BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.494,16
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Macaristan'a kritik teklif!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Macaristan temasları sürüyor. Türkiye Macaristan İş Forumunda konuşan Erdoğan Macaristan'a önemli bir teklifte bulunarak 'Türkiye, Macaristan işbirliği ile Afrika'da ortak yatırıma girelim' dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Macaristan İş Forumunda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan Macaristan ziyaretinin ikinci gününde Türkiye Macaristan İş Forumunda konuştu. Türkiye ve Macaristan ilişkilerinin önemine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan Biz Macaristan'ı yabancı bir ülke olarak görmüyoruz dedi ve Afrika'da birlikte iş yapalım teklifinde bulundu Erdoğan'ın konuşmasıdan satırbaşları:

BİZ MACARİSTAN'I YABANCI BİR ÜLKE OLARAK GÖRMÜYORUZ: Biz Macaristan'ı yabancı bir ülke olarak görmüyoruz. Orta Asya'ya uzanan kadim dostluğumuz var. Türkiye Macaristan ilişkilerinde muazzam bir ivme yakaladık.

AFRİKA'DA ORTAK YATIRIMA GİRELİM: Türkiye, Macaristan işbirliği ile Afrika'da ortak yatırıma girelim. İstiyoruz ki aramızdaki ticaret hacmini de arttıralım. Macaristan ile ortak işbirliğine girebiliriz. Afrika'nın eksiği çok. Burada Macaristan ile ortak çalışmlar yapmak durumundayız. 2018 yılının ilk 8 ayında 1.8 milyar dolarlık hacme ulaştık ki şimdi hedef 5 milyar dolarlık bir rakamı yakalamak. Bu ortak hedefimizdir. Bu miktar aslında geçen yıla kıyasla kayda değer bir artışa tekabül ediyor. İşadamlarına vize kolaylığı buradaki yatırımlarımız daha da büyütecektir.

BİZ MACARİSTAN'I BİR TİCARET ÜSSÜ OLARAK GÖRÜYORUZ: Biz Macaristan'ı bir ticaret üssü ve geçiş noktası olarak görüyoruz. Bunu iş adamlarımıza tanınacak vize kolaylığı, karşılıklı adımlar ile ikili ticaretimizi aramızdaki dostluk bağlarına yakışır düzeye çıkarmamız gerekiyor. Macaristan sadece geçiş güzergahı değil, ürünlerimizin depolanması ve Avrupa'ya ihraç konusunda bir merkez haline gelmelidir.

HEDEF 50 MİLYON TURİST: Macaristan'la özellikle savunma sanayine yönelik bazı adımları atmayı planlıyoruz. Yaptığımız görüşmelerde bu konuların üzerinde de durduk. Turizmde 40 milyona ulaştık. Hedefimiz 2023'te 50 milyon turist. Macaristan'da ciddi yatırımlar yapan şirketlerimiz olduğunu görüyorum. Bankalarımız arasındaki ilişkileri de güçlendirmemiz gerekiyor.  Eylülde açıkladığımız Yeni Ekonomik Programımızla artık bundan sonra katma değeri yüksek ürünlere daha fazla yoğunlaşacağız.

AB SÖZÜNDE DURMADI: Son birkaç aydır spekülatif ekonomik saldırılar var. Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta kendi huzuru ve güvenliğini sağlamak için attığı adımlar bazı çevreleri rahatsız etmiştir. YPG'nin işgalinde olan bölgelerde, şimdi yüzbinler huzur içinde yaşıyor. Soçi Mutabakatı ile 3.5 milyon insanın güvenliğini garanti altına almıştır. 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. 33 milyar dolar açıkladık. Hiçbir kuruluştan doğru dürüst yardım almadık. AB sözünde durmadı.

Gül Baba kimdir? Erdoğan Macaristan'da açılışını yapacak