BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.436,67
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan Avrupa'ya flaş mülteci çağrısı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uludağ Üniversitesinde, "Türkiye’nin İnsani Diplomasisi" konulu panel ve Fahri Doktora Tevcih Töreni'nde konuştu.

Abone ol

BURSA Uludağ Üniversitesi'nde "Türkiye’nin İnsani Diplomasisi" konulu panel ve Fahri Doktora Tevcih Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

Dünyadaki mülteci sorununa değinen Erdoğan diğer ülkelere sağduyu çağrısında bulundu. Erdoğan, ' Şunu çok açık ifade etmem lazım, 140'ın üzerindeki ülkeye 'bu Müslümandır, Müslüman değildir', asla bu tür ayrımlar yapmadan 2014 itibariyle 4,5 milyar dolar yardımla dünyanın en cömert üçüncü ülkesi olmuştur. Bunu gayrisafi milli hasılaya oranla ifade edecek olursak o zaman ülkemiz, yardımlarını en fazla artıran ülke olmuştur dünyada. ' dedi.


İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Ahmet Hamdi Tanpınar Bursa'yı anlatırken bu şehirde çok daha başka ve derin ikinci zaman vardır diyor. Bursa adımınızı attığınızda sizi kuşatan şehirdir. Osmanlıları kuran inşa eden bir şehirdir Bursa. 2023 hedefleri doğrultusunda yürüdüğünü görüyoruz. Uludağ Üniversitesi şehrimize ve bölgemize önemli katkılarda bulunmaktadır.

2002 yıllarında 85 milyon dolar dış yardım yapan ülkemiz, bugün 5 kıtada 140'ın üzerinde değişik alanlarda bu yardımlarını devam ettiren ülke konumuna geldi.

YARDIMLARI EN FAZLA ARTTIRAN ÜLKE OLDUK

Şunu çok açık ifade etmem lazım, 140'ın üzerindeki ülkeye 'bu Müslümandır, Müslüman değildir', asla bu tür ayrımlar yapmadan 2014 itibariyle 4,5 milyar dolar yardımla dünyanın en cömert üçüncü ülkesi olmuştur. Bunu gayrisafi milli hasılaya oranla ifade edecek olursak o zaman ülkemiz, yardımlarını en fazla artıran ülke olmuştur dünyada. Bizim petrol kuyularımız yok, doğalgaz rezervlerimiz, yer altı zenginliklerimiz yok. Ama Anadolu büyüklüğünde bir vicdanımız var.

Canlarını kurtarmak için sığınan 2.5 Milyon insana ev sahipliği yaptık kapımızı açtık. Mültecilere yaptığımız harcamalar 9 Milyar Dolardır.417 Milyon dolar dış ülkelerden aldığımız yardımdır. Dolar kürü olarak yardım aldık fakat vicdan kürü olarak almadık. Hem merhametimizi hem de insalığımızı büyüterek taşıdık. Öyle bir medeniyetiz ki paylaşmanın kıymetini biliyoruz. Komşusu açken tok yatmayı ayıplayan bir medeniyetin mensubuyuz. Bunlara birileri hiç değer vermeyebilir ama bizim ecdadımız oralarda şehit olmuşsa onları yeniden ayağa kaldırmak bizim hedefimizdir.

Türkiye karşılık beklemeden vermeyi şefkat merhamet iyiliği kutsallaştırmış bir millettir. Dünya'da şu an maddi imkan kıtlığı değil merhamet ve empati eksikliği vardır.

Kızılay, TİKA gibi kuruluşlarımızla dünyanın en ücra köşelerine ulaşmayı, kanayan yaralara merhem olmaya çalışıyoruz. Bataklık olarak tarif ettikleri Ortadoğu'da ne işimiz olduğunu soranlara 'aksi mümkün mü?' diye sormalıyız. Akdeniz'i bir mülteci mezarlığına çeviren zihniyete kim gözünü kapatabilir.

Geçen hafta Suriyeli bir yavrunun gözlerimi yaşartan vasiyetini hepiniz okumuşsunuzdur. ''Ey ölüm meleği acele et ki cennette yemek yiyeyim diyen bir feryada hangi vizdan susar.'' Bir yavru bunu söyleyecek idrake sahip. Çaresizliğe kim gözlerini kapatabilir.