BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Bangladeş'e ekonomi dersi

Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında bulunan Bangladeş'e Başbakan Erdoğan'dan ekonomi tavsiyeleri geldi.

Abone ol

Bangladeş'i ziyaret eden Başbakan Erdoğan Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri anlatarak Bangladeş'in de başarılı olması için tavsiyelerde bulundu.

Erdoğan, Bangladeş'teki temasları çerçevesinde, Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FBCCI) tarafından Sheraton Otel'de düzenlenen toplantıya katıldı.

Altyapı ve üst yapı noktasında Bangladeş'te yapılacak çok şeyin olduğunu kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

''Bangladeş'te yakışanı yapmamız lazım, bunları biz başarırız. Biz bu adımları aynen ülkemizde de attık bugün farklı bir Türkiye var. Yatırımları Türkiye Bangladeş ortaklığı ile de yapabiliriz.

Son 3 çeyrekte ekonomimiz büyüyor. Bu yılın ilk 6 ayında büyümemiz yüzde 11, büyüme aynı şekilde devam ediyor. Büyüme oranlarında dünyada 3'üncü, Avrupa'da birinci sırada yer aldık. Tüm dünyada işsizlik artarken Türkiye'de işsizlik 2-3 puan gerilemiş vaziyette. Turizmde de Türkiye çok ciddi bir sıçrama kaydediyor.

Dünyada bir çok ülkenin kredi notları düşerken Türkiye'nin kredi notu artmaya devam etti. İstikrar ve güvenle birlikte mali disiplinden taviz vermedik. Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele etmek için yola çıktık, yoksullukla, yasaklarla, yolsuzlukla mücadelede başarılı olduk. Seçim ekonomisi uygulamadık. Millet bize hangi rotayı çizdiyse o rotada yürüdük. Yine bunlar Bangladeş'te de olabilir.''

DEVLETÇİ MANTIKLA BİR YERE VARMAK MÜMKÜN DEĞİL

Bangladeş'in gelişmeye açık bir ülke olduğunu ve genç nüfusunun bulunduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, bu ülkenin zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu da hatırlatarak, bu kaynakları devreye sokmanın şart olduğunu vurguladı.

Bütün bunlar gerçekleştiği zaman yarınların müreffeh Bangladeş'ini görmenin sürpriz olmayacağını belirten Erdoğan, Bangladeşli yöneticilere çağrıda bulunarak, ''Kamu ihalelerinde tam şeffaflık gerçekleştiğinde bu ihalelere güvenin arttığını göreceksiniz. Çünkü devletçi bir mantıkla, devletçi bir anlayışla bir yere varmak mümkün değil'' diye konuştu.

Bangladeş Hükümetinin bu ülkeyi bir cazibe merkezi haline getireceğine inandığını kaydeden Erdoğan, bu çalışmaları desteklediklerini ve Türkiye'nin tecrübelerini Bangladeş'e aktarmaya her zaman hazır olduklarını söyledi.

Bangladeşli iş adamlarına Türk iş adamları ile yakın iş birliği içinde olmalarını tavsiye eden Erdoğan, iki ülke iş adamlarının ortaklıklar kurup hem Türkiye ve Bangladeş'te hem de üçüncü ülkelerde yatırım yapabileceklerini dile getirdi.

Türkiye ile Bangladeş arasında 1987 yılında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasının imzalandığını hatırlatan Erdoğan, ne yazık ki bu anlaşmanın devreye girmediğini, en kısa zamanda tazelenerek devreye girmesinde fayda gördüğünü ifade etti.