BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kemalizmi din gibi gören milletvekili

Taraf Gazetesi tarih araştırmacısı Ayşe Hür'den Kemalizm tanımlamalarıyla ilgili çarpıcı bir derleme...

Abone ol

Taraf Gazetesi'nde Pazar günleri yakın geçmişte olan-bitenlerle ilgili çarpıcı tarih araştırmalarına imza atan Ayşe Hür'den Kemalizm'le ilgili ilginç bir dosya daha geldi...

Ayşe Hür, yazısının başlığında kuşatıcı bir sunuş yaptı:

29 Ekim ve 10 Kasım anmaları vesilesiyle 'Kemalizm' teriminin ne zaman doğduğu konusu sıkça tartışıldı. Bu konuda iki görüş vardır. Bazıları terimin Mustafa Kemal'in sağlığında, hatta bizzat kendisi tarafından icat edildiğini söyler, bazılları ise bunun 1938 sonrasında, hatta yakın tarihlerde icat edildiğini ileri sürerler. Birinciler böylece Kemalizm'in ne kadar 'sahih' ve 'muhkem' bir ideoloji olduğunu gösterdiklerini düşünürler. İkinciler ise, Tek Parti Dönemi'nin çeşitli hatalarının 'Kemalizm' adı altında Mustafa Kemal'e maledilmesinin ağırlığından kurtulmaya çalışırlar..

"KAMALİZM BİR DİNDİR!"

Hür, CHP'li Edirne Milletvekili Şeref Aykut'un Atatürk'ün sağlığında yayınladığı kitaptan ilginç bir alıntıya yer verdi:

1936 yılında Edirne Milletvekili Şeref Aykut tarafından yayımlanan, üst başlığı 'Kamalizm', alt başlığı 'CHP partisi Programının İzahı' olan kitabın önsözüne göre "Türk devrimini son asırların değişikliklerini hazırlayan fikirlerle ve daha sonra yürüyen göğdelen, Rasyonel, Sosyolojik, Marksist, Faşist rejim ideolojileri ile izaha çalışmak da fazla iş olur. Kamalizm bunların üstünde yalnız yaşamak dinini aşılayan ve bütün prensiplerini ekonomik temeller üzerine kuran bir dindir. Ötekilerinde uluslara ve insanlığa zorla ve  ağır basarak sarkan ve seken yerler pek çoktur. Kamalizm, inana damga vurarak kalkınmış değildir. İnanı gönülleri kazanarak yaratmış ve yükselttiği için yükselmiştir. Amaçladığı gaye de ulusun kalkınma davasıdır. Bunu yürüten de hiç şaşmıyan ve şaşırtmayan say duyduk selim akıldır."