Mahkemesi’nin kararını açıkladığını, kararın çok ağır hukuk yanlışlıkları, ayrımcılık, bir inancın haklarının aykırı ve asimilasyon içerdiğini söyleyen Hüseyin Aygün, “5 sayfalık kararın çok önemli bir paragrafında Alevilerin ezildikleri veya bir başka inancı benimsemeye zorlandıkları yönünde herhangi bir olayın Türkiye’de yaşanmadığı vurgulanıyor. Bu çok çarpık bir zihniyeti ortaya koyuyor” diye konuştu.
Kararın son derece hükümet politikalarına uygun, karşı düşünceyi teşkil eden bütün güçleri aşağılayan ve tehdit eden bir mahkeme kararı olduğunu söyleyen Aygün, “Bizim Meclis’te cemevi kurulmasını talep etmemizi 1 kadın 2 erkek üyeden oluşan 6. İdare Mahkemesi pozitif ayrım yönünde bir istek olarak görüyor. Bizim cemevi isteğimiz laiklik karşıtı bir hareketmiş mahkemeye göre. Memlekette laikliğin kökünü kimin kazdığı, El Kaide’nin üssü haline getirdiği belli iken, onlara hiç ses çıkartmaya cesaret edemeyen hakimler, Aleviler’in Meclis’te cemevi isteğini laikliğe karşı görüyorlar. Bu ancak mizah konusu olur” şeklinde konuştu.
Bu mahkeme kararının Diyanet İşleri Başkanlığı’nı güçlendiren bir karar olduğunu belirten Aygün, “5 sayfalık karar boyuna Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Müslümanlığı temsil ettiği vurgulanıyor ve onun kararları ekseninde cemevini yorumluyor” diyerek Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’i de eleştirdi. “Diyanet laik bir devlette olamaz, laikliğin düşmanıdır” diyen Aygün, mahkemenin düştüğü en kötü durumun demokratik bir talep olan cemevi isteğini parlamentoda demokratik bir hak olarak görmek yerine din yorumu temelinde, dini alana kayarak yorumlamalar yaparak reddettiğini söyledi. “Mahkeme bir din kurumu değil, teolojik meselelere girmemeliydi” diyen Aygün, kararı temyiz edeceklerini belirtti.
Meclis Başkanı’nın bu tabloyu objektif bir şekilde ele alıp adım atabileceğini söyleyen Aygün, “Bu Meclis’in çözebileceği bir şey. Bu reddedildiği için biz mahkemeye taşıdık, yoksa biz yargıya taşınmasından yana değildik. Aslında Meclis Başkanı’nın bile bir selayeti yok ki. İnanç yerini istemek ve kurmak bizim tasarrufumuzda, hiçte ona muhtaç değiliz. Mevcut usulleri çiğnemeyelim diye yazılı müracaatta bulunduk. Biz istersek her perşembe gecesi Meclis’in herhangi bir yerinde cem yapabiliriz. Hiçte Meclis Başkanı’na, mahkemeye ihtiyacımız yok ki” ifadelerini kullandı.

“CİNSEL OLARAK AĞIR SORUNLAR YAŞADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Genel Kurul’da yaşanan tartışmalarla ilgili soru üzerine Aygün, “Meclis zaten son derece itibarsız bir yer. Kendi görev yetkisini kanun hükmündeki kararnamelere devredeli, tıpkı bu mahkeme kararına kaynak oluşturan Cemil Çiçek imzalı Meclis’te cemevi olamayacağına dair kararda düştüğü utanç verici durum gibi her gün yeni bir icraata imza atıyor. Cemevi kararını da Cemil Çiçek Diyanet’e sorarak yerine getirdi. Diyanet fetvasıyla olamazlığını bize bildirdi. Böyle bir Meclis’te bir milletvekilinin başka birisinin annesine, karısına, hatta onun cinsel kimliğine küfretmesi, sokak düzeyinin bile gerisinde üslup kullanılması son derece utanç verici. Meclis böyle giderse çok korkunç şeyler olacak, bu kadar küfrün havada uçtuğu yerde daha kötü olaylar olabilir. Zeyit Aslan’ı izliyorsunuz, Tayyip Erdoğan’ın avukatlığında herkesin karısına, anasına küfreden bir merhaleye erişti. Önce Tayyip Erdoğan’ın vekiliydi, şimdi tüm ulusun vekili ve herkese küfrediyor. Bence Tayyip Erdoğan’da sorumludur, getirdiği adamın kalitesi, insanlığı ortaya çıktı. Cinsel olarak ağır sorunlar yaşadığını düşünüyorum. Cinsel olarak normal yaşayan insan böyle şeyler söyleyemez, cinsel sorunları var herhalde. Onu avukatı olarak Tayyip Erdoğan’a havale ediyorum. Hep cinsel organıyla konuşuyor, cinsel sorunlar yaşıyor olabilir. Biz aklımızla düşünürüz, cinsel organımızla düşünmeyiz. Arkadaş Meclis’e geldi geleli cinsel organı dilinden düşmüyor, utanç verici bir şey” dedi.
(İHA)