BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.439,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan bomba açıklamalar Cemal Kaşıkçı olayı da var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı ve CHP'nin İş bankası hisseleri hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Kaşıkçı için "Endişelerimiz var" diyen Erdoğan, CHP'nin yüzde 28 hissesinin Hazine'ye devri için MHP ile yasal düzenleme yapılabileceğini söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan'daki temaslarının ardından Ankara'ya dönüşte uçakta İnternethaber Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık'ın da bulunduğu gazetecilere çarpıcı açıklamalar yaptı.

2 Ekim'de Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, Erdoğan'ın gündemindeydi.

"Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda kamera sistemlerinin olmaması mümkün müdür?" diye soran Erdoğan, olayı tüm boyutlarıyla araştırdıklarını belirterek "buradan bir sivri sinek çıksa bu sistemler bunu yakalar" dedi. Erdoğan, tüm dünyanın konuştuğu olaya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

SIRADAN BİR OLAY DEĞİL

"Olayı tüm boyutlarıyla araştırıyoruz. Bizim ülkemizde cereyan etmiş bir hadise. Böyle bir hadiseyle ilgili olarak bizim sessiz kalmamız mümkün değil. Çünkü sıradan bir olay değil. Kaşıkçı güçlü bir ailenin evladı. Uluslararası bir köşe yazarı özelliği var ve bir Türk kızıyla evlenme arifesinde böyle bir şey yaşıyor. Nikah muameleleriyle ilgili başkonsolosluğa müracaatında yaşanıyor bu olay.

Erdoğan hedef koydu: 5 milyar dolar

OLAY DUYULUR DUYULMAZ ARKADAŞLARA TALİMATI VERDİM

Ben, daha ilk gün olay duyulur duyulmaz, ayın 2’sinde arkadaşlara talimatı verdim. Gerek Adalet Bakanlığımızla, Dışişleri Bakanlığımızla -bu işin malum bir Viyana Sözleşmesi boyutu var- hemen olayla ilgilenmeye başladık. Emniyet boyutuyla, istihbarat boyutuyla, her boyutuyla bu işi ele aldık. An be an sürekli bunun takibi yapıldı. Türkiye’ye girişler, çıkışlar vs. dahil gereken her şeye mercek altına alındı. Bir başkonsoloslukta, bir büyükelçilikte kamera sistemlerinin olmaması mümkün mü?

ENDİŞELERİMİZ VAR

Olayın cereyan ettiği Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda kamera sistemlerinin olmaması mümkün müdür? Yani buradan bir kuş uçsa, buradan bir sivri sinek çıksa bu sistemler bunu yakalar ki onlarda bu sistemlerin en ileri dereceleri vardır. Tabii yurda dönünce ayrıntılı bilgileri alacağız ama, Viyana Sözleşmesi’ne göre de adımlar atıldı. Başkonsolosluğa girilip gerekli çalışmaların yapılabileceği noktasında dönüşler alındı. Bu dönüşler alındıktan sonra da gerek yargımız, gerek emniyetimiz, Dışişleri Bakanlığımızın yetkilileri, istihbaratımız şu anda çalışmalarına devam ediyor. Şu anda tahminler üzerine değerlendirme yapmam doğru olmaz. Ama endişelerimiz var. Bizim bu endişelerimizi ABD’nin de aynı şekilde telaffuz ettiğini görüyoruz. Gerek Sayın Trump’ın gerek Pompeo’nun gerek Pence’in... Hepsi de bu olaydan duydukları endişeyi anlatıyorlar. Asıl değerlendirmeyi yapmak için yürütülen çalışmalar neticesinde tablonun netleşmesini beklemek lazım. Bulgular, belgeler elimize geçtikten sonra, biz de gerekli değerlendirmeyi elbette yapacağız. Ama endişeliyiz."

CHP'YE CEMAL KAŞIKÇI YANITI

Kaşıkçı olayının Türkiye’ye yönelik bir operasyon da olabileceği iddaisı ve Kılıçdaroğlu'nun "Suudi diplomatlar sınır dışı edilsin" çağrısıyla ilgili şunları söyledi:

"Dediğim gibi, gereken neyse zaten yapılıyor. Türkiye’yi ana muhalefet idare etmiyor, onlar önce kendi işlerine baksınlar. Bizdeki ana muhalefetin bu ülkeyi belli yerlere şikayet etmekten başka özelliği yok. Onlar, ekonomide Türkiye’yi nasıl daha zor duruma sokacaklarının derdindeler. Ekonominin e’sinden anlamayanlar ekonomiyle ilgili konuşuyorlar. Türkiye’yi 16 yılda nereden nereye getirdiğimizi görmüyorlar. Bunlar bakar kör. Bunları görmüyorlar, konuşuyorlar. Türkiye 36 milyar dolar ihracattan bugün 165 milyar dolar ihracata ulaşmış, adam bunu görmüyor. Bunu görmeyecek kadar bakar kör bunlar. Bunlar diplomasiden de anlamıyorlar. Netice itibarıyla, İstanbul’daki olay, anlattığım gibi, tüm boyutlarıyla soruşturuluyor. Devletimizin ilgili birimleri, birbiriyle istişare halinde, yapılması gereken her şeyi yapacaktır."

Erdoğan, Macaristan'daki temaslarının ardından, özel uçak "TUR" ile Ankara'ya dönüşü sırasında gazetecilerle sohbet etti.

MACARİSTAN'DA FETÖ'NUN DURUMU

FETÖ ile mücadele konusunda Macaristan ile gelinen son durumu Erdoğan, "Bunların burada okul ve ticaretle ilgili dört yeri var. Bu dört yerle alakalı olarak kendisiyle konuştuk, bilgileri de kendilerine aktardık. Gereğini yapacağını söyledi; ‘Üzerlerine gidiyorum’ dedi." sözleriyle ifade etti.

MÜNBİÇ AÇIKLAMASI: GECİKME VAR AMA...

Münbiç'te ortak devriyelerin başlamasıyla ilgili olarak Erdoğan, "Dışişleri Bakanımız Mevlüt Bey de burada. Münbiç meselesinde bir gecikme var. Ortak eğitim başlıyor. Ayrıca YPG sonrasında Münbiç’i yönetecek kişilerin seçimiyle ilgili çalışma devam ediyor. Bir gecikme var ama, tamamen ölmüş değil. ABD’nin Dışişleri Bakanı Pompeo da Savunma Bakanı Mettis de önümüzdeki günlerde somut adımlar atacaklarını söylüyorlar..." dedi.

Gül Baba kimdir? Erdoğan Macaristan'da açılışını yaptı

BÜYÜKELÇİLER KARŞILIKLI GERİ Mİ GÖNDERİLECEK?

İsrail basınında, Tel Aviv’le karşılıklı olarak Büyükelçilerin geri gönderileceğine dair haberler çıktığı yönündeki soruya Erdoğan, şu karşılığı verdi: "An itibarıyla gündemimizde bu tür bir konu yok. İslam İşbirliği Teşkilatı’na başkanlık ettiğimiz bir dönemde Kudüs’le, Filistin’le ilgili gelişmelere duyarsız kalamayız. O yüzden şu anda bu süreci hassas bir şekilde götürmemiz lazım."

HER KURULU TEK TEK TOPLAYACAĞIM

Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki 9 ayrı kurula önceki gün ataması yapılan isimlerle ilgili olarak Erdoğan, "Arkadaşlarımızı, konu başlıklarına göre her kurulu tek tek toplayacağım. Bu kurullarla toplantılarımızı yaptıktan sonra, başkan vekillerimizle birlikte artık kurullar çalışmaya başlayacak. Kurulların çalışma takvimini de zaman zaman, vekillerim belirleyecekler. Biliyorsunuz, bunlar daimi üye olarak çalışmayacak. Başkan vekillerimiz onlarla haftalık olur, aylık olur, bir araya gelecek. Çankaya köşkünde bu arkadaşlarımız çalışmalarını yürütecek." diye konuştu.

BRUNSON DAVASINA YARGI KARAR VERECEK

Rahip Brunson davasıyla ilgili olarak ABD'li yetkililerin son dönemde sessiz kalmasıyla ilgili olarak Erdoğan, "Ben, demokratik bir cumhuriyet olan, bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanıyım. Dolayısıyla yargı ne karar verirse, o karara uymak zorundayım. O işin muhatabı olanlar da yargı kararına uymak zorundadırlar. Olay budur." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Macaristan'a kritik teklif!

ABD BAYRAKLI İNÖNÜ FOTOĞRAFI İÇİN CHP'YE YANIT

ABD bayrağını sallayan İnönü fotoğrafını kamuoyu ile paylaşan Erdoğan'a, CHP'den gelen tepkiler soruldu. Erdoğan, ana muhalefetten gelen eleştirilere "Evet, o toplantıda İnönü ile ilgili gösterdiğim fotoğrafa CHP’liler itiraz etmişler. Tek bayrak değil de çift bayraklıymış. Ben tek bayrak demedim ki zaten. Gösterdiğim fotoğrafta, zaten tek mi çift mi belli. İki tane çubuk orada gözüküyor. Bir tanesi Amerikan bayrağı. Bu da ortada. Şimdi çıkarmışlar tersinden gösteriyorlar ama yine de gizleyememişler. Çünkü mızrak çuvala sığmıyor." diye yanıt verdi.

CHP HİSSELERİNİN DEVRİ İÇİN MHP İLE YASAL DÜZENLEME SİNYALİ

Eleştiri oklarını CHP'ye yönelten Erdoğan, bu partinin İş Bankası’yla ilişkisini birkez gündeme getirdi ve Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulundu:
"Mesele İş Bankası değil. Mesele, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetidir. Kılıçdaroğlu, ‘Oradan bizim kasamıza giren para yok ki’ diyor. Ben “Senin kasana para giriyor” demiyorum ki. Biliyorsunuz, mahkeme kararıyla, Türk Dil Kurumu’na ve Türk Tarih Kurumu’na belirli bir temettü geliri aktarılıyor. Ama orada yönetim kuruluna CHP niye dört adam koyuyor? Efendim, yönetim kurulundaymışlar ama, hiçbir inisiyatifleri yokmuş. Yönetim kuruluna gireceksin, ama hiçbir inisiyatifin olmayacak. Böyle bir saçmalık olur mu? Şayet inisiyatifleri yoksa o dört kişiyi çeksinler o zaman. Biz diyoruz ki: Buradaki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti neyse bu vasiyetin hazineye devrini gerçekleştirelim. Çünkü bu şahıslara ait bir hak değildir. CHP’nin hakkı hiç değildir. Dolayısıyla, MHP’li arkadaşlarla birlikte yapılacak bir yasal düzenlemeyle bu işin yoluna koyulabileceği kanaatindeyim."

BAHÇELİ İLE PERŞEMBE (BUGÜN) GÖRÜŞME OLABİLİR

Bahçeli ile görüşme ve yerel seçimlerde ittifak konusunda değinen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Özel Kalemim yarın büyük ihtimalle Sayın Bahçeli’nin Özel Kalemi ile irtibatı kurar, Perşembe günü falan uygun olursa biz aramızdaki görüşmemizi yaparız. Bu görüşmede son gelişmeleri, ittifaktı şuydu buydu hepsini ele alma fırsatımız olur."